Mats Hård och sanningen

Under några intensiva veckor har medie-Sverige bubblat av mer eller mindre vilda rykten.
Vem är människan som skriver en blogg i namnet "Mats Hård"? Teorierna har varit många. Flera har till exempel trott sig veta att personen hört hemma på Sportbladets redaktion.
För en vecka sedan lovade jag att avslöja Mats Hård i samband med att jag började skriva min blogg här på aftonbladet.se, och efter grundliga efterforskningar har jag nu kommit fram till en lösning som jag är så gott som övertygad om är den rätta.
Håll till godo:
"Mats Hård" heter - om jag inte misstar mig alldeles - Jan Eklund och är 42 år. Han bor på Södermalm i Stockholm och jobbar som redaktionschef på Dagens Nyheters kulturredaktion men har under årens lopp ofta kommit att skriva om fotboll.

Han skriver om en fiktiv personlighet vars utgångspunkt är Sportbladets redaktion. Men den kritik han framför mot Sportbladets fotbollsbevakning samt chefsskapet på tidningen finns inte bland Sportbladets medarbetare utan får stå för Eklund själv.

Så här blev journalisten Jan Eklund bloggaren "Mats Hård":
* Han skrev artikeln "Den Sanna Konsten Att Förlora", om sitt favoritlag Stoke City i DN, 040612. "Mats Hårds" blogg heter just "Konsten att förlora".
* Eklund använder precis samma stilistik och korta meningsbyggnad som Hård
* Så här börjar till exempel artikeln "Den sanna konsten att förlora": "EM i fotboll börjar i dag. Jag börjar bli orolig. Ser det inte lite för bra ut?
(…)Sverige brukar vara underdog. Nu måste laget leva upp till de högt ställda förväntningarna. Man kan få onda aningar för mindre. Vad gör jag här? Man borde vara i Lissabon."
* Utöver denna har Eklund genom åren skrivit dussintals fotbollsartiklar i DN om just de aspekter av spelet som "Mats Hård" brukar beröra.
* Ett par exemplar på Eklunds artiklar: "När dödgrävarna blev änglar - Tomas Peterson förenar empiri, teori och fotboll" (930303), "Minnen och funderingar kring fotbollens väsen" (940604), "Skojar du? Det är match" (970903).
* Var mer eller mindre först i Sverige med att skriva om Nick Hornbys "Fever Pitch", boken som först intellektualiserade fotbollen. Ett citat ur Eklunds recension: "Varför betydde sporten så mycket för honom? Han bestämde sig för att skriva om livet med Arsenal 1968-92, om de stora segrarna och tunga förlusterna, om spelarna som kommit och gått, om livet på ståplats en svinkall lördag i januari, kanske framför allt om hur fotbollen på ett oroande vis påverkade synen på allt annat i livet: jobbet, familjen, kärleken".
* Jan Eklund har varit ledig från jobbet senaste fyra månaderna och därmed haft gott om tid att ägna sig åt "Mats Hård".

Jag har under dagen upprepade gånger sökt Jan Eklund för en kommentar. Han har ej gått att nå.

hits