Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
 
  

Nytt liv på 30 dagar
Få ett nytt liv på 30 dagar med Hälsas guide i 30 steg!
  Rensa upp på jobbet, hemma och i ditt sociala umgänge och du kommer att må bättre, bli mindre stressad och få mer tid över till sånt du verkligen vill göra.Det går att byta vanor och få ett bättre, mer harmoniskt liv. Om du börjar i dag kan du fira ditt nya liv om 30 dagar.
Foto: ANDREAS LUNDBERG

Dag 1. Ut med det gamla
Det bästa sättet att börja ett nytt liv är att rensa ut det gamla. Ta dig en funderare: Vad är det du vill förändra i ditt liv? Skriv upp allt och rangordna det du vill förändra. Börja med något viktigt som är lätt att ändra. Till exempel kan du boka in en helg då du går igenom alla prylar du har liggande. Kasta det du inte behöver och bringa ordning bland de saker du vill ha kvar.

Dag 2. Odla kärlekenMan glömmer lätt bort att vårda kärleken om man stressar och jobbar mycket. Har du en partner – uppvakta henne eller honom! Gör någonting för hans eller hennes skull, till exempel tvätta fast det inte är din tur. Ordna barnvakt för en kväll och gör någonting tillsammans, bara ni två. Har du ingen partner, uppvakta någon du tycker om.
Dag 3. PrioriteraVad är viktigast den närmaste veckan? Gör en lista och sätt det viktigaste först. Pricka av varje sak du har gjort, då vet du att du inte glömmer bort något viktigt och du slipper koncentrera dig på sånt som är mindre viktigt just nu.
Dag 4. Våga säga nej
Har du massor att göra? Säg nej om någon vill att du ska göra mer. Var vänlig och bestämd och förklara att du inte hinner. Tar du på dig för mycket blir du stressad och allt blir halvdant gjort.
Dag 5. Rensa på jobbetÄr det kaos på jobbet blir du stressad. Ta en timme varje vecka och rensa i skåp, lådor eller skrivbord. Lägg i två högar: det som ska göras nu och det som ska ordnas inom två veckor.
Dag 6. PromeneraEn promenad på 30 minuter varje kväll gör underverk för hälsan – och figuren. Hinner du inte varje kväll – gör det så ofta du kan. Går du ensam – fundera på vad som är på gång i ditt liv.
Dag 7. Bjud på enkel matStrunta i den inbakade oxfilén och de komplicerade efterrätterna. Om du bjuder hem vänner eller släkt, gör det så enkelt för dig som möjligt.
Snabba enkla recept hittar du här på nätet.
Dag 8. Välj dina vännerDet är omöjligt att hinna träffa alla sina vänner och bekanta. Har du vänner som inte uppmuntrar dig eller till och med får dig att må dåligt? Eller vänner som får dig att må bra? Umgås bara med dem som uppskattar dig.
Dag 9. Sov gott Hur är din sovmiljö? Enligt Mats Gillberg, docent och sömnforskare vid Karolinska institutet, klarar den som är utsövd påfrestningar lättare och är bättre på att hantera omvärlden.
Här är sömnforskarnas fem tips på vad du kan göra före sänggåendet för att somna lättare:
Ha det mörkt, tyst och svalt i sovrummet.
Varva ner i dämpat ljus timmarna innan.
Var inte hungrig.
Drick inte kaffe, te eller andra koffeindrycker.
Drick ett glas varm mjölk.

Dag 10. Testa något nytt
Ge hjärnan nya utmaningar – då odlas intellektet och du blir smartare! Enligt hjärnforskaren Larry Katz, ordförande i USA:s Anti Ageing Society, kan man hålla åldersrelaterade sjukdomar som parkinson och alzheimer borta med rätt hjärnträning, så kallad neorobics. Det bästa sättet att stimulera hjärnan är oväntad sex.
  Andra tips på nya saker är att ta en ny väg till jobbet eller att testa någon ny fritidsaktivitet.
  
Dag 11. Hur dricker du?Dricker du för mycket? Skriv upp det du dricker.
Tips på en bra och informativ sajt är: www.alna.se Där kan du testa din egen alkoholkonsumtion.
Testa också dina dryckesvanor genom att svara på de här frågorna:
Blir du agressiv när du dricker?
Brukar du stanna hemma från jobbet dagen efter att du har druckit?
Säger du saker som du ångrar?
Hamnar du i ekonomisk knipa för att du använder pengarna till sprit i stället?
Har du minnesluckor dagen efter?
Svarar du ja på en eller flera frågor bör du fundera på dina alkoholvanor.
Dag 12. Koll på kronan Välj en dag i månaden när du betalar räkningar. Enklast är att skaffa e-bank. Fråga din bank hur du gör. Har du ingen dator kan du gå till biblioteket eller till ett internetkafé. Skaffa en kassabok där du för in hur mycket pengar du gör av med varje dag. Är det något du skulle kunna avstå från?
Bra ekonomi-länkar: www.privataaffarer.se, www.foreningssparbanken.se www.aftonbladet.se/ekonomi

Dag 13. Frukt och grönt
Frukt är både gott och nyttigt – dessutom gör det att du känner dig piggare. Ett halvt kilo frukt och grönsaker bör vi äta varje dag för att må bra, enligt Livsmedelsverket. Det är 200 gram mer än vad de flesta brukar äta.
Dag 14. Gör inte allt själv Hinner du inte tvätta fönster, måla om sovrummet eller rensa ogräs trots att du hemskt gärna vill? Hyr in någon som gör det åt dig! Eller byt tjänster med vänner och bekanta.
Bra sajt där du kan få mycket hjälp och tips med vardagsbestyr är: www.mamaonthenet.se

Dag 15. Kolla garderoben
En bra regel är: har du inte använt ett plagg på två år, då kommer du aldrig att göra det igen. Lägg allt du använder i en hög, det du inte använder men absolut inte vill ge bort i en annan hög och resten i en ge-bort-hög. Skänk till släkt, vänner, Myrorna, UFF eller Röda Korset.

Dag 16-30 - Så får du nytt liv!