Charles de Gaulle - igen

Jaha, hur avslutar man en blogg?

Ja, jag vet. Det är två och ett halvt år till OS i Peking. Det är inte så jävla lätt att räkna alla gånger efter att ha jobbat 16 timmar om dan i tre veckor.

Tre Kronor har just firats på Medborgarplatsen. Själv sitter jag på Charles de Gaulle och svär lite lagom över Blixten som bokade in oss på just den här rutten. Hemma i Stockholm nån gång vid midnatt. (Det gick ett plan direkt från Turin till Stockholm 15.00...)

17 tävlingsdagar, sju guld, 14 medaljer, 162 inlägg i bloggen. Men nu är det över.

Redaktionen hemskickad - i en låda

Tv-apparaterna i presscentret är avstängda, Sportbladets redaktion hemskickad i en låda. Ja, tekniken i alla fall. Nån hade försökt stjäla vår skrivare, vi stal tillbaka den. Nu återstår bara ett...

Stängningsdags

Dagens låt: Closing Time (Tom Waits)
Tillägnas OS. Ett och ett halvt år kvar tills galenskapen startar igen.

Tack för kaffet, Turin

Sportbladets redaktion på plats börjar så sakteliga att avvecklas. Simon Bank tackade nyss för sig (han åker till Irland i morrn för att titta på fotboll), Jerker Ivarsson och Johan Flinck sover i Milano i natt eftersom de flyger därifrån tidigt i morgon bitti.

Bloggen har ju gnällt lite på Turin. I går hjälpte en amerikansk tant bosatt i Turin mig när jag försökte handla i en affär där expediten inte förstod vad jag ville ha. Tanten passade även på att ursäkta sig å Turins vägnar och berättade att det här är den värsta tiden på året och att sommaren är mycket bättre. Så då borde det kanske ha varit ett sommar-OS som skulle ha gått här.

I morrn lämnar vi Zlatan, del Piero och alla övriga turinbor åt sitt öde. Fortfarande återstår att packa ihop all teknik vi hade med oss ner till Italien, samt att packa resväskan (som som vanligt är mer proppfull nu än vid nedresan). I morgon vid den här tiden är det en halvtimme tills vi landar på Arlanda. Med lite flyt kan jag vara hemma runt midnatt.

Det enda jag verkligen kommer att sakna från Turin är kaffet.

Sverige sexa i OS medaljliga

Räknade fel i går. Men nu har vi sju guld. Och vi är sexa i OS medaljliga.

Jag som tippade fyra (4) medaljer, ett guld, inför OS. Jag är glad att jag hade fel även då.



Rogge: Stängt

Det tackar vi för.

Henke hann knappt rädda - sen togs skylten ner

20.44: Det blev en pizza, 4 formaggi. Nu ska jag inte äta ost förrän till sommarn, jag ska börja ett nytt liv så långt bort som möjligt ifrån pizza, hamburgare och all annan skit man använder som drivmedel under ett OS.

Avslutningen pågår för fullt (undrar om Lars-Erik ger även den fem plus?), elden släcks och OS börjar avvecklas. Eller rättare sagt - avvecklingen pågår för fullt. På Palasport Olimpico hann Henke knappt göra den där fantastiska jävla räddningen förrän vaktmästaren började plocka ned skyltarna. (Foppa var sist kvar och släckte lyset när han gick, han lämnade nyckeln under blomkrukan.)

På guldfesten tog det en stund, men sen kändes det som om partyt kom igång. Gladast av alla var Henke - och varför inte?

OS är över - hurra!

18.19: Hungern gör sig påmind. Efter slutsignalen har det varit jobb, jobb, jobb - och nu börjar det närma sig nån gräns. Som vanligt dyker det upp ett litet lufthål mitt i all röra och nu jävlar är det dags för mat i dag, för första gången sen den ynkliga frukosten.

Sen är det dags att bege sig på guldfest. Igen. Stort.

Och just ja: OS är slut. Det är värt att ta igen: OS är slut. (Nästan då, avslutningen återstår.) Som en radiolallare skulle uttrycket saken: Äntligen! Tamefan värt ett stilla: Hurra!

Ursäkta, det pågår en OS-final här

1-0 till Finland efter första perioden. Matchen ser väl ut ungefär som förväntat. Hoppas det lossnar för Foppa, Sundin och Modin.

Palasport Olimpico är sanslöst nog inte utsålt. Inte heller på pressläktaren - dit det för första gången krävdes biljett - är det fullt. "Hallen är totalt felbyggd" konstaterade en norrbottning som vill vara anonym och som besöker arenan för första gången. Han har rätt. Långt till rinken från övre etagen, dessutom mycket springande framför åskådarplatserna.

Mycket av intresset hos andra länder dog när första Kanada och sedan Ryssland slogs ut. Det märks om inte annat på de många fotopositioner för tv-kameror som står tomma.
.

Hockey på nätet

På begäran: här är länken till NOS nätsändningar igen. Fungerar bara i EBU-länder, sägs det. Men hockeyfinalen visas!

Höjdpunkten återstår

I går, på OS näst sista dag, visade sig Turin plötsligt från sin lite bättre sida. Kan ha att göra med att det var kväll och fullt med människor ute på gatorna.

I går hade Sportbladet dessutom sin traditionella OS-avslutningsmiddag på en krog i centrala Turin. Tidigt i morgon bitti åker den första av oss hem, den sista först på tisdag. Och det ska bara bli skönt att få komma hem.

Men. Det finns absolut ingen anledning sammanfatta någonting än. Dels pågår ju femmilen - och det här OS:et känns det som om Anders Södergren inte blir fyra utan faktiskt tar en välförtjänt medalj - dels återstår hela OS stora höjdpunkt, ishockeyfinalen. De experter vi pratade med i går tippade finskt hockeyguld allihop.

Se OS-finalen i Sydney - på måndag

Hej!

Såg att det är fler som vill se ishockey-finalen här i Australien. Tyvärr visar ingen kanal OS live här nere (förutom på Channel Seven när Australien har medaljchans, vilket betyder i princip aldrig). Channel Seven visar annars OS med cirka ett dygns försening, oftast med början kl. 20.30 Sydney-tid. De kommer dock att visa hockey-finalen i efterhand sent på måndag natt, preliminärt klockan ett på natten, men det kan vara värt kolla en TV-guide för exakt tid. De flyttar grenar hit och dit i deras sammandrag, så man kan aldrig vara riktigt säker...Men alltså, preliminärt kl.1 måndag natt Sydney-tid på Channel Seven. Vill man följa finalen live så rekommenderar jag Sportradion via webben. Det är så jag har följt OS de senaste två veckorna!

Med vänliga hälsningar,

Jocke, Wollongong, Australien


Guld nummer sju

Just ankommen till mediecentret i Palasport Olimpico (där Finland och Tre Kronor tränar i eftermiddag) möttes vi av en glatt vinkande tyska på tv. "Aha, Kati Wilhelm vann" tänkte vi. Men nej. Strax därpå klev Anna Carin Olofsson högst upp på pallen.

Sju guld. Bättre än Kanada. Hockeyfinalen kvar. Det här OS:et tar aldrig slut. Södergren vinner antagligen femmilen i morrn av bara farten (och som han vore värd det!).

Ett problem kvarstår: Kloningen. Det går fortfarande inte att vara överallt, samtidigt. Tyvärr.



Hockey i Sydney, någon?

Jag sitter i Sydney och har vart runt pa flera sportbarer och casinon men
inte ett enda stalle har en kanal som sander OS live. Alla verkar ha samma
digitalbox med Foxtel. Har nog inte sett en parabol an. Sa du vet inget
schysst sporthak har nere dar dom har nagra hundra kanaler och dar man kan
fa se hockeyfinalen direkt?

Jag har en formaga att alltid missa en massa viktig sport nar jag ar ivag pa
semester. Det borjade 1997 nar jag var i Italien nar HBK tog sitt forsta
guld pa 21 ar och sen har det fortsatt. Och jag kan ga med pa att missa
Sveriges basta vinter-OS nagonsin men att sen Sverige och Finland ska motas
i hockey-finalen dar gar fan gransen for vad man far missa. Kanske lika bra
att stanna har over VM ocksa sa att Sverige piskar Brasilien i finalen.

Nej, jag har ingen koll på sportbarer i Sydney... Men nån läsare kanske har det? Mejla i såna fall. Många europeiska tv-kanaler sänder via nätet - men de har ett filter som ska plocka bort tittare från länder utanför EBU.
---
Hej,

Sitter i Colorado sedan 12 år tillbaka och vill bara tycka till lite om den nordiska finalen , vilket för mig är en drömfinal. Här i USA har man naturligtsvis mer eller mindre glömt hockeyturneringen efter att USA blev utslaget, men några kommentarer som deras och svenska experter haft tycker jag ändå vore roligt att förmedla och kommentera.

Flera gånger har jag hört förvåning här varför lejonen på finnarnas bröst tycks gå in i deras hjärtan när de individuella spelarna inte visar samma kämpaglöd i NHL trots att det är deras lag här som betalar deras löner.

Jag har heller under alla år Foppa spelade i Colorado aldrig sett det varggrin som han hade idag efter matchen.

Det är en kulturskillnad som det stora Amerika aldrig kommer att förstå.

När Sveriges hockeyexperter tjöt efter matchen mot Slovakien så undrade jag om man glömt OS 1998 och 2002. Ville man verkligen ha ett uttröttat lag som skulle möta Canada i kvartsfinalen när man kunde få ett piggt lag som skulle spela mot Schweiz? Kommentarerna här i TV var att Sverige spelade taktiskt och att de inte hade någon anledning att ta ut sig i onödan.

Klart att jag vill att Sverige vinner, men jag kommer att med stolthet att gå och spela poker på krogen på tisdag oavsett utgång. Tror dock att Finland har spenderat det mesta av sina krafter och att Sverige fortfarande är relativt oförbrukade. Fast man vet aldrig med Sisu.

En stolt nordisk svensk i Colorado!

Sverige-Finland är fan i mig det roligaste som hänt ishockeyn i vår del av världen någonsin. Jag har inga som helst problem att glädja mig åt Finlands seger (även om jag hoppas på svensk seger i morgon) och de finska journalister jag träffade i går var inne på samma linje.

Tjugotvå-prickig nyckelpiga vill ha lite till

Dagens låt: (Just a) Little Bit More (22 Pistepirkko)
Tillägnas utan att tveka en endaste sekund de finska lejonen OCH Tre Kronor. Vilken final!

Finland!

Å herrejävlar. En klassisk finnkamp i en OS-final. Inte en jävel bryr sig, utom de 14 miljoner människor som bor i länderna runt Bottenviken och som mangrant kommer att samlas framför tv-apparaterna klockan 14.05 på söndag.

I mixed zone såg Niko Kapanen ut som världens lyckligaste: kaxig, svettig, glad. Klart som fan Finland vill möta Sverige i en OS-final. Niittymäki hade tappat rösten - på grund av en förkylning sa han, inte att han skrikit mycket under matchen.

Ge oss Ryssland! Eller Finland!

Jaja, den anonyme norrbottningen i det tidigare inlägget hade väl rätt, då. (For the record: Bob de Jong är hela Hollands hjälte i dag.) Hockeyn utvecklades till en bra mycket intressantare historia, åtminstone ur ett blågult perspektiv, än nånting annat den här OS-dagen.

Simon refererade matchen från baksätet under bilturen nedför berget med hjälp av sportbladet.se:s minut-för-minut-bevakare, uppkopplad via mobiltelefonen. Inte Granqvist-klass, men radio-Lasse har ju klar fördel av att kunna se matcherna han rapporterar ifrån.

