Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
 
  

”Jag kräktes och mådde illa i timmar”

197 Marlene Näslund fick först diagnosen "plötslig dövhet". Därefter beskedet att hon led av Mèniéres sjukdom, en balanssjukdom som sitter i örats balansorgan.
Foto: RIKARD LAVING
Tänk att vara sjösjuk varje dag och oroa sig för nästa gång yrsel och kräkningar ska komma över en.
  Så var det för Marlene Näslund, 38.
  Till slut blev situationen ohållbar.
  Marlene sökte hjälp, fick behandling och är i dag helt fri från yrsel.
Hösten 1989 slog det lock för ena örat. Marlene Näslund, 38 sökte läkare och fick diagnosen plötslig dövhet. Efter några månader började hon få yrselattacker.
  – De kom över mig utan förvarning. Det började snurra i huvudet. Inte runt som en karusell, utan på alla olika håll. Jag mådde fruktansvärt illa. Sedan kom kräkningarna, som kunde hålla på i timmar. Efteråt var jag totalt utslagen och tvingades stanna hemma och vila dagen efter.

Ménières sjukdom
  
Marlene Näslund sökte ännu en läkare och fick beskedet att hon led av Ménières sjukdom, en yrselsjukdom som sitter i örats balansorgan. Anfallen kom inte särskilt ofta. Det kunde gå år mellan varje gång.
  Men i maj förra året började det susa i vänster öra och Marlene Näslund hörde allt sämre. Yrselanfallen kom oftare och till slut drabbades hon av minst ett i veckan.


Nu för tiden kan jag till och med åka baklänges på tunnelbanan
  – Det var fruktansvärt. Det värsta var att jag mådde illa hela tiden. Jag tog sjösjukepiller och vattendrivande pulver för att hålla illamåendet borta och klara vardagen. Åka tunnelbana eller bil gick inte.
  Tidigare hade Marlene Näslund ridit, åkt inlines och ägnat sig åt sitt stora intresse sportdykning. Men allt sådant fick hon lägga av med.

Ohållbar situation
  
– Jag kunde inte planera något, eftersom jag inte visste hur jag skulle må nästa dag. Det blev många akuta taxiresor hem från jobbet och från middagar. Jag hade alltid en kräkpåse i handväskan.
  I mars i år orkade Marlene Näslund inte längre. Hon kom till läkaren Johan Bergenius, på Yrsel- och balansmottagningen vid Karolinska sjukhuset. Han rekommenderade en behandling som slår ut balansen på det öra som orsakade yrseln. Marlene Näslund fick två doser med antibiotikumet Gentamicin injicerat innanför trumhinnan.
  – Efter det var jag yr och mådde illa i några veckor. Allt svajade och jag hade svårt att stå på benen. Men med hjälp av sjukgymnastik vande sig hjärnan vid att bara ha balanssinne på höger öra.

Nu är yrseln borta
  
Nu mår Marlene bra. Hon får inga yrselattacker längre och illamåendet är borta.
  – Det är underbart. Jag kan till och med åka baklänges på tunnelbanan utan att må illa. Jag har fortfarande kvar öronsuset och dövheten på vänster sida. Det är jobbigt på ställen med hög ljudvolym. Men fördelen är att jag kan somna överallt. Om det är mycket liv i rummet lägger jag mig bara på sidan, med det döva örat upp, säger Marlene Näslund och skrattar.

Camilla Nilsson