Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetDebatt
TISDAG 3 NOVEMBER 1998
 


Har åklagaren ett bra underlag kommer regeringen inte att lägga fingrarna emellan!
Anna Lindh
utrikesminister
Visst kan Pinochet dömas här
General Pinochet är en förbrytare. Den svenska socialdemokratin kommer alltid att ta avstånd från honom. Vi välkomnar en rättegång mot general Pinochet.
  Det har gått två veckor sedan den spanske åklagaren begärde Pinochet utlämnad till Spanien. Redan då uttalade jag min förhoppning om att rättvisa ska skipas!
  Jag och mina kollegor i regeringen har fortsatt – och kommer att fortsätta – att uttala vår avsky för Pinochet och hans terror. Men ord räcker givetvis inte. General Pinochet borde stå till svars för sina handlingar. Som Göran Persson uttalade det: ”Det vore befriande om det blir en rättegång.”
  Pasqulina Morales, Jose Alberto Diaz och Juan Fonseca skriver om Pinochet (Aftonbladet Debatt 30/10). De ställer en rad frågor, en del av dem till mig, och de ska jag försöka svara på.
  För Pasqulina Morales vill jag berätta att polis och å-klagare just nu hanterar de anmälningar som gjorts i Sverige. Om de vill väcka åtal kommer regeringen att pröva det. Har åklagaren ett bra underlag kommer regeringen inte att lägga fingrarna emellan!
  En annan möjlighet är att det svenska materialet blir ett stöd för åtal i den spanska domstolen – om åtal mot Pinochet väcks i Spanien.
  Pasqulina Morales tanke, att väcka åtal vid den internationella domstolen i Haag, är intressant, men den domstolen kan bara lösa tvister mellan stater. Tanken ligger dock väl i linje med regeringens inställning till att grova och omfattande övergrepp mot människor ska kunna tas upp i en internationell domstol.
  Vid en konferens i Rom i somras gick Sverige i spetsen för en internationell brottmålsdomstol. Den kommer att inrättas och den ska ta upp folkmord, grova krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Men vi vet ännu inte hur många länder som kommer att ställa sig bakom denna domstol.
  Jose Alberto Diaz vet mycket väl att regeringen inte kan lägga sig i de rättsliga processerna. Ett sådant ministerstyre ska vi inte ha i en rättsstat. Regeringarna i Spanien och Storbritannien avvaktar nu också de juridiska instanserna.
  Mänskliga rättigheter och brott mot folkrätten diskuteras givetvis i EU. Sverige drar i dagarna i gång ett arbete för att öka samsynen kring respekten för de mänskliga rättigheterna.
  Till sist vill jag svara på Juan Fonsecas försåtliga fråga: ”Tiger regeringen för att man inte vill störa den planerade försäljningen av Jasplan till Chile?”
  Det är verkligen ett groteskt påstående. Regeringen och det socialdemokratiska partiet har fördömt Pinochet upprepade gånger. Partisekreteraren Ingela Thalén deltog i en demonstration tillsammans med broderskaparna häromdagen. Vi socialdemokrater kommer aldrig att tiga för att få sälja Jasplan!
  Jag delar den vrede ni känner. Likaså hoppet att Pinochet döms för sina brott.