Snart dags för den andra semifinalen och ärligt talat spelar det väl inte så stor roll vilka som vinner. Ryssland får gärna vinna för den fina hockeyns skull. Finland skulle innebära en bisarr tvekamp mellan ärkerivalerna: En OS-final som är glödhet hos 14 miljoner människor men sannolikt ganska iskall i resten av världen.

Hockeylallare

16.32: Norrbottning (som vill vara anonym) byter kanal på tv:n, mumlar nåt ohörbart om "hockey"-nånting. Mindre konflikt uppstår. Måste hitta en ny tv att se skridskon på.

Slutspurten har börjat

...i alla fall om man får tro Simon Bank. Tre dagar kvar!

Glad bronsmedaljör fortsätter över VM?

Första paret av skridskons 10 000 meter har just gått i mål och här sitter jag i presscentret i Sestriere. Tur att det finns tv-apparater.

Anna Ottosson var kanske inte lika översvallande jublande glad som curlingdamerna i går. Men hon log med hela ansiktet - och öppnade för en fortsättning över VM hemma i Åre nästa
år. TV inom kort på en sajt nära dig.


Fördel Hedrick

Fördel Chad Hedrick inför 10 000 meter. Amerikanen har lottats i sista par mot Carl Verheijen. Johan Röjler går med vinnaren av 1 500 meter, Enrico Fabris.

1. Leveille (USA) - Donagrandi (Ita)
2. Skobrev (Rys) - Veldkamp (Bel)
3. Detisjev (Rys) - Sanfrantello (Ita)
4. De Jong (Ned) - Grødum (Nor)
5. Dankers (Kan) - Kramer (Ned)
6. Rojler (Sve) - Fabris (Ita)
7. Saetre (Nor) - Ervik (Nor)
8. Hedrick (USA) - Verheijen (Ned)

Guld - då är vi före Kanada!

Trött i morse - i säng vid 04 nån gång.

Men nu är vi i Sestriere Colle i väntan på Anja - och guldmedalj nummer sex i detta OS? Tar Anja guld är vi femma i medaljligan, före Kanada.

Dimmigt, snöigt, men "greppigt" i pisten enligt en av våra medarbetare (som vill vara anonym).

Rulla iväg stenarna

Dagens låt: Roll Away the Stone (Mott the Hoople)
Tillägnas curlingdamerna, naturligtvis.

Bäckström: Its okay

Anders provade nåt nytt i dag. När metalldetektorn i säkerhetskontrollen pep tittade han bara på vakten och sa "its okay". Det fungerade, han blev insläppt utan vidare undersökningar. Känns förtroendeingivande.




Känsliga ketchupflaskor på curlingarenan

51111-19
Om ni någonsin undrat exakt hur idiotiskt ett OS kan vara: Titta på bilden ovan. Den är tagen i curlingarenans "Media Lounge" (matrum) och föreställer en sojaflaska och en ketchupflaska - med övertejpade varumärken.

Som om någon ens skulle vara intresserade av att fånga flaskorna på bild (övertejpningen däremot väcker ju intresset), som om det skulle skada relationerna med sponsorerna om någon konkurrents logga faktiskt syntes i bild (om nån händelsevis fotat eller filmat inne i just matrummet) - som om någon överhuvudtaget skulle bry sig.

Anette Norberg: "Jag är hungrig"

Tillbaka på MPC efter en snabbvisit på curlingdamernas guldfest. (Nej, den hölls inte på McDonalds (se det tidigare inlägget).)

Anette Norberg var glad men samlad när vi pratade med henne. Herrejävlar vilken sista sten hon spelade. Andra var mer spontant dårglada på det där sättet som gör att det lätt stockar sig lite i halsen för den utomstående.

Det sjöngs, kramades, pussades, sjöngs lite till, det skålades och skrålades. På idiotfrågan "hur känns det just nu" svarade Anette Norberg: "Jag är hungrig".

I morgon: Anja i bergen, Tre Kronor i semi. Och allt krockar med en av OS absoluta höjdpunkter, milloppet på skridsko. Har en känsla av att det blir svårt att få chefen att gå med på att låta mig se skridskotävlingarna i stället för att jaga guld-Anja eller gå på hockeyn. Godverdomme.

I väntan på guldmedaljörerna

...sitter vi i en bil utanför McDonalds i Pinerolo - och det finns definitivt glamorösare platser på jorden.
Att vänta hör nog till de vanligaste sysselsättningarna i det här jobbet.

Fotograf Wennman börjar känna sig risig igen. Han tror att det är effekten av de härligt rosa (Sportbladetfärgade!) smärtstillande pillren han fick av mig som är på väg att klinga av. Vet inte om han får ett nytt piller innan vi är hemma - som vanligt är det fotografen som kör.

Mediehype kring curlingen

Har inte fått in ett enda tips överhuvudtaget hittills i OS. Nöjer mig i stället med att konstatera att lag Anette Norberg spelar stabilt och leder med 5-2 efter sju omgångar, men det framgår ju av OS-bevakaren.

Vad som inte framgår där är att ishallen i Pinerolo inte är fullsatt - men väl pressläktaren. Frågan är om någon curlingmatch varit så välbevakad från svensk media nån gång tidigare? Curlingfinalen är det enda av intresse som händer i kväll med svenskvinkel - och därför är "alla" här.

Inga bomber i Pinerolo

Vi tog oss i väg. Men den misstänkta bombbilen i Turin stod på sammma parkeringsplats som fotografen Magnus Wennmans hyrbil, så det tog en stund innan vi kom i väg.

Tyvärr, Tre Kronor...

...det blir inte mer än en bronsmatch.

Poliser, avspärrningar, misstänkta bomber

I dag var det helt plötsligt svårare än vanligt att röra sig i stan. Visade sig att två personer lämnade en bil med motorn på i närheten av presscentret (där sex av Sportbladets redaktion sitter just nu) vilket fick den italienska polisen (ja, alla, typ) att gå i gång. Återstår att se om det verkligen var nån bomb - men vår avresa till Pinerolo och curlingfinalen riskerar bli lidande.

OS är över

Utanför Palasport Olimpico packade just CBC ihop ett stort kontor och drog, fortare än nån ens hunnit säga "fiasko" på franskkanadesiska.

Hockeyturneringen är slut. Dags att åka hem. Låt europeerna slåss om medaljerna.

Krönikören vs Slaven

51111-18På begäran av Lars-Erik tar bloggen in bilden här till höger. Han (Lars-Erik, till vänster på bilden) hävdar existensen av en krönikörsuniform kontra oss vanliga dödliga löneslavars kläder.

Skillnaderna framgår tydligt: Krönikören i sin kavaj, solbrillorna för att hålla den nödvändiga distansen till verkligheten för att kunna iaktta i stället för att delta, det världsvana leendet och den lätta packningen.

Slaven, påbylsad för alla eventualiteter (han KAN ju tvingas åka till nån iskall jävla hockeyhall nånstans), naturligtvis med en ryggsäck med dator, pass, mobilladdaren och alla nödvändiga små broschyrer från arrangören för att klara ett OS på bästa sätt. De trötta, lite svullna ansiktsdragen skvallrar om ett hårt OS med jobb, jobb, jobb.

Kanske har Lars-Erik rätt. Sportbladets andre krönikör på plats har till exempel aldrig, såvitt vi vet, tagit av sig kavajen under hela OS.

Italienska polisväsendet, del II

Tjenare Rickard,

En kort genomgång av det knasiga italienska polisväsendet skulle se
som följer:

- Carabinieri, Italiens paramilitära poliskår.
- Guardia di Finanza, Italiens paramilitära finanspoliskår.
- Polizia di Stato, Italiens statliga civila poliskår.
- Polizia Penitenziaria, Italiens statliga civila fängelsepoliskår.
- Corpo Forestale dello Stato, Italiens statliga civila skogspoliskår

Att sen carabinieris huvudsakliga uppgift verkar vara att stå lutade mot
sina bilar, se blase ut och vissla på snygga tjejer är väl en helt annan
historia antar jag.

Herman

Tack för svaret. Sen finns det också några Polizia Communale som står och viftar frenetiskt med små spadar här och där i Turin, men de kommer väl längst ned på listan antar jag.

Kronwall i centrum i mixed zone

51111-17
...och det är väl inte så konstigt, han har ju tagit plats i truppen.
"Roligt att få spela, tråkiga omständigheter", sa Kronwall.

Hur många poliser finns det?

Fyra dagar kvar av OS - men ett olöst mysterium består: Hur många olika sorters poliser finns det i Italien? Och hur hänv

Här finns polizia, carabinieri, guarda di finanza... Alla läsare som har den minsta aning om hur det italienska polisväsendet fungerar är välkomna att höra av sig. Mejla genom att klicka på knappen här till höger.

Ny dag - ny medalj

Sovmorgon. Då ringer chefen 09.30.

Det blev sent i natt. När jag och Tomas Ros kom hem från Slovakien-Tjeckien gick vi runt hörnet in på restaurangen (som gör stora pengar på hungriga journalister under OS) och hittade Magnus Wennman där. Efter maten och en öl (och under ett OS dricker man bara en öl, det kommer alltid en morgondag) fick det vara nog och vi gick tillbaka hotellet. På mitt fortfarande iskalla rum låg en lapp: Ta kontakt med receptionen. Och vips hade jag fått ett nytt rum. (Förutom att det är varmt så funkar mobiluppkopplingen bättre i det här rummet)

Så pass var klockan 03.00. Och så ringer den där gänglige Eskilstunabon 09.30. Han är ursäktad, 6,5 timmar sömn är alldeles tillräckligt. I dag ska vi ju åka och hämta guldmedaljen i Pinerolo! Dessutom håller jag en extra tumme för Aprilia Hägglöf i snowboarden; antagligen den trevligaste av alla OS-svenskar vi träffat under de här veckorna (och det säger ganska mycket).

Norska skrik

Jenny tipsar om Dagens låt: Silent Shout (The Knife)
Tillägnat de norska skidåkarna. Tja, varför inte?

Mardrömsscenariot: Kanadensisk förlust

Sverige-Tjeckien, Ryssland-Finland. Så ser alltså semifinalerna ut.

Pratade med en kanadensisk radiojournalist inför Sveriges match i eftermiddags. Hans mardrömsscenario: Kanadensisk förlust redan i kvarten. "Then I'll have to sit here all night talking about it". Han har det nog lite slitigt, framför allt med tanke på att det bara är eftermiddag än så länge over there.

Ros tippade helt rätt: 6-2 till Sverige, Tjeckien i semi. Han såg nöjd ut över tippningen.

Ta rygg på Ros

Tomas Ros har klagat över att han så sällan kan vara uppkopplad att han inte hinner blogga - men när han väl gör det är han en jävel på att tippa. Återstår att se om det blir Tjeckien eller Slovakien i semin.

Ryssland eller Kanada?

Ryssland och Kanada möts just nu i den tredje kvartsfinalen. Många hade tippat lagen i final, men kanadensarnas svaga resultat gör att de möts redan nu.

Moralisk final? Jag vet inte. Pratade med en kanadensisk radiojournalist inför Sveriges kvart mot Schweiz och han var missnöjd med hur lönnlöven skött sig så här långt. Och sett till inledningen på matchen är Ryssland det bättre laget - medan Kanada litar oerhört mycket till Martin Brodeur i målet.

Jag håller en tumme för ryssarna. Jag vill se Ovechkin, Kovalchuk och Malkin i en final.

Bästa OS redan nu?

På hemmaredaktionen har vi (läs Peo [chefen, bloggens anm.]) gjort en mer positiv tolkning av vilket OS som är det bästa. Om man redan nu räknar med Sveriges minst-silvermedalj i curling så är det faktiskt bästa os sedan -48.

