Spänt läge i Mellanöstern

Debatten om danska Jyllandspostens publicering av satirteckningar av Muhammed har nu tagit nya skrämmande proportioner. Delar av arabvärlden bojkottar danskägda företag som exempelvis Arla.
Hotelser mot skandinaver har utfärdats i Gaza.
Sammanblandningen mellan stat och dess fria press är uppenbar. Arabvärldens vrede vänds mot danska staten som anses vara för flat mot Jyllandsposten.

Aftonbladets ledarsida har försvarat yttrandefriheten men hårt ifrågasatt det danska kulturklimat där hetsen mot muslimerna tar sig otäcka uttryck.
Bill Clinton har starkt kritiserat Jyllandspostens publiceringar och liknat de vid antisemitism.

En av de mer märkliga inslagen i denna konflikt är att det verkar vara al-Aqsa-martyrernas brigader som nu utfärdat hot mot danskar, svenskar och norrmän som befinner sig i Gaza och på Västbanken. Det är alltså inte islamistiska Hamas utan en rörelse närstående sekulära Fatah-partiet.
Det tyder på begynnande anarki efter det palestinska valet och är mycket oroväckande.

Och mitt i denna situation bestämmer sig Israel för att frysa utbetalningarna till den palestinska myndigheten. Enligt en gammal överenskommelse är det Israel som tar upp skatt och tull för palestiniernas räkning. Tre hundra miljoner kronor skulle ha tillfallit palestinska myndigheten nu på onsdag.
Men premiärminister Ehud Olmert har i dag gjort klart att det inte blir någon utbetalning.

Tack och lov verkar det som om EU tänker fortsätta med sitt stöd till palestinierna.
Ett ekonomiskt sammanbrott i Gaza och på Västbanken vore katastrofalt för utvecklingen i Mellanöstern.Kommentarer

Postat av: Jinge

Ja situationen i mellanöstern ser inte speciellt ljus ut. Det är för många maktsfärer som griper in i varandra, och det på ett sätt som är svårt att överblicka. När det gäller frågan om Hamas pengar som Israel skulle betala på onsdag så är det klart kontraproduktivt agerande om inte de fullföljer uppgjorda