Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 8 JANUARI 2000
  

Spotta ut prillan
Snus under läppen
Det finns ungefär en miljon snusare i Sverige. Många börjar med snus när de slutar röka.

Foto: SARA RINGSTRÖM

Det är snuset som gör svenska män till jordens charmigaste karlar. Men vad händer när nikotinet styr allt?
  – Abstinensbesvären hos en snusare kan jämföras med en heroinists, säger överläkaren och snusforskaren Gunilla Bolinder.

Det är svårare att sluta snusa än vad det är att sluta röka. Det menar överläkaren och snusforskaren Gunilla Bolinder .
  – Det beror främst på den jämna tillförseln av nikotin hela dygnet, säger Bolinder.
  Till skillnad från en rökare som mer får en kick när de röker i några minuter, så kan snusare låta prillan ligga inne flera timmar. Det är alltså lättare för en snusare att hela tiden upprätthålla en jämn niko-tinnivå i blodet dygnet runt.
De som verkligen är gravt nikotinberoende lägger in en prilla det sista de gör på kvällen och det första de gör på morgonen.Och så fortsätter det hela dagen. Däremellan hinner de aldrig riktigt känna obehaget av abstinensbesvär.

Det är inte heller konstigt att kroppen reagerar så här eftersom nikotin är ett av de mest beroendeframkallande ämnen som finns. Bolinder klassar det som en drog.
  – Snusare kan känna sig totalt speedade. Och när de inte får sin drog blir de aggressiva, lättretliga, okoncentrerade, skakiga och får ibland svettningar. Snusare har lika svåra abstinenser som en heroinist, säger Bolinder.
  Snusare blir lugna av nikotinet för de har vant sitt lustcentra till det. Det som bland annat består av dopamin/adrenalin och serotonin.
Lustcentrat styr vår sömn, vakenhet, lust, humör och aptit. Hos en frisk icke-tobaksanvändare fixar kroppen balansen mellan dopaminet och serotoninet själv. Men hos snusaren stör nikotinet den naturliga balansen. Och när han inte får sin drog och dos av nikotin åker humöret upp och ner som en berg-och-dalbana.

  En annan anledning till varför det är svårare att snusa är att motivationen inte är lika hög som hos rökare.
  Rökaren är mycket mer medveten om farorna är vad snusaren är.
  Tyvärr är det många rökare som går över till snus då de tror att snus är helt ofarligt.
  – Det verkar som om snus har blivit tobakens hälsoprodukt på något sätt, säger Bolinder. Och det kan inte bli mer fel.

Nikotinet är ett nervgift. Man har ännu inte kunnat bevisa att snuset orsakar cancer. Men däremot skadar det kroppen på många andra sätt.
Hjärtfrekvensen ökar och blodtrycket stiger. En snusare har 10–20 fler hjärtslag per minut än en frisk icke-snusare. Snus innehåller 20 gånger mer nikotin än tobak. En dosa snus är lika med sex paket Marlboro. Det innehåller också tungmetaller som till exempel bly och kadmium, samt rester av många giftiga bekämpningsmedel.

  Snus, precis som rökning, börjar oftast redan långt ner i tonåren. Bolinder tycker att vuxna måste ta större ansvar hemma och i skolan.
  – Informationen om snuset måste öka, säger Gunilla Bolinder.


Så slutar du att snusa

1
Ta dig en funderare på vad snuset verkligen ger dig och varför du måste snusa.
2
Börja snusa påssnus istället. Det är lättare att dosera och är dessutom lite tråkigare.
3
Försöka att schemalägga intaget så kan du lättare hålla koll på dig själv. Dra ner på konsumtionen.
4
Sluta tvärt den dagen du har bestämt dig.
5
När du får svåra abstinensbesvär som svårt att sova, koncentrationssvårigheter, lättretlighet och deppighet kan du ta till nikotinläkemedel. Apoteket ger dig råd.
6
Det bör ta max tre månader för dig att sluta helt från ditt uppehåll. Annars finns risken att du även blir beroende av ditt nikotinläkemedel.


Shirin Rågby Djavidi


Myt och fakta om snus
Myt: Snus innehåller glas:
Fakta:
Nej. Det innehåller alkaliska salter som har till uppgift att "borsta upp" slemhinnan så att nikotinet går snabbare in i blodet.
Myt: Snus orsakar hjärt- och kärlsjukdomar.
Fakta:
Ja. Det ger högre blodtryck och ökar därmed risken för bland annat hjärtinfarkt.
Myt: Snus ger infektion i munhålan.
Fakta
Nej. Det ger förändringar i munslemhinnan och cellförändringar. Cellerna sväller upp och blir tjockare där prillan har legat.
Myt: Snus orsakar karies och tandlossning.
Fakta:
Nej. det har man inte kunnat bevisa.