/R

Jaja. Men isen kanske spricker, stenarna kanske vittrar sönder och hela tävlingen annulleras. Och då står vi ju där utan silver likt förbannat. Nä, här tas det inte ut några medaljer i förskott.

Svenska folket - hycklare?

Har lovat Anders att lägga ut det här som spelades in (med mobiltelefonen) i går, under gruppspelsmatchen mot Slovakien. Just då kändes Bäckströms profetia inte lika klockren. Men han hade rätt, som vanligt.

I går höll för övrigt 30 procent av de svarande (över 30 000 om jag inte minns fel) på Schweiz i en omröstning på sportbladet.se. I dag tycker 60 procent, av drygt 11 000 svarande, att det var rätt av Tre Kronor att gå på halvfart i går. Det kanske inte finns ett solklart motsatsförhållande mellan frågorna, men lite hycklande är det allt.

Ännu en guldmiss - men inte för Anja

Under sprintstafetterna satt jag i bilen på en motorväg, under herrarnas sprint satt jag i pressrummet i Esposizione-hallen - och under damernas slalom på pressläktaren i samma ishall. Inte ett enda OS-guld alltså, medan Flinck har jobbat in tre (alla skidorna).

Enligt Lars-Erik såg Tärnabys stolthet glad ut efter segern. Och nu lämnar vi Norge efter oss på allvar i medaljträskets bottenregioner. Vi är faktiskt före hemmanationen Italien på sjätte plats - och ett guld till (curlingen i morgon, till exempel) och det här blir Sveriges bästa OS någonsin. Just nu är vi lika i antalet guld med St Moritz 1948.

Värmningen har börjat...

40 minuter kvar tills OS ishockeyturnering börjar på allvar. Schweiz först in i den mindre av OS ishallar, Esposizione. Alfredsson först in på isen av svenskarna. Och koskällorna har börjat skrälla, men bara någon ensam lite här och där än så länge.

Curling, hockey - och Anja

SMS hemifrån: "Nu sänder minsann svt på båda kanalerna. Och curling på den ena dessutom. Gud hör bön!"

Curlingsjukan fortsätter alltså. I presscentret i Esposizione fajtas det kring tv-apparaterna: slalom eller curling? En och en halv timme kvar till nedsläpp i hockeyn. Och Anja i ledning! Så här måste norrmännen känt sig de senaste fyra olympiska spelen.

Förbi Norge - igen!

Grymt imponerande! Till och med de svenska hockeyreportrarna på plats i Esposizione lyfte blickarna mot tv-apparaterna för att följa Björn Lind och Thobias Fredriksson. Sverige nu åtta i medaljligan. Och Norge saknar fortfarande ett guld på skidor, stackarna.

Tre timmar kvar till nedsläpp

Det fortsätter att trilla in mejl i en strid ström: många är upprörda över Tre Kronors insats i går, andra tycker att Bengt-Åke & co gjorde helt rätt. Lars-Erik har en poäng i dagens krönika: Vid förlust i dag får Tre Kronor det hett om öronen.

Superonsdagen är här

Damerna och herrarna klara för kvartsfinaler i sprint. 14.00 börjar damernas curlingsemifinal. 14.45 körs damernas slalom. Vi kanske kan räkna hem fyra medaljer (hyfsat realistiskt) innan dagen är slut: en vardera i herrarnas och damernas skidsprint, minst ett silver om lag Anette Norberg (som chefen skulle ha skrivit) sopar banan med Norge och sen Anja, då.

Jag tror Anja får sitt guld - men i storslalom. Mina favoriter i dag: Marlies Schild och Kathrin Zettel, Österrike. Och Kostelic då. Men jag hoppas att jag har fel.

Tre bilder, en fråga, många svar

51111-14
Danijela Rundqvist och Pernilla Winberg poserar tillsammans med silvermedaljerna och en nyfunnen italiensk beundrare. Svenskorna väckte viss uppmärksamhet när vi gjorde tv med dem i gallerian i Lingotto-komplexet. Såväl kanadensare och jänkare som en italiensk polis ville ha sina bilder tagna med silverhjältinnorna.

51111-15
Här är han, Mart Smeets, mannen som leder NOS Studio Sport. Han tittade frågande när han såg att jag plåtade honom med min lilla mobilkamera. Eller såg han plågad ut efter ännu ett missat holländskt guld?

51111-16
Vad är det här?
A) Något slags tortyrredskap
B) Ett italienskt tvättställ
C) En bakteriehärd
D) Alla ovanstående
Ring in det rätta svaret till The Organising Committee of the XX Torino 2006 Olympic Winter Games: +39 011 11 2006.
Vinnaren får en italiensk centralvärmeanläggning installerad lagom till nästa köldknäpp.

Kanadensaren lever

För er som undrar hur det gick med den äldre herren som pratade för sig själv i natt: han syntes till frukosten i morse. Och han såg mycket, mycket trött ut.

Folktom värmning

Tre Kronors värmning i dag blev till en värmning av Henrik Lundqvist. Av utespelarna deltog bara Mika Hannula samt reserverna Jonathan Hedström och Niklas Kronwall.

Återstår att se hur Bengt-Åke Gustafsson formerar sitt manskap i dag. Fortsätter verkligen Peter Forsberg med Mats Sundin och Fredrik Modin som mot Slovakien i går? Eller får Mats Wennerholm som han vill? I eftermiddag får vi svaret.

Jag har hamnat i helvetet

Om jag inte minns fel är helvetet i Dantes Den gudomliga komedin en mycket kall plats. Jag tror han har rätt.

Hemkommen från Tre Kronors succéföreställning mot Slovakien möts jag av en rå, kall luft i mitt rum. Golvet - som så sent som i förrgår var varmare än Foppas ljumskar - är iskallt.

Går till receptionen för att påtala felet. Utanför hissen på andra våningen (mitt rum ligger på tredje våningen i hus A4, repan i hus A3, tror jag) står en äldre kanadensisk man och pratar högt för sig själv. Han är flintskallig förutom på sidorna där håret är grått och tufsigt och han är klädd i en lång täckjacka.

Just när jag passerat hissen (jag tar trappen) utstöter kanadensaren ett gurglande ljud som låter som en kräkning. Jag orkar inte titta över axeln för att se vad som hänt utan fortsätter nedför trappen.

I receptionen står en man i 25-årsåldern med lockigt hår och ler mot mig. Han frågar vilket rum jag bor på och skriver i ett block. "We'll take care of it tomorrow" säger han. Tydligen ska jag få frysa i natt. Orkar inte argumentera.

På tillbakavägen är den gamle kanadensaren försvunnen. Ser inte till nån spya. Blir lite orolig att mannen kanske var döende. Men då borde han väl varit kvar?

Tillbaka på mitt iskalla så kallade hotellrum. Ministero politiche agricole forestale har lämnat en gåva på rummet: Italian food The natural winner står det på en kartong som innehåller en flaska olivolja, en burk tomater, fem snacks av typen parmigiano reggiano och två recepthäften.

Om sex dagar är jag hemma igen. Sex dagar. Det K A N gå. Men det är kallt överallt det här OS:et.

Lägg dig ned

Dagens låt: Lay you down (Thousand Dollar Playboys)
Tillägnas Tre Kronor eller Schweiz, vilka ni vill.

...men USA har det värre

Johan tipsar om några som har det värre - på grund av svenskar:

http://sportsillustrated.cnn.com/2006/writers/jacob_luft/02/20/the.rant/index.html

Förlusten kan vara glömd i morgon

En inte helt oväntad förlust för Tre Kronor - som kan vara glömd lika snabbt i morgon vid seger mot Schweiz. Men jag förstår om stackarna som betalat dyra pengar för att se matchen på plats är besvikna. Så länge spelprogrammet ser ut som det gör är det en problematik som är ofrånkomlig.

Torsk i vilket fall?

Hej,

Debatten om en ev läggmtach mot Slovakien börjar bli smått parodisk här
hemma.

SVT-Åsas fråga var ju lätt tendensiös redan från början och Bengt-Åke ville
väl bara vara till lags och svara, om än klantigt...
B-Å verkar inte tillräckligt mediatränad.

MEN... Ingenstans är det någon som nämner att vi kanske torskar mot
Slovakien hur mycket vi än försöker vinna. Gaborik, Hossa, Chara och Demitra
är ju inga amatörer direkt.

/ Mvh Staffan
-----
Hej!

Vaddå lägga sig??
Sverige kommer inte att behöva/kunna lägga sig...Slovakien är flera gånger
bättre än Sverige, så läggmatch behöver vi inte vara oroliga för, det löser
sig ändå!

P.S Anledningen till att Nyllet inte kallas in som reserv är förmodligen för
att det tar för lång tid för honom att ta sig dit nu.

Mvh//
Glenn
-----
angående det här med en eventuell läggmatch mot slovakien.

varför skulle det va lättare att gå vidare från en kvartsfinal om vi möter schweiz?

jag menar det gick skitbra mot vitryssland!

Liten holländsk OS-ordlista

Vandag gaat't gebeuren Idag ska det ske.

Teleurstelling Besvikelse, misslyckande.

Det är tur att holländarna har sina kvinnor. Utan Ireen Wust och Marianne Timmers guld på vardera 3 000 och 1 000 meter hade de varit hopplöst akterseglade av sådana mindre vintersportnationer som till exempel Sverige.

För det går tungt för de holländska herrarna. Mycket tungt.

På dagens 1 500 meter var det bara Sven Kramer som INTE såg ut att bära en hel skridskonations stolthet på sina axlar, men så var han heller inte ett medaljhopp. Han gjorde som Johan Röjler, åkte igenom de tre och trekvarts varven som uppvärmning inför fredagens holmgång med Chad Hedrick på 10 000 meter.

När sedan de holländska medaljhoppen väl stod på isen hade de alla ganska mycket av "Vandaag gaat't gebeuren" över sig. De hade nåt att bevisa, att Holland kan matcha den nya tidens skridskoåkare.
En efter en sprängde de sig.
Först Jan Bos.
I paret efter var det unge Simon Kuipers tur. (Parkamraten Enrico Fabris tackade för draghjälpen och tog guldet framför alla självsäkra och gapande jänkare.)
I nästa par var det Erben Wennemars tur - och det räckte med att se hans ivriga påhejande av publiken före start för att inse att han skulle gå ut för hårt.

Teleurstelling, alltså.

1 500 meter är skridskons kanske allra mest underhållande distans. Det är som friidrottens 800 meter, en oerhört finkänslig avvägning mellan speed och uthållilghet.
I Lingotto-hallen var det flera som missbedömde såväl hastighet som förhållandena som sin egen kapacitet. Vare sig Chad Hedrick eller Shani Davis höll, trots att de båda hade italienaren Enrico Fabris tider att gå på. Det räckte till silver för Davis och brons för Hedrick. Och till ännu ett italienskt skridskoguld.

Äntligen - blåsorkestern på plats

Stod och väntade på två av damkronorna i dag vid säkerhetskontrollen till olympiabyn - och fick se ett koppel cyklande skrinnare komma över bron som förbinder de aktivas boende med mediecentret och Lingotto-ovalen.

Först kom Sven Kramer, holländaren som var tvåa på 5 000 meter. Sedan kom Öystein Grödum. Sist av alla kom den amerikanske norsk-svenske tränaren Peter Müller - men han gick.

På tal om Sven Kramer: han fick ett mäktigt välkomnande från den holländska publiken. Och ja - i dag är det en blåsorkester (om än liten) på plats. Äntligen. Så nu pågår den verkliga festen i den bortre kurvan under isprepareringen. Jaja, man har inte roligare än man gör sig.

Låt snowboardförbundet arrangera OS

Brädåkar-Anders (Bäckström i efterhand) påpekar att det alpina snowboardlandslaget ännu inte omnämnts i bloggen. Vilket ju är synd och skam.

