Aftonbladet. Senaste nytt. Dygnet runt. Aftonbladet ekonomi.
    Lördag 25 april
 
Fall i New York
– kris i Sverige

Wall Street är en guldgruva för många och allt verkar bara fortsätta uppåt, men bubblan kan spricka. – Förr eller senare blir de som väntar sig en fortsatt rekordavkastning besvikna, säger SE-bankanalytikern Fredrik Mårtenson.
Foto: AP

Aktieexperten: Den som vill vara helt säker bör se över sparandet

Det bubblar i New York. Av framtidstro, säger en del.
  Det bubblar över säger andra.
  Spricker det där är det inte bara den som sparar i USA-fonder som drabbas.


Gunnar Eliasson.
  Efter Tequilakrisen, 94-95 när framför allt Mexicos ekonomi havererade, och Asienkrisen förra året pekas USA ut som nästa bubbelekonomi.
  Allt verkar toppen just nu. Arbetslösheten går ner, jobben blir fler, inflationen är låg.
  Räntorna är låga och sparpengarna satsas på aktier. I USA sparar mer än varannan person i aktier.
  Och högkonjunkturen har pågått i sju år.
  Eller lagomkonjunkturen som optimisterna nu vill kalla den.
  Då alla kurvor går lagom mycket åt rätt håll och där det inte finns några hot.

Småsparare riskerar nitlott
  Men historien förskräcker. När det har låtit så brukar stora krascher vara nära förestående.
  USAs egen ”riksbankschef” Alan Greenspan har varnat flera gånger för att inte minst de små spararna riskerar att dra en nitlott. Urban Bäckström, riksbankschef här hemma, varnar också för att aktiekurserna kan vända nedåt.
  Och den ansedda finanstidningen The Economist skriver också att det allt mer liknar en bubbla som kan spricka när som helst.
  Gör den det påverkas hela världen och inte minst Sverige. De stora svenska börsbolagen som Ericsson, Astra och Volvo, påverkas direkt. Faller kurserna i New York faller de här hemma också. Likadant i resten av världen.

”Svenska börsen extra utsatt”
  Risken är stor att spararna byter från aktier till annat säkrare sparande. Då sjunker börskurserna ytterligare. Och optimismen byts mot pessimism.
  – Den svenska börsen är extra utsatt, tycker Gunnar Eliasson på Spar- och obligationsfrämjandet. Vi har ungeför samma situation som i USA. Börsen har gått bra läge och kurserna är höga. Den som vill gardera sig bör se över sitt sparade:
  Ha bara det du kan avvara på tio års sikt placerade i aktier- och aktiefonder. Det du sparar på kortare sikt ska du ha i obligationer, räntor eller på banken.
  Se upp för de branscher som gått bäst, som IT och fastigheter.
  Spara var fjärde tusenlapp utomlands. Då sprider du riskerna.
  Men aktier i Ericsson, Astra och andra bolag som kan anses mer internationella än svenska är att se som utländska investeringar.



”Kraschen kan komma
när som helst”

NEW YORK. Wall Street har länge varit rena guldgruvan.
  Men hur länge kan haussen på New York-börsen fortsätta? Kommer kraschen snart?
  – Förr eller senare blir de som väntar sig en fortsatt rekordavkastning besvikna, säger SE-bankanalytikern Fredrik Mårtenson.


Analytikern Fredrik Mårtensson varnar för överdriven optimism.
  Från sitt kontor på 42:a våningen i en praktfull skyskrapa på New Yorks paradgata Park Avenue håller han koll på vad som händer på världens finansmarknader.
  I tider då Dow Jones-index stiger som en rymdraket mot 10 000-punktstrecket och nya kursrekord noteras dag efter dag gäller det att inte gripas av glädjeyra.
  – Det har varit en otrolig utveckling på New York-börsen. Men det är farligt för privatpersoner att tro att den årliga avkastningen kommer att fortsätta ligga på 20-25 procent, varnar Fredrik Mårtenson.
  Stockholms-börsen har alltid haft lite problem med sitt storebrorskomplex. När aktiekurserna stiger på Wall Street följer kollegorna i Stockholm oftast med som väldresserade knähundar.
  – Vi har fått en mer global ekonomi, med kapital som är lättflyttat över gränserna. Ett land med en så utvecklad aktiekultur som Sverige påverkas rejält av vad som händer i USA, förklarar Mårtenson.

New York-börsen övervärderad
  Många menar att New York-börsen är kraftigt övervärderad, som en bubbla uppblåst av orealistiska förväntningar på framtida vinster.

Berömda krascher på NewYork-börsen
  • 1929. Världsdepression efter överhettning i New York.
  • 1969. Blev slutpunkt för det ”gyllene” 60-talet då tillväxten var hög. Sedan kom oljekriser och inflation.
  • 1987. Svarta måndagen när börsen i New York föll som en sten. Fick effekter över hela världen. Avslutade yuppisarnas 1980-tal.
  •   Om den teorin stämmer så kommer kraschen snart.
  • Är det dags att hämta hem vinsterna nu och sälja sina aktier?
      – Det där är förstås den stora frågan. Tyvärr är det svårt att ge ett bra svar. Aktiemarknaden i USA är stark och stabil. Så länge som högkonjunkturen ger fortsatt god vinstutveckling och räntor plus inflation ligger på en låg nivå finns ingen anledning att tro på några jätteproblem. Att arbetslöshetssiffrorna är rekordlåga och budgeten i balans gör läget ännu bättre.
  • Går det att känna sig säker, alltså?
      – Nej, när som helst kan kraschen komma. Tänk om något oväntat, som Kuwait-konflikten, inträffar igen. Eller titta på Asien-krisen i höstas. Väldigt få experter lyckades förutspå den. Vi har nog heller inte sett alla effekter av Tiger-ekonomiernas problem ännu.

    ”Tror mer på en korrektion”
      För att Fredrik Mårtenson ska vara beredd att ta ordet krasch i sin mun krävs att börsvärdet minskar med över 20 procent.
      – Jag tror mer på vad jag kallar en korrektion, att börsvärdet går ned med cirka tio procent. Ett bra råd till den enskilde är att sprida riskerna och att spara kontinuerligt. Aktiesparande ska vara långsiktigt.
      Sedan 1945 har värdet på New York-börsen i genomsnitt gått upp med cirka tio procent per år. Den svenska telejätten Ericsson tillhör favoriterna även på New York-börsen.
      – Ja, Ericsson står i en klass för sig själv. Ett världsledande bolag med fantastisk utveckling.

  • Astra och Pharmacia, då?
      – Även om de har haft en del problem på sistone så kan läkemedelsaktierna långsiktigt vara en god placering i en tid då folk blir äldre och lever längre.
      Men Fredrik Mårtenson vill ändå varna lite grann för teknologi- och läkemedels-sektorerna.
      – Det är extremt viktigt för dem att ha de rätta, världsledande produkterna.
      – Annars svänger det snabbt.
    Bengt Olsson


    Dow Jones-index närmar sig 10 000-punktersstrecket med stormfart. Nya rekord noteras varje dag.
    – Men det är farligt för privatpersoner att tro att det fortsätter, säger Fredrik Mårtensson.


    Aktieexperten: Tjäna pengar - trots backande börs
    Fondexperten: Bäst denna vecka - teknikfonderna


    Fonder: utveckling och aktuella värden
    Aktier: de intressantaste aktierna på Stockholmsbörsen just nu