Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKultur
 
  

Vinn ”Mest Förbjudna”
Vill du vinna Kerstin Thorvalls ”Mest Förbjudna”?
Aftonbladet lottar ut fem ex. Skriv ner din adress, och mejla till tavling.kvinna@aftonbladet.se senast den 1 september. Märk mejlet med ”Kerstin”. Böckerna kommer från Bokus.


”Det är faktiskt viktigare för en flicka att vara söt än att vara bra i skolan. Kunskap kan man alltid ta igen men inte det andra”, tycker Kerstin Thorvall.
Foto: CHRISTIAN EVERS
”Det är viktigare att vara söt än duktig”
Kerstin Thorvalls tonårsbok ”Boken till dig” kom ut 1959 och blev snabbt en bibel för många unga tjejer.
  När boken nu kommer i nytryck blir det en riktig nostalgikick för 40-talister.
  – Det är många som sagt mig att de överlevde tack vare den boken, berättar hon.
   Än idag när Kerstin Thorvall är ute och pratar inför publik så kommer kvinnor fram och frågar var man kan få tag på den där boken med skära rosor.
  Den där boken de hade vid sängen som en kompis. Den där boken som som hjälpte de att överleva en jobbig tonårstid. Nu vill de så gärna ge den till sina barnbarn.
  – Den tidens tonårstjejer, nu är de över femtio allihop och yrkeskvinnor. De har faktiskt blivit lyckade allihop. Och jag känner mig stolt, det känns som om det är mina döttrar, säger Kerstin och ler.

FAKTA/ Kerstin Thorvall

Namn: Kerstin Thorvall. Ålder: Fyller 75 den 15 augusti. Yrke: Författare och tecknare. Bor: Stockholm. Inkomst: ??? Bakgrund: Kerstin började som modetecknare och sedan som kåsör i veckotidningar. ”Boken till dig”, som kom ut 1959, är hennes första bok. Sedan dess har hon skrivit ett stort antal böcker, både barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Många av den har varit kontroversiella och självupplevda. Sitt stora erkännande som författare fick hon för några år sedan med ”När man skjuter arbetare”. Aktuell: Hennes fyrtio år gamla tonårsbibel ”Boken till dig” kommer i nytryck i augusti. Hon skriver just nu på boken ”Jag minns alla mina älskare och hur de brukade ta på mig” som kommer i oktober.
  Det som gjorde ”Boken till dig” så sensationell när den gavs ut, var att den inte bara tog upp kläder och utseende, utan även tog upp andlighet och relationer ur tonåringens perspektiv.
  – Det var första gången som mamma-dotterrelationen togs upp överhuvudtaget. Jag fick fria händer att hitta på hela innehållet, så jag skrev boken som inte fanns när jag själv behövde den.
  Ja, Kerstin hade verkligen behövt en kompis i tonåren. Hon upplevde sin ungdomstid som extremt sorglig.
  – Jag levde ensam med min mamma i Sollefteå. Hon var religiös, sträng och ängslig och jag var mycket snäll och tyst och hade absolut inget ”pojktycke”. Dessutom var jag mobbad och hade väldig dödsångest.
  Hon kände sig inte tillfreds med sitt utseende och hade ingen som helst vana att ta hand om det.

Kerstin Thorvalls ”Boken till dig” gav råd till 60-talets tjejer - nu ges den ut igen
  – Jag kände mig tjock och ful, fast jag ser ju efteråt att jag inte var det. Min dröm var att se ut som en pappersdocka, kanske var det därför jag så hett ville bli modetecknare.
  Och det var just hennes modeteckningar som sedermera gjorde att hon fick uppdraget att göra ”Boken till dig”. Boken är full av Kerstins egna illustrationer.
  Många sidor i boken ägnas åt hur man tar hand om sitt utseende, hur man håller diet, hur man ska klä sig för att se bra ut och så vidare.
  Kerstin tror att det är väldigt viktigt att i den åldern att få bekräftelse på sitt utseende för att utveckla ett bra självförtroende.
  – Det är faktiskt viktigare för en flicka att vara söt än att vara bra i skolan. Kunskap kan man alltid ta igen men inte det andra.

Jag var mycket snäll och tyst och hade absolut inget ”pojktycke

  Efter succén med ”Boken till dig” skrev Kerstin fler tonårsböcker. Om trotset, om den stora frihetslängtan, om kärleken. Och det fast hon egentligen inte själv upplevt någon sådan period i tonåren.
  – Jag släpar efter åldersmässigt, det man brukar göra mellan 16 och 23 gjorde jag vid 43. Då följde jag med italienska pojkar i öppna bilar och var sjövild av lycka över att bli uppraggad. Jag var tonåring fram till 51. Det är nog därför jag var så bra på ungdomsböcker, jag hade tonårsfeeling.
  Att ”Boken till dig” skulle kunna fungera som en bibel även för dagens tonåringar tror hon inte på.
  – Det är nog mycket man kommer att fnissa åt, exempelvis kapitlen om ekonomi och läxläsning. Men visst finns det sånt som är detsamma i dag, som att ha problem med sina föräldrar och alla de tvära humörssvängningarna. Och trycket att vara som alla andra.
  Kerstin tror att det trycket på unga tjejer är mer drastiskt idag och tar sig värre uttryck.
  – Då handlade det om att låta sig hånglas med eller bli tagen på brösten. Nu ska man klara av alla sexvarianter, som att ha analsex, och kunna dricka mer.
  Om det är något hon vill säga till dagens unga flickor så är det just det att de inte ska låta sig berusas.
  – Om man vaknar i ett rum med konstig tapet är det bra att veta hur man kom dit. Det vet jag av egen erfarenhet.
TRE SVAR från Kerstin Thorvall
Astrid Lindgren eller August Strindberg?
- Astrid, jag känner henne väl och älskar henne. Hon är den människa som betytt mest för min överlevnad.
Heidi eller Anne på Grönkulla?
- Anne, hon är min barndoms besläktade själ. Det finns inget sentimentalt med henne och hon låtsas mycket.
Macho eller mjukis?
- Macho. Jag är för bråkig för en mjukis, jag skulle bara få dåligt samvete.