I går, i bergen, träffade vi Aprilia Hägglöf och Rickard Rickardsson. Varje förbund svarar själva för arrangemangen i "sin" gren under OS och det märktes, i just snowboardåkarnas fall. Lite mer avslappnat, lite mer laidback, mycket trevligare.

Vi kom så långt som in i målfållan med våra ackrediteringar och väl där tyckte medieansvarige Anders Wiggerud att vi skulle åka med upp i liften och göra intervjun på toppen av berget (men då hade nog nån IOK-människa kapat liftkabeln för oss). Snowboardförbundet borde hålla i alla OS-tävlingar, men kanske framförallt ishockeyn.

Turin upphör aldrig att förvåna

00.45 i natt: Två svenska journalister på jakt efter en taxi - och knappt en bil i sikte utanför Palasport Olimpico. Då stannar en bil tillhörande spårvagns- och bussföretaget här i Turin och föraren (han hade en stilig skärmmössa med ett fint emblem där det framgick att han övervakade trafiken) frågar vart vi ska.
"Via Borsellino", svarar vi - och den okände mannen kör oss hem och vägrar dessutom att ta emot nån betalning. Turin upphör aldrig att förvåna.

Zlatan stor i Juventus

Promenerade på förmiddagen. Det visade sig att det tar ungefär lika lång tid att gå till stadskärnan därifrån vi bor som med taxi.
51111-13
Zlatan frontade Juventus-butikens skyltning.

Utanför den officiella OS-butiken (jo, det finns såna) var det kö med en dörrvakt som släppte in en när en annan gick ut.

I den officella Visa-butiken (jo, det finns faktiskt även en sån, vad de nu säljer där) var det totalt folktomt. Visa är en av OS huvudsponsorer och har kläckt den mest Orwellska av alla slogans: "We are proud to only accept Visa", vilket skyltas av alla butiker, kiosker och restauranger på OS-området. För den med Master Card är det alltså kört.

Överallt var det holländare: I dag smäller det ju igen, dags för 1500 meter.

Ännu en dag - ännu en medalj...

...men nej. Efter en heroisk inhämtning - Sverige var vid en tidpunkt mer än en och en halv minut efter ledarna - slutade det svenska stafettlaget fyra, på det allra snöpligaste av sätt: Carl-Johan Bergman fick ett felskär och var centrimetrarna bakom fransmannen Raphael Poiret.

Stämningen steg för ett ögonblick där - såväl svenskarna i mediecentret som våra franska kollegor bakom ryggen på oss levde upp.

Norge femma - alltid något.

Värmen är försvunnen

Värmen i rummet har lagt av. Under hela OS har jag febrilt kämpat för att sänka golvvärmen bara en aning - hittills har det nog aldrig varit under 25 grader varmt i rummet.

Förrän nu. Nu är det kallt. Och golvet - det alltid lika varma - är kallare än valfri ishall i Turin. Får bli en vända förbi receptionen.

Smeets i repris

Ser NOS otroligt ambitiösa morgonsoffa från början i dag - och inser nu att det är en repris av gårdagens kvällsprogram. Spelar väl ingen större roll egentligen, men det förklarar varför så många dricker vin om morgonen...

Berka gillar utropstecken

Men för fan!! Läser att 70% av svenska folket tycker att det vore landsförräderi om Tre Kronor lägger sig i kvällens match mot Slovakien!!! OK!! Men alla ni 70% som tycker detta, snälla, ge mig en riktigt bra förklaring till varför Tre Kronor inte ska göra det!! Vi får alltså möta Schweiz i en kvartsfinal, vilket (om inte vitryssland upprepar sig) innebär en semifinalplats! Ska vi istället vinna matchen ikväll och få möta ett Kanada/Tjeckien i kvartsfinal som alla vet hur sjukt bra dem är! Kalla det vad ni vill, men om Tre Kronor lägger sig ikväll, så blir i alla fall jag j-vligt nöjd! För i slutändan handlar det trots allt om medaljer, och jag tror stenhårt på Tre Kronor, bara dom tar sig förbi kvarten!
Om Sverige åker ut i kvarten mot Tjeckien/Kanada, då klassas detta OS också som ett fiasko, trots att vi själva "valt" motståndare!
Håller på dig B-Å...
p.s. varför kallas inte Nyllet in som reserv?
/BERKA

Punkiga damkronor

Dagens låt: White Riot (The Clash)
Tillägnas Damkronorna som var punkiga nog att INTE göra det som förväntades av dem. Och lite uppror behövs alltid.

B-Å missade målet

Två perioder av damfinalen fick räcka för Bengt-Åke Gustafsson, sedan gick han med någon som bakifrån såg ut att vara Per-Johan Axelsson. Förbundskaptenen själv var inte så svår att känna igen med sin karaktäristiska hållning.

Morgonsoffans frälsare: Mart Smeets

Har tidigare bloggat om min nya idol, programledaren i NOS OS-morgonsoffa. Nu har jag till sist haft tid att spåra upp vem den lätt pösmunkige personligheten är. Han heter Mart Smeets och är uppenbarligen en stor stjärna i sitt hemland. Så pass att han har en egen fan-club i alla fall.

Vad vet vi då om denne Smeets, förutom att han gärna tar plats, inte räds att gå på djupet och dessutom har viss självdistans?

Tja, vad jag har läst mig till är hans favoritsport på tv baseboll. Bara en sån sak.

Matchen körd efter tre minuter

Kanada mästarinnor, Sverige silvermedaljörer. Vem hade trott det innan OS?

Svenskorna fick exakt den start de inte behövde och så var, tyvärr, den matchen körd. En snygg slutpunkt med tredjeperioden i alla fall. Och kul att veteranen Gunilla Anderssonf fick göra målet.



Värmningen är slut

20 minuter kvar till nedsläpp. Sist kvar på isen är de båda reservmålvakterna för kvällen, Sveriges Cecilia Andersson och Kanadas Kim St-Pierre.

Hyfsat med folk inne på arenan. Och från och med nu nån gång fram tills matchen är slut ligger bloggen nere. Svt tror på tittarsiffror upp emot fyra miljoner - ingen normalt funtad surfar väl nu?

Äh va fan, faller till föga: Heja Sverige! Enda gången under hela OS, jag lovar.

Glömde: Stora delar av herrkronorna är på plats. Kan nog lära en del av inställningen och offerviljan hos damditon.

Värmningen har börjat

40 minuter kvar. Kanada och Sverige intar isen för att värma. Ishallen Palasport Olimpico är dock lika kall och grå som vanligt.

Några fakta inför matchen:
Kanada-Sverige genom tiderna: 46 - 1 - 0
Kanada-Sverige i mästerskap: 11 - 0 - 11, målskillnad 91-10
Kanada-Sverige i år: 9 - 0 - 0, målskillnad 49-7

Förhoppningsvis betyder det ingenting i kväll. Men visst måste det till ett nytt mirakel.

Toppen, Kim!

Två timmar kvar. Matchen är stor inte bara i Sverige. Kanadensiska OS-tv-kanalen CBC har just nu en svenska i topp!

Fyra timmar kvar - kan det verkligen gå?

Anja får ursäkta, liksom Fredrik Nyberg. Dagens begivenhet är utan att tveka finalen i damernas ishockey.

Jämförelsen med miraklet i Lake Placid börjar kännas uttjatad och överspelad. Herb Brooks USA behövde aldrig besegra Sovjetunionen två gånger för att bli mästare. Det måste Damkronorna, även om Sovjetunionen i semi stavades USA och i finalen Kanada. Det finns de som tror att det går.

Fyra timmar kvar.

Aj då, Anja

Aj då, där sprack Anjas chans på fem medaljer. Kostelic däremot ser ruggigt stark ut... Slalom och storslalom kan bli ordentliga rysare.

Betonggrått regerar igen

I går kväll visade sig Turin från sin allra bästa sida: Snöklädd. Allt det fula, mörka, gråa blev vitt och vackert, ungefär som amerikanska städer alltid är vita och vackra i julfilmer. Att taxiresan hem från hockeyn gick i 70 knyck på sommardäck gav den estetiska upplevelsen en extra push av adrenalin. Chauffören lekte 'finländsk rallyförare i värmlandsskogarna' mellan bussar, spårvagnar och stilla med låsta hjul framglidande personbilar.

Hötorgsestetiken firade nya triumfer i dag när jag och Anders Bäckström tog oss upp i bergen bussledes. (Vår hyrda Ford C-Max stod i morse insnöad - och därmed även mina vinterkängor.) Kristallklar luft, skinande sol och vitt, vitt, vitt. Snötyngda grenar, snöklädda bergstoppar, snöslungor som gick för fullt.

Vi tog tåget hem efter det utförda jobbet (resultatet kommer inom en dag eller två). Men redan nån mil utanför Turin stod det klart att den gråa vardagen var tillbaka. Snön är borta, betonggrått regerar återigen. (Att en av Turins huvudgator heter Corso Unione Sovietica är knappast en tillfällighet.)

En vecka kvar till hemresan. Inte riktigt slutspurten än, men nästan.

Ett öde värre än...

Missade - som vanligt det här OS:et - när det väl hettade till. Den här gången satt jag inte i en bil, utan på ett tåg. Men pulsen gick upp där ett tag: Skulle Fredrik Nyberg äntligen få den medalj han så väl förtjänade?

Nähä. Han verkar vara dömd till att alltid vara topp tio men aldrig topp tre.

En slank han hit...

Dagens låt: Slip slidin' away (Paul Simon)
Tillägnas alla Turins taxichaufförer.

Snökedjor, nån?

Ännu en dag, ännu en medalj. Svenska folket riskerar att bli bortskämt i vinter-OS-sammanhag. Morgondagens silver är ju redan säkrat.

Att Sverige tog ett brons i en så klassisk vintersportgren som skidstafetten är så glädjande att jag nästan står ut med tanken på att det nog blir ett helvete att ta sig hem ifrån Esposizioni-hallen, den mindre av de båda ishallarna. Ute har det rasat ner en decimeter nysnö, enligt rapporterna, och taxibilarna halkar runt som, tja, svenska konståkare på hal is, eller nåt?

I Italien är vinterdäck förbjudet. I stället gäller snökedjor. Effekten blir lätt komisk när det inte kommit så mycket snö. Som att döda en mygga med bazooka, typ.

Men åter till skidherrarna. Det kändes inte helt fel att Norge slutade femma. Inte på grund av nåt slags skadeglädje, utan därför att det bevisar att ingenting varar för evigt. Ungefär som när Sverige faktiskt besegrade USA i damhockeyn. Det går att göra något åt den eviga duon Norge/Italien i stafett-toppen - nu återstår bara att knäcka italienarna vid första bästa tillfälle.

Mirakel i repris?

USA:s mirakel mot Sovjetunionen i OS i Lake Placid 1980 kopierades ju häromdan när damkronorna tog sig till final. Men damkronornas seger har ju ännu inte gett guld - och så var faktiskt fallet även för collegegrabbarna 1980.

Efter segern mot Sovjetunionen återstod en match för Herb Brooks mannar; mot Finland. Inför den tredje perioden ledde finländarna med 2-1 - men USA vände och vann med 4-2.

Skillnaden mellan herrarnas Finland 1980 och damernas Kanada 2006? Finland var väl den gången knappast lika stora favoriter som Kanada är i morrn...

Nyförvärv!

51111-12
I fredags blev vi störst i norden. Nu siktar vi österut.
Nä. Men Sportbladets OS-redaktion har fått besök av två kinesiskor. Och eftersom de inte vill flytta på sig så får de väl sitta kvar.

