Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetEkonomi
APRIL 2001
 
  

Krångla dig ur skatten
Så slipper du skatt på andelsbytet
Skatt på en inkomst du inte har haft? Det kan du råka ut för om du bytt aktier i ett bolag mot aktier i ett annat – som när Framfab köpte Guide.
  På K4B skjuter du upp reavinsten.
Krångliga K4B fick mycket skäll i fjol. Men är du en av över 200 000 aktieägare som deltog i andelsbyten under 2000 kan det löna sig att ägna blanketten en stund.
  Om värdet på de nya andelarna du fick var högre än vad de bortbytta en gång kostade, är det kapitalinkomstskatt på mellanskillnaden: 30 procent. Att du aldrig såg skymten av några pengar spelar ingen roll. Enda utvägen är att utnyttja andelsbyteslagen och ansöka om uppskov på K4B.
  Struntar du i det måste du göra en reavinstberäkning på K4. Annars hör skattemyndigheten av sig – med, i värsta fall, ett skattetillägg som följd.
  Du kan bara begära uppskov med reavinsten för aktier som du ägde hela år 2000. Har du under 2000 sålt aktier som du erhöll vid ett andelsbyte tidigare det året, tar du upp det som två försäljningar:
Först en försäljning av de gamla aktierna. Anskaffningsvärdet räknar du ut som vid en vanlig försäljning (se sidan 24). Avyttringspriset hämtar du ur RSV-rekommendationen för andelsbytet (se tabellen till höger eller RSV:s webbsida, www.rsv.se
Sedan en försäljning av de tillbytta aktierna. Anskaffningsvärdet hämtar du ur RSV-rekommendationen. Avyttringspriset är vad du sålde aktierna för.

Exempel: Så gör du med andelsbytet
Här är bolagen som bytte andelar förra året