Just nu är ju klockan för övrigt sen kväll i Asien och pressläggningen närmar sig. Alltså är det japaner, koreaner och kinser som dominerar presscentret just nu. Nattskiftet har jänkarna den här gången.

"Folk är galna i curling"

Mejl:

Varför har svt två kanaler när dom inte curlar på nån?

Bra fråga. En ännu bättre fråga är vad som händer där hemma. Häromdan ringde chef nummer ett: "Texten om Pejas fiasko är den mest lästa på hela sajten, åk dit" (det var så jag missade damkronornas bragdmatch). I dag, under samtal med chef nummer två (jag vet, vi har för många chefer...): "Folk är som galna i curlingen, det är värre än för fyra år sen under OS".

Nu verkar halva OS-haussen gå mot sitt slut. Peja Lindholm & co har hamnat i underläge mot Tyskland, vilket var precis vad de ville undvika.

Tystnaden kring Anja

Mejl:

Inte ett ord om Anjas fiasko (ja brons är inget annat än fiasko, försök inte intala er något annat) idag i bloggen, mycket märkligt!


Förklaringen är enkel - jag såg inte en sekund av kombinationsstörtloppet, vare sig på plats eller på tv. Jobbar hårt på att klona mig själv, har ännu inte lyckats (till chefens stora förtret).

Fiasko tycker jag är ett hårt ord i sammanhanget. Anja vann trots allt ett OS-brons. Men vad hon själv tyckte framgår ju med all tydlighet...

Ett tråkigt jävla låtval

Dagens låt: Snön faller (och vi med den) (Ulf Lundell)
Tillägnas Anna Carin Olofsson.

The cheesiest video in heavy metal history

Var och såg på curling i går. Eller ja, kom i lagom tid för att hinna se Sveriges lag Peja Lindholm ge upp inför den åttonde omgången.

Hur som helst så träffade jag på den här mannen. Han är inte snäll mot Hammerfall. Med all rätt.

Apollo? Oh, no. Ahn Hyun-Soo!

Simon Bank saknade idrottens öst/väst-konflikt häromdan. Inom kortbaneåkning på skridsko lever den än, bara det att östs centrum har förflyttats till Sydkorea och Kina.

Den politiska konflikten existerar naturligtvis inte som förr. (Kanske har den ersatts av en ekonomisk?) Men på läktarna i arenan vars namn låter som nåt taget ur ett forntida finsk epos blir det i alla fall tydligt: USA:s Apollo Ohno buas ut av den koreanska publiken medan Ahn Hyun-Soo och Ho-Suk Lee har varsin egen hejaklack. Nordamerikanerna (jänkare och kanadensare) försöker göra sig hörda men kämpar i motvind mot koreaner och kineser.

På isen i Palavela dominerar koreanerna. Trippeln på damernas 1500 meter hindras bara av en diskning. Även på herrarnas 1000 meter vinner Sydkorea dubbelt: nationalidolen Ahn Hyun-Soo före Ho-Suk Lee.

En man med en mikrofon

Mitt nya favoritprogram på tv - Nos morgonsoffa - nådde nya höjder. Den pösmunkige programledaren visade oväntad självdistans när han påade sin egen intervju med Hollands bronsmedaljörer i lagtempot. Intervjun gjordes på Medals Plaza, direkt efter att de holländska herrarna deltagit i prisutdelningen, under lätt kaotiska former. Så här lät det:
"Vi träffade kvintetten [jo, fem holländska medaljörer i lagtempot] i går kväll. Och jag - jag är bara en man med en mikrofon".
Så känns det i bland i det här jobbet. Under ett OS lite oftare än annars. Man är inte mer än en lallare med en mikrofon i hand, utan särskilt mycket att komma dem. Och att de aktiva står ut är vissa gånger svårare att förstå än andra.

Kanadensiska superlativ till damkronorna

"Possibly the most important day in the history of womens' hockey".
Den kanadensiska tv-kanalen CBC sparade inte på superlativen efter Damkronornas superskräll mot USA, den dag då damhockey gick från "a two-nation sport" till nånting "totally different".

Själv gjorde jag som vanligt. Satt på motorvägen när det hände något verkligt spännande. Jaja.

CBC jämförde även med USA:s Miracle on Ice mot Sovjetunionen 1980. Att Sverige skulle kunna rubba även Kanada verkade inte existera i CBC:s idévärld. Än.

TT-Sillén - en sillmjölke

51111-11I tisdags förlorade han ett vad mot sportbladet.se:s Anders Bäckström. Nyss tvingades TT:s hockeyreporter be om yours truly om hjälp - för att öppna en telefon. Dessutom ser han ut som en lite längre Simon Bank. Inte lätt heta Jakob Sillén alla dagar.

Sverige vinner stafetten

Har just räknat ut att Sverige kommer att vinna skidstafetten på Söndag! Jag summerade varje lands tider från 15 km och kom fram till följande:

SWE 05:01.5
GER 05:47.1
RUS 06:22.8
EST 06:58.8
FRA 07:31.7
NOR 09:31.7
ITA 10:14.1
KAZ 11:38.5
FIN 11:52.4
USA 13:40.1
CAN 15:10.4
UKR 16:37.3
CHN 20:41.9

Håkan


Laul klonad?

Som ett brev på posten. Ett nytt blogginlägg från Laul.
Fattar inte varför han oroar sig över sina glasögon - han har dom ju på sig på bilden här nedanför.

Bloggen avslöjar: Här är Robert Laul

51111-10Har ni också undrat varför Robert Lauls blogg ligger öde och tyst? Sportbladets OS-redaktion har svaret: Han är på OS och arbetar åt en tysk tidning - i taget namn. Men den rosa tröjan fick följa med.

Frankie boys himmelrike

De allra flesta ser nog OS som ett litet smörgåsbord av olika sporter att välja från.
Inte den holländska morgonsoffan i tv (mitt nya favoritprogram).
Där handlar det om skridsko - och BARA om skridsko.
Kul att äta bara sillen, 16 dagar i rad?

Hur som helst - de tar sin skridsko på allvar, de oranje.
I går försvann guldchansen på lagtempot när Sven Kramer trampade på en kloss i kurvan i semifinalen mot Italien. I dag, nu på morgonen, gås misslyckandet (en bronsmedalj) igenom. Grundligt.

Mark Tuitert och Rintje Ritsma (som i går gjorde sin sista start i ett stort mästerskap, även om han inte åkte semifinalen) finns på plats i studion. Mycket av pratet handlar om känslan av besvikelse, något som Nos fångat fantastiskt bra med bilderna från i går: på coachen Gerard Kemkers, en kamera på var och en av de tre åkarna i laget, kameror på lagkamraterna på läktarna, kameror på den holländska klacken... Frank Östergren skulle befinna sig i den på djupet-gående tv:ns himmelrike, finge han bara se det.

Kom igen, Foppa!

Dagens låt: Here comes your man (The Pixies)
Tillägnas Tre Kronor - med hopp om att Foppa kommer att kunna vara med...

Den franska bakteriefloran?

Stod en timme i kväll och väntade på Anna Carin Olofsson efter medaljutdelningen inne i Turin. Det var en intressant timme, i alla fall ur något slags kulturellt hänseende.

Guldmedaljören Florence Baverel-Robert kindpussade det franska tv-teamet. Herrejösses! Någon på skidor som kommer så nära en presumtiv bakteriehärd! Totalt otänkbart i en svensk OS-värld.

Överhuvudtaget var skillnaden mycket tydlig mellan de svenske och de andra medaljörerna. Australier, fransoser, tyskar och österrikare: alla stannade de länge och väl och pratade med press och tv. Och ingen av de aktiva hade någon ledare med sig in i mediefållan.

När Anna Carins tur var kommen - efter en tripp till Svt:s OS-studio - fick den samlade pressen (två personer) totalt kanske tre minuter av hennes dyrbara tid, fotograferna lite mer. Och vid hennes sida fanns hela tiden två stycken ledare.

Jag gnäller inte. Anna Carin var tillmötesgående (och såg så himla glad ut!), svarade på alla frågor (även de korkade) och ställde snällt upp på konkurrentens vid första anblicken något krystade bildidé. Men det finns absolut skillnader i hur de aktiva umgås med medierna.

Ett sprucket jobb är också ett jobb

Damsällskap till hockeyn?
Tung dag, jobbmässigt sett.
Tv-idén "Så ska ishockey säljas till Italienarna" sprack direkt när det förmodade upplevelsecentrumet Hockeyland visade sig vara - en restaurang. Bilderna på väggarna till restaurangen ger klara prostitutionsvibbar, eller? Döm själva.

Vi valde bort att åka till Cesana och Anna Carin Olofsson eftersom det visade sig vara kört att göra tv med henne där. I stället satsade vi på tv med henne nere på prisceremonien. Mer om det senare.

Dagens andra jobb sprack också - idémässigt. "Ursäkta, var är svenskarna" blev till "Nu är de svenska fansen här". Lika bra det - se resultatet i morrn.

Inför prisceremonien - mer om den senare - på det som kallas Medal Plaza ringde Johan Flinck och ville ha hjälp med några kompletterande frågor till Anna Carin. Mitt och Anders Bäckströms huvuduppdrag, tv med den nyblivna (och glada!) silvermedaljösen, gick däremot käpprätt in i 15 säkerhetskontroller, vakter och bestämmelser. Just ja, vi är ju OS c-lag. Glömde det.
Men, som Ulf Lundell skulle sagt: ett sprucket jobb är också ett jobb. (Hoppsan, nu blev bloggen lite Esk, där.)

Party hos Ibra?

Dagen bästa banderoll bland de svenska fansen på läktaren: "Efterfest hos Zlatan". Försvann efter den första perioden - bortplockad av de lätt fascistoida vakterna?

Iskall ishockey

3-0 till Ryssland efter två perioder. Tja, det var väl ungefär som väntat, eller? De röda höjde tempot ett snäpp och svenskarna fick lite svårare att hänga med.

Inte mycket att hänga läpp för. Tre Kronor blir bättre ju längre turneringen lider. Men ett blågult mål skulle inte skada.

Palasport Olimpico är för övrigt en av de mest ocharmiga arenor jag nånsin besökt. Allt går i en färgskala: betonggrått. Och geniet som kom på att installera genomskinliga stolar (varför sätta lite färg när det finns grått?) förtjänar en ståplats i Nybroviken. Minst.

Förutom att arenan är grå är den även kall - och standarden i domarnas omklädningsrum kan ifrågasättas. I den andra periodpausen besökte kollega Anders herrummet och fick sällskap av en av linjemännen, lätt stressad i full mundering men med skor i stället för skridskor på fötterna. Stopp på muggen i domarrummet? Eller kanske bara kö?

Lär av holländrna, Svt; del två

Joakim mejlar:

När ni ändå håller på att berätta om holländska NOS så tycker jag ni kan sprida den länk också, även om den går att hitta på sidan som ni länkar till så tror jag inte så många kollar efter det eller förstår hur om de inte vet att den finns där:

http://cgi.nos.nl/cgi/nosrtv/channelinfo/

6 kanaler med OS, ofta sänds det iaf på 4 kanaler samtidigt, man behöver inte missa något. Måste ha Internet Explorer för att se det. Något sånt här borde SVT satsa på, såg att YLE har något liknande också fast i bättre kvalité.


Bannade snöoväder

Vädergudarna var inte på Anna Carins Olofssons sida. Tio startnummer senare och hon hade sluppit snön - nu får det bli guld på jaktstarten i stället... Men vilken skidåkning från Lillhärdals stolthet!

Lär av Nos, Svt

Svt:s studioprogram verkar inte riktigt ha gått hem i stugorna.
Själv såg jag för första gången i morse - har äntligen fått en fungerande tv på rummet - holländska Nos morgonsoffa som sänds direkt från ett tjusigt café på Piazza San Carlo i Turin.

Under de 15 minuter jag hann se gick programledaren till frontalangrepp mot den gästande holländske short track-åkaren och dennes förbundskapten.
Efter att fullständigt ha sablat ned kortbaneskridsko som ide konkluderade den lätt pösmunkige programledaren (och fick medhåll av hippien till side-kick): "Åk langebaan schaatsen i stället". Därefter vände han sig mot kameran:
- Men det är inte bara short track som är en pajassport i vinter-OS. Nu ska vi titta på moguls (puckelpist)...

Strålande.



Smuts i luften

Halsont.
Men lugn - det har ingenting att göra med eventuella förkylningar eller influensor (och jag lovar att hålla mig på respektfullt avstånd från de blågula bara för säkerhets skull).
Det handlar om Turins dåliga luft.
I dag har det varit molnigt och då blir smoggen närmast outhärdlig, definitivt för oss som har astmatiska besvär.
Turin stinker - med eller utan t.

Hotell i Kalifornien

Dagens låt: Hotel California (Eagles)
Tillägnas den person i presscentret i ishockeyhallen som valt just den låten till ringsingal - i en ganska andefattig midi-version - bara för att lämna mobiltelefonen i väskan och sedan gå därifrån.

Från ishockeyn...

...finns följande att rapportera:

* Det hade inte bara druckits av den officiella olympiska läsken (varför tjatas det fortfarande om de olympiska idealen när de så uppenbart inte betyder något?) - såväl den slovakiska som den ryska delen av pubiken hade helt enkelt OS största fest, hittills. Och varför inte? Ishockeyturneringen känns sannerligen som en fest i ett annars grått, grått, grått Turin.

* Marian Gaborik skulle lätt blåsa ifrån vilken skrinnare som helst de första 10 meterna (men sen skulle han inte ha mycket att sätta emot).

* Esposizioni är verkligen inte mycket till ishall. Men så är det ju ett mässcenter, egentligen.

* Tre Kronor kommer att få det hett om öronen i morgon. Ah, äntligen börjar OS på allvar även inne i Turin!

Mot ishockeyn!

Tja!

Du kanske har nån aning om varför SVT väljer att visa Lettland-USA istället för Ryssland-Slovakien ikväll? Om inte så kanske sportbladet kan skriva om detta oerhörda kalkonval då det är som att skippa Brasilien-Frankrike i fotbolls-VM och istället visa Togo-England :)

Mvh,
RC

Ingen som helst aning om varför Svt visar Lettland-USA, om det nu är så. Ryssland-Slovakien låter onekligen roligare. Vi får väl se - drar på hockey strax!

Rapport från målfållan

* Rolle Engström, sportchef i min hemstads lokalblaska Sundsvalls Tidning, zoomades in på storbildsskärmen nere vid målet inte mindre än två gånger. Oklart om han syntes även i resten av världens tv-sändningar.

* Holländarna fick inte in sin blåsorkester på skridskoarenan. Italienarna hade däremot inga sådana problem. E-types Campione hörde till favoriterna för ompa-omparna.

* Lars-Erik använder inte handbeklädnad utomhus, oavsett temperatur. I stället hyllar han de fleeceklädda fickorna på Sportbladets jackor.

* Tyckte ni att brittiskan Chemmy Alcotts skidor såg väldigt korta ut när hon passerade de församlade tv-medierna? Jo, en skidtillverkarrepresentant var snabbt framme och bytte ut de långa störtloppslaggarna mot korta slalomskidor. Det är ju så krångligt att bära på långa skidor - dessutom syntes loggan lite bättre på de breda brättena.

* Alla som gick i mål såg väldigt glada ut, oavsett vilken placering de kom in på. Den ende som inte såg riktigt nöjd ut var Lindsey Kildow, amerikanskan som kraschade i förrgår. Men det berodde mer på att hon hade ont: "Jag åkte riktigt bra med tanke på omständigheterna", sa hon efteråt.
Gladast av all var dock, utan tvekan, Michaela Dorfmeister, Österrike, Och det hade hon ju all anledning att vara.

Wennerholms tolv OS-guld

Flinck tog två OS-guld i går. Men upp till altmeister Wennerholm är det en bit:

Jag inte bryr mig särskilt mycket om livegulden jag sett i OS.
Men här är listan med OS-guld jag sett live:
Los Angeles 1984
Agneta Andersson, K1 500 metr
Agneta Andersson/Susanne Gunnarsson, K2 500 meter
Albertville 1992
Pernilla Wiberg, storslalom
Lillehammer 1994
Pernilla Wiberg, kombination
Tre Kronor, hockey
Atlanta 1996
Ludmila Engquist, 100 häck
Agneta Andersson/Susanne Gunnarsson K2
Sydney 2000
Pia Hansen, dubbeltrap
Micke Ljungberg, brottning
Aten 2004
Stefan Holm, höjdhopp
Carolina Klüft, sjukamp
Christian Olsson, tresteg
Med förbehåll att jag missat något.

Hälsar
Wennerholm


Själv skyltar jag med fyra OS-guld, alla från Aten: Holm, Klüft, Olsson, samt kanotisterna Marcus Oskarsson och Henrik Nilsson.

Dagens hjältar

Dagens låt: Heroes (David Bowie)
Tillägnas... ja, gissa.

Underbar Torgny

Missa inte Radiosportens klipp från slutspurten av sprintstafetterna!

Säg Haj Haj till gulden!

Stoppa servrarna - Johan Flinck har vunnit OS-guld.
För det är så: Sportbladets skåning (han känns lättast igen på hälsningsfrasen "Haj haj", vilket inte har någonting med fiskliknande djur att göra) har tidigare haft ett synnerligen dystert facit. Vart han än styrt kosan, vilket mästerskap han än besökt, så har svenskarna gjort fiasko, magplask, slutat fyra eller helt enkelt gett upp på förhand när de hört det karaktäristiska "Haj haj"; Varför ens bry sig? Flinck är ju på plats.

Det fanns säkert de som hävdade att Flinck aldrig borde få åka till OS, av just den anledningen. 12 år utan guld räcker liksom.

Glöm det som varit. Flinck har redan rott hem två guld och har inte bara sett till att Sverige ligger före Norge i medaljligan - han leder naturligtvis Sportbladets OS-redaktions internliga över antal guld på plats. Stort. Det är han väl värd dessutom, efter att ha legat däckad i feber så sent som i förrgår.

Hotell-katt

51111-8Hotellet vi bodde på i natt må ha varit dyrt, maten ganska medelmåttig och frukosten klart underkänd - men på en punkt var det bättre än alla andra hotell: Det hade en egen katt.

Missade guld i 150 knyck

Det finns olika sätt att fira guld.
För 4 369 dagar sedan - om Lasse Anrell räknat rätt (och det är klart han har, Lars-Erik är en mycket fin människa) - stod jag hukade tillsammans med ytterligare ett tiotal personer runt en liten, liten radio med små, små högtalare i en tågvagn nånstans i skogen mellan Hudiksvall och Söderhamn.
Det KAN ha varit så att tågets förare liksom vi var helt uppslukade i straffdramat och därför stannade tåget, men antagligen väntade vi på ett mötande tåg. Hur som helst stod vi stilla, och det var bra för annars hade vi aldrig hört det numera klassiska referatet av Lasse Granqvist och L-G Jansson när Foppa gjorde sin Kenta Nilsson-dragning och Tommy Salo för evigt skrev in sig i den svenska OS-historiens böcker. (Att han sedan skrev om historien hör liksom inte hit.)

I dag, 4 639 dagar senare, var omständigheterna inte lika minnesvärda.
Längst ut i vänsterfilen på autostraden mellan Milano och Turin, 150 knyck i jakten på en presskonferens som enligt alltid lika trevlige och vänlige presschefen för skidlandslaget Roberto Vacchi ska börja klockan 14.00. För så är det: blir det medalj måste vi vara där, oavsett var vi var nyss.
Telefonen ringer - tack gud för handsfree - och storebror, som sällan riktigt når Lasse Granqvists höjder i referaten, gastar om guld. Därefter ringer chefen som tvåa. Trea ringer mamma, mest bara för att höra hur det är sådär som mammor gör, och berättar i förbifarten att även herrarna vunnit guld.
Väl framme i Pragelato, med 20 minuter till godo, visar det sig att presskonferensen inte börjar förrän 17.00.
Det gör ingenting. Tid till att äta lite, jobba lite och framför allt softa lite.

Missad vägtull: 65€

Det har hänt en del sen sist (då bloggen nyss lämnat Lingotto-ovalen).

Först raka spåret (nåja) till Malpensa-flygplatsen utanför Milano. Nånstans halvvägs lyckades vi få 65 euro i böter för missad vägtullsavgift, hur fan det nu gick till. Anders får sätta upp det på reseräkningen.

Att hitta ett hotell var en smärre vetenskap, och inte blev det billigt, men det kändes otroligt skönt med en vanlig säng, en vanlig tv, kort sagt: ett helt vanligt hotellrum.

Foppa såg trött ut, inte så konstigt med den resan i benen. Christian Bäckman kände sig nog lite ensam men såg fram emot OS-turneringen. De övriga svenskarna smet förbi snabbt.

Biffigast på flygplatsen: De ryska livvakter som var på plats för att hälsa hockeyspelarna välkomna.

Mot Pragelato! Mot medalj-presskonferens, väl? Snälla!

Noll koll

Att få följa ett vinter-OS på plats är naturligtvis en ynnest. Framförallt dagar som denna: Skidskyttet var njutbart som idrottsevenemang så länge man som svensk struntade all medaljhysteri.

Men. På en punkt har ni, kära tv-tittare, det bättre förspänt. Ni har Kollen. Ni vet, den där känslan av att faktiskt ha täckt in allt som var av intresse i dag (och svurit över att Svt som vanligt visar för lite skridsko). På plats kan den o-klonade en riktigt bra dag som mest hinna med kanske tre evenemang. Men då krävs planering.

Alltså har jag hittills inte sett en minut - live eller på tv - av: Backhoppning, konståkning, puckelpist, halfpipe, rodel, herrarnas störtlopp... Och säkert mycket mer. Men det är värt att missa så mycket, tror jag, bara för att få vara med den där gången det verkligen händer. I Aten 2004 var jag på plats när samtliga svensk guld togs, ett hyfsat facit för en rookie.

Skidskyttemusik

Dagens låt: Boom Boom (John Lee Hooker)
Tillägnas Anna Carin, Liv-Grete och alla andra som hade lite svårt att träffa rätt.

Cheek snabbast x2

Jänkarn Joey Cheek snabbast även i det andra heatet på 500 meter. Knappast oväntat - han imponerade över den första femhundringen.

Blinda skidskyttar?

51111-7Dagens överlägset bästa mejl:

Två saker:
1. Efter att ha följt det skakiga (Disl, Olofsson, Wilhelm) skidskyttet idag så är det väl bara att konstatera att det inte är någon slump att vägmärket som varnar för blinda ser ut precis som fem bommade skott på vallen. (se bifogad bild)
2. Anrell har fel. Lyckopillren vet jag inget om, men Garmarnas konstnärliga insats och musikaliska inriktning är det inget fel på. Jag vet inte hur många Garmarna-gig Lasse har på sin meritlista, men jag - som har sett ett tiotal under ett tiotal år - kan intyga att det både är vackert, dansant och nyskapande. Mer än man kan säga om Anrell, med andra ord.
//Signe i Zäta-land

Eat that, Lars-Erik!

Bäckman - ett utropstecken?

Stefan mejlar:

Ska bli jäkligt kul när hockeyn drar igång, men är orolig för att svenska laget är för upphaussade. Har på känn att Mats Sundins nedåtgående trend fortsätter och allt alltför många lägger sitt hopp till att Henrik Lundqvist ska spika igen i alla matcher. Jag tror att de svenska utropstecknen i denna turnering blir; Christian Bäckman, Sedinarna, Zäta, Mikael Samuelsson, Lundqvist och Fredrik Modin.

Fler halvrör?

Andreas mejlar:
Jag har kommit fram till att damhockeyn - på sätt och vis och ibland - är intressantare att se på än herrhockeyn. Jag tycker om hur det öppnat för fler individuella prestationer. Och hur man på sextio minuter snurrar upp flest italienskor. Jag förstår varför tacklingar inte är tillåtna än. Jag köper argumenten. Det är alldeles för stor skillnad på lagen, som experterna säger, det är verkligen det. Men i framtiden, så.

Snowboard är kul att se på. Även här, precis som i hockeyn, är det intressantare att titta på damerna. Våghalsigare hopp och snyggare landningar. Snyggare helt enkelt. Mer välslipat. Snowboard är för övrigt en otroligt underskattad TV-sport.

Damkronorna håller

Jessica mejlar:

Inte ett ord om damkronorna än? Lite credd ska de väl ha som tog (den förväntade) segern mot Ryssland, just nu är de och curlingkillarna de enda svenskarna som hållt vad de lovat.

Sant. Jag har inte hunnit se dem på plats än, men såg delar av matchen mot Italien på tv i dag. I morgon får vi se vad de verkligen går för: gruppmatch mot Kanada.

Det som känns lite tråkigt med damhockeyn är att standarden är så ojämn. Två mer eller mindre lätta matcher (Ryssland, Italien), en förlust (Kanada), semifinal (förlust mot USA) och så matchen som verkligen gäller: den mot Finland om bronset.


Cheek snabbast av alla

Joey Cheek, USA, blev ende under 35 sekunder på herrarnas första heat över 500 meter. Cheek, med sista ytter, gick emot kanadensaren Jeremy Wotherspoon och hade 34,84 i mål.

Wotherspoon - storfavorit inför OS i Salt Lake City - använde inte sin vanliga startteknik, med en hand i isen. I OS för fyra år sedan ramlade han i starten - för några veckor sedan gjorde han om exakt samma bedrift vid sprint-VM i Herenveen. Nu startade han upprätt - och var klart slagen av Cheek med sina 35,37.

Erik Zachrisson 19:e, 35,80. Inte alls oävet. Finländarna Hänninen och Koskela delar niondeplatsen med sina 35,58.

Tyvärr missar jag det andra heatet... Plikten kallar.

Boomchachalack, Anna Carin

Maria mejlar:
…Sverige träffade i alla fall rätt tavla.
Norge gjorde en tavla, sköt på fel. Ooops.
Kom igen Anna-Carin! Boomchackalack.


Glest på läktarna i skridskohallen

Hinner med andra halvan av skridskons 500 meter.
Tyvärr ännu lite glesare besatt i Lingotto-ovalen, jämfört med 5 000 meter, men som vanligt en stor holländsk klack i vardera kurvan.
Naturligtvis är det bäst tryck på de orangea när en av deras egna åker - men de har aldrig långt till att visa sin uppskattning även för andra nationers åkare. Framförallt inte om åkaren gjort något utöver det vanliga, eller visat extra stort hjärta.
Förutom holländare är det gott om japaner på plats. Inte minst på pressläktaren - vilket inte är så underligt; Japan är en stor skridskonation på sprintsidan.

Skidskytte - bäst hittills

Fyra bom på två skjutningar. Anna Carin kan glömma medaljen på distans.

Ändå: Skidskytte live - en solklar femplussare. Frånsett att solen värmer (vilket ju knappast har med själva idrotten att göra) så är det lätt att följa med vad som händer och nära, nära till idrottarna. Lägg därtill partajande norrmän och tyskar på läktarna (den lilla svenskklacken var av naturliga skäl mer dämpad) och allt liknar mer en fest än ett rent idrottsarrangemang.

Ojoj, nu tystnar nog norrbaggarna: Tre bom för Liv-Grete.

Nu vänder det!

Svensk seger mot Nya Zeeland för herr-curlarna. Äntligen ett svar på den norska medaljhysterin...

Bloggen vill ha mejl!

Har du en fråga, ett förslag eller kanske allra troligast en sågning? Mejla genom att trycka på knappen här till höger. Alla seriösa bidrag beaktas.

(De som eventuellt vill hylla - hur osannolikt det än kan verka så förekommer det faktiskt - kan med fördel i stället skänka en slant till kampanjen mot oönskad reklam och malplacerade annonser. Skicka ett mejl genom knappen här till höger för att kontonumret.)

Dra på trissor!

Framme i Cesana San Sicario, där skidskyttet går av stapeln, med gott om tid till godo. Bara en ynka felkörning i Turin!

Kontrasten mellan bergsbyarna och storstaden Turin är enorm: Här är luften klar och kall, solen värmer och utsikten är magnifik. I Turin ligger smoggen som ett lock över staden, det är bilar överallt och färgskalorna går i grått, beige och brunt. Enda minuset i skidskyttestadion: pressrummet är varmt och trångt och saknar av allt att döma ventilation. Ut i solen, med andra ord!

Skönt att se att vår man i skidskyttevärlden, Johan Flinck, är på benen igen. Han låg däckad i feber i går.



Kom igen, Anna Carin!

Dags att ge sig ut i Turin-trafiken igen, mot bergen och skidskyttet. Den här gången med Anrell som ensam kartläsare - så om det inte blir nån rapportering vet ni varför. (Vi hittade sannolikt aldrig ut ur stan.)

Att nyss nämnde krönikör bara har finsk tv att titta på må väl vara hänt. Men varför YLE är så stort i just Italien begriper jag inte. CNN och YLE1 är mitt fönster mot tv-världen just nu. Inför OS, när jag försökte hitta information om klostercellerna som utgör rummen i mediebyn "Polytecnico", hette det att det skulle finnas tillgång till alla 12 (eller var det 24?) kanaler som sänder OS. Tjenare.

Dag tre skulle onekligen må bra av en medalj... Kom igen, Anna Carin!

Skilda världar

51111-6
I förgrunden: Halva sportbladet.se:s tv-redaktion på plats i Turin.
I bakgrunden: NBC:s studio, i ena änden av Via Roma i Turin.

NBC sänder live från ett torg varje dag från OS-staden. Bara ljusriggen på scenen kostar nog mer än hela Sportbladets OS-redaktion...

Grattis, Norge

Bara att ta av sig hatten och konstatera att Norge gör som vanligt: presterar som bäst när det gäller. Hamnade bredvid en trio norrmännen under en halvtimme i dag i väntan på skidsprintrarnas presskonferens - och förutom att de verkade ha väldigt mycket pengar så tippade de rätt vinnare: Bystöl, inte Ljökelsöj. De tröstade oss svenskar med att vi är bättre än dem i fotboll. Gott så.

Leather boots?

Dagens låt: Sweet sixteen (Iggy Pop)
Tillägnas Viktor Knoch, ung ungrare som slutade femma i short track, 1 500 meter.

Södergren såg ut som en vinnare

En låång dag. Resorna upp i bergen - där alla grenar som kräver snö avgörs - suger musten ur en.
Trodde Anders Södergren hade segern på toppen av krönet - men utför stod han still jämfört med konkurrenterna. På den direkta frågan sa han att han inte hade dåliga skidor, vilket ju är gentlemannamässigt. Men nog såg det ut som om glidet kostade en medalj.
Det är svårt att inte gilla Södergren. Han ser inte ut att ha nåt annat vapen än att sakta men säkert mala sönder sina konkurrenter. På femmilen blir det medalj.

Presskonferensen med team sprint-svenskarna bjöd inga större överraskningar. Men såväl herrarna som damerna är medaljhopp - se tv-inslagen i morgon.

På tal om i morgon: Dags för Anna Carin Olofsson. Ännu en resa upp i bergen - hoppas den lönar sig den här gången!

Liftande skelleftebor på väg ut i förskingringen

Plockade upp en liftare på väg till skidåkningen i Pragelato Plan: Norrländska Socialdemokratens man i Turin, Daniel Bergeman.

Först förnekade han bestämt alla rykten att han är på väg till Stockholm och vår konkurrent. Men efter att ha skruvat på sig en stund - och frågats ut av förhörsledare Anrell - så erkände han till sist att så kanske trots allt eventuellt skulle kunna vara fallet. Möjligen.

Hoppas på avslöjanden från Bergemans sida om hans dejt med en boaorm i går.

Bye, bye, Italia

OS på förhand största stjärna åker hem. I dag kom beskedet att Michelle Kwan inte kommer till start i konståkningen på grund av ljumskskadan hon ådrog sig i går. Nu vill USA:s olympiska kommitté ersätta Kwan - med Emily Hughes. Hughes petades från OS trots att hon kvalificerade sig vid uttagningarna - till förmån för just Kwan.

Så håller vi tummarna...

Vill inte låta som en svensk hejaklacksledare, men: Kom igen nu, Fredriksson! Efter gårdagens nästan-medalj i puckelpist - och misslyckanden i skridsko och skidskytte - så skulle den blågula truppen må bra av lite medgång så fort som möjligt. Och då känns Fredriksson som det starkaste kortet (även om SVT:s expertkommentator Per Elofsson tycker att svenskarna är för dåliga på att spurta).



Norge-Sverige 4-0

Dagens låt: Way down in the hole Tom Waits
OS dag ett: Norge - fyra medaljer; Sverige en fjärdeplats. Jaja, sexton dagar kvar...

I väntan på Hedrick

Presskonferens - och alla väntar på den stora stjärnan (som är och lämnar dopningsprov).

Han har vissa likheter med cyklisten Lance Armstrong: Texasbo, dopningsviskningarna, kaxigheten. Armstrong tog sex raka Tour de France. Hedrick kan ta fem OS-guld, säger han.

Insatsen i dag var imponerande, även om Kramer säkert hade kunnat svara om han hade gått efter Hedrick. Kramer såg grymt besviken ut när han pratade med den holländska pressen och sa att han var mycket missnöjd. Det bäddar för en riktigt holmgång mellan Kramer och Hedrick på 10 000. Och varför inte ett parlöp mellan de båda?

Anrell svarar...

Lars-Erik har varit lite purken i dag över mina insinuationer om piller. Nu mejlar han:

Har man spelat i gruppen Garmarna ska man väl ligga väldigt lågt, både när det gäller att knapra lyckopiller, konstnärlig insats och musikalisk inriktning.

Hårda ord från en man som varit domare i karaoke-tv. Men han har säkert rätt - invigningen kan mycket väl ha varit strålande ur alla möjliga perspektiv. Dock inte ur mitt.

Vad sa Yoko?

Mejl från en läsare:

Hej, Richard
[sic!]

Läste din blogg angående Peter Gabriels version av John Lennons "Imagine". Din smak får naturligtvis stå för dig. Men när du påstår att Yoko Ono har sagt "Imagine written in 1971 by John Lennon, one year after the Beatles broken up, it´s a real Song of Peace and it has been voted as the best song of the nineteenth centuary". För det första så as absolut inte Yoko ens något som liknade ditt citat. Hon kan mycket bättre engelska än så. Dessutom så tror jag inte på att John Lennon verkligen anses vara den som skrev 1800-talets bästa låt. Det århundradet tog slut 40 år innan Johns födelse. Så när du skriver om Lasse Anrells lyckopiller så undrar jag om ni två, inte delar medicinskåp, du och Lasse.
Suck!

Till att börja med: Skönt att min smak får stå för mig, blev nästan lite orolig där.

Däremot har jag aldrig påstått att Yoko Ono sagt nåt sånt - citatet är hämtat ur en officiell pressrelease - liksom uppgifterna om att John Lennon anses ha skrivit 1800-talets bästa låt...

Holländarna är här för att ta guld

Chefen.Chefen - som vid just detta tillfälle är en man i sina bästa år vid namn Mattias Lundell (bilden här intill) - ringer: "Du kan väl blogga om varför du älskar skridsko". Jo. Eller skriva en bok, kanske.

Men nu är det en halvtimme kvar tills det är dags att gå till ovalen i Lingotto-hallen och, tja? Varför bryr man sig om idrott överhuvudtaget?

Inne i Turins stadskärna märks det i alla fall att skridskotävlingarna börjar i dag. Åt alla håll och kanter syns orange-färgade flaggor, halsdukar och kläder. Holländarna är här för att ta guld, men jag tror att de blir bestulna på festen - och riskerar i värsta fall att bli helt utan medalj. Pallen i dag: Fabris, Ervik, Hedrick. (Och eftersom jag är fullständigt urusel på att tippa blir det antagligen Kramer, de Jong och Verheijen.)

Frågetecknen inför tävlingarna är två:
Hur är förhållandena i Lingotto-hallen?
Hur ska holländarna lyckas smuggla den traditionella blåsorkestern genom säkerhetskontrollerna?

Om ovalen är ens i närheten av Salt Lake Citys och Calgarys standard krävs det världsrekord för att vinna.
Om blåsorkestern inte släpps in spelar det ingen större roll - den holländska klacken kommer att höras i alla fall.

Varför älskar jag skridsko? Chefen får ge sig till tåls, kanske kommer det ett svar lagom till 10 000 meter.

Anrell: Gabriel var halvbra

Sågade invigningen rätt hårt i går. Vet inte vilka lyckopiller Lasse Anrell hade knaprat - men han har en minst sagt avvikande åsikt. Men han sträckte sig till att Peter Gabriel var "halvbra".

Äntligen...

...är pinan över. Elden är tänd, eden svuren, spelen officiellt öppnade. Dags att börja jaga medaljerna!

Allt går för sig - i fredens namn

Just när invigningen började såsa till ordentligt slås helt plötsligt alla rekord i dålig smak. Peter Gabriel (ni kanske minns honom från politiskt korrekta alster såsom Biko och Shaking the Tree) slaktar helt omotiverat John Lennons Imagine - tilll publikens vilda jubel.

Arrangörerna motiverar övergreppet med följande lilla engelska läsövning: "In the memory of John Lennon, on the 25th year from his passing, two symbolic characters of culture and rock music, pay a homage to the Universal Peace Values [Den första av de två symboliska karaktärer som omnämns är Yoko Ono, som höll ett kort tal strax innan Peter Gabriel fattade slaktaryxan.] ... Imagine written in 1971 by John Lennon, one year after the Beatles had broken up, its a real Song of Peace and it has been voted as the best song of the nineteenth Century".

Allt går alltså för sig i fredens namn....

Tyvärr, Röjler

I dag lottades 5 000 meter skridsko. Och den lilla chans till medalj som Sweden's finest hade till en medalj försvann nog tyvärr i samma ögonblick som Johan Röjler hamnade i det sjunde paret. Alla åkare på den undre halvan av lottningen kommer att ha svenskens tider att gå på - så det måste till en bragd av sällan skådade mått för att Sverige ska få sin första skridskomedalj sedan Tomas Gustafssons dagar. Men jag hoppas av hela mitt hjärta att jag har fel.

Guldet går till Italien eller Norge. I sista par går nämligen Enrico Fabris mot Eskil Ervik. Chad Hedrick kan i värsta fall bli utan medalj, men jag tror jänkarn norpar bronset.


Kom igen nu...

Dagens låt: Start me up, Rolling Stones
Tillägnas hela OS. Nog med invigningar, förhandssnack och spekulationer.

Dansande svenskar - i grillvantar

Så har då svenskarna bokstavligen dansat in i OS. Men är inte handskarna misstänkt lika Johan Röjlers grillvantar?

Lugnt och skönt...

Så var spektaklet i gång. För första gången detta OS är sal fem i Main Media Center, där Sportbladets OS-redaktion huserar, ganska tom och ganska tyst.

Storslagna koreografier har aldrig varit min kopp te. Men kul att kossorna som stod utställda i Stockholm häromåret fick plats.

Himmelriket i en kvart

Gratis shiatsumassage en gång om dan i presscentrat. Välkommet, särskilt för bloggare med ryggont som tvingas köra Piemonte runt för att göra tv.

Nedräkningen har börjat

Två och en halv timme kvar till invigningen som håll på Stadio Olimpico - gamla Stadio Communale.
Säkerhetspådraget är - som vanligt, numera - enormt. Brunnslock har svetsats på plats för att kloakerna inte ska kunna användas av terrorister, luftrummet över Turin stängs ned mellan 18.45 och 23.15, och överallt syns carabinieri, polizia och funktionärer en masse.

Återstår att se vem som tänder elden. Tomba eller Belmondo?

Cirkus Pärson är i stan

I centrum
Presskonferens med de alpina damerna - och uppslutningen var i det närmaste total från de svenska journalisterna på plats i Turin. I centrum: Anja Pärson, förstås. Tv kommer under kvällen.

På rygg i 100 knyck

Nånsin undrat hur det egentligen är att åka rodel? ESPN:s reporter sökte svaret...

Getingen på artighetsvisit

Expressens Mats Olsson och Malin Roos tittade just förbi Sportbladets redaktion - något oklart i vilket syfte till en början.
Artighet?
Jakt på heta nyheter?
Nä. Det visade sig att Olsson inte hittat rätt på dagens Simon Bank på sportbladet.se.

Pejas tatuering

Peja Lindholm har curlingringarna intatuerade på axeln.
Undrar om det är helt förenligt med IOK:s regler för hur symbolen får användas?

OS - ett klassamhälle

Presskonferensernas dag. Först curlingdamerna, sedan curlingherrarna och i eftermiddag väntar den alpina truppen. (Enligt IOK:s reglemente är de aktiva förbjudna att uppdatera sina hemsidor under OS...)

Dagens presskonferenser har alla hållits utanför det område där det krävs en särskild ackreditering. Det tackar vi särskilt för. Ty i det egna lilla universum som ett OS utgör finns det ett A-, B- och C-lag:

A-laget består av Rightsholding Broadcasters - det vill säga tv-bolag som har sändningsrättigheter. Hit hör SVT. A-lagarna får filma och intervjua på ackrediterat område. Det är även till tv-bolagen som alla aktiva kommer först i den mixade zonen efter tävlingarna.

B-laget, OS egen breda medelklass, utgörs främst av tidningsjournalister i alla former. Hit hör Sportbladets redaktion. De får röra sig på de för pressen avgränsade områdena, träffa de aktiva under ordnade former, fota om det har rätt ackreditering etc.

Non-rightholding Broadcasters, OS C-lag, består av alla de tv-bolag som INTE har rätt att sända rörliga bilder från OS. Hit hör också merparten av alla webb-tv-redaktioner. Non-rightholders är hänvisade till presskonferenser utanför ackrediterat område - eller till de aktivas goda vilja att bege sig utanför grindarna och staketen. Och det är naturligtvis här SOK:s goda vilja kommer in i bilden. Ju fler presskonferenser utanför den ackrediterade zonen, desto bättre blir våra förutsättningar att göra jobbet.

Kamerastativet - i Bogotá?

Nya bud om Anders kamerastativ. Det senaste från en bloggläsare i Bogotá, Colombia, som blivit av med en av sina väskor - och i stället fått ett kamerastativ av Air France. Återstår att få det bekräftat att det verkligen rör sig om just Anders stativ...

Play ball!

Dagens låt: Take me out to the ballgame, gärna i en mollstämd version om det nu finns nån. Tillägnas IOK-delegaterna.

Vårt - och ytterligare några hundras - hem

Konstig rubrik, men det handlar inte om några hundar.

Nej, det handlar om vårt hem, vår redaktion, vår fasta punkt i tillvaron i Turin. Inklämda i sal 5 i det jättelika komplex som kallas för Main Media Center - MMC - har vi ett femtontal redaktionsplatser med trådlöst nätverk, vanligt nätverk, skrivare med mera.
Enda problemet är att det förutom Sportbladets tiomannaredaktion även sitter kanske 500 andra journalister i salen. Det får två följder:
1) Det blir förbannat dålig luft
2) Ljudvolymen är garanterat påfrestande
Just nu står för övrigt en muskig herre i mustasch och lusläser Aftonbladets interna telefonlistor. Det ska bli skönt när tävlingarna väl kommer igång på lördag...

En av höjdpunkterna avgörs redan på lördag, förresten. Ska Chad Hedrick leva upp till förväntningarna? Kan Sven Kramer försvara de hittills i år ganska urtvättade brandgula trikåerna (även om holländarna brukar köra i blått, rött och vitt)? Och kan Johan Röjler i sina grillvantar verkligen utmana?
Äh, nån norrman lär väl sopa hem 5 000 meter i slutändan...

Nu: middag.

Hela Kuba gråter

Inte helt oväntat beslutade IOK idag att inte ge baseboll och softboll en andra chans att ta plats i sommar-OS i London 2012. Tråkigt - men World Baseball Classic finns ju att se fram emot.

Svårbloggat

Sladdbar?Varför är bloggen så öde och tyst? Svar: Vi har åkt bil hela dan. (Till skillnad från Robert Collin - se länken - lyckades vi hålla vår C-Max - se bilden - på vägen.)

Presskonferensen med skidåkarna i Pragelato var välbesökt - se resultatet i form av tv i morgon. Om bilderna är skakiga skyller vi på Air France som fortfarande inte hittat rätt på Anders kamerastativ.

Hej, hej, Italien

Dagens låt: Ciao Ciao Italia (After shave & Fotbollslandslaget)
Tillägnas alla de tusentals (90 procent jänkare verkar det som) som anlänt till Turin under dagen.

Kamerastativet - på Madagaskar?

51111-1
Kort summering av dagen:

* Anders övervikt kostade 700 spänn på Arlanda. Bagaget, alltså.
* Trots allt bra att han tvingades betala: Air France-desken upptäckte när han skulle betala att väskan och kamerastativet var på väg till - Madagaskar.
* Charles de Gaulles terminal 2D hör till världens fem sunkigaste, lätt. Stackars Merhan Nasseri som fastnade i ingenmansland på CdG i 16 år. Men det var förstås terminal 1 - det kanske är trevligare.
* Hamnade på samma flight som Brasiliens hela(?) OS-trupp. Tillräckligt stora för att brasiliansk tv skulle möta upp på flygplatsen.
* Anders kamerastativ dök aldrig upp vid bagageutlämningen. Kanske har det tagit omvägen via Madagaskar trots allt?
* Rummen i mediebyn har en säng, en tv, en garderob (och tack och lov dusch/wc). Flashigt? Jajmänsan.
* Lasse Anrell är på plats. Skönt. Inte ens det minsta lik Simon Bank.

Charles de Gaulle

Jaha, hur inleder man en blogg?

Platsen är Charles de Gaulle-flygplatsen utanför Paris och det är en och en halv timme kvar till avgången mot Turin. Känslan av OS är minimal. Och av förhandsrapporterna att döma kommer det att bli tre intensiva och krångliga veckor.

Av Sportbladets folk finns Johan Flinck, Lasse Anrell och teknikern Ian Vännman redan på plats, i dag ansluter jag och Anders Bäckström från .se, samt Simon Bank, Patrik Thornéus och fotografen Jerker Ivarsson. Mats Wennerholm, Tomas Ros och Magnus Wennman kommer senare.

Mot gate D 64...

februari 2006
ti on to fr
1 2 3 4 5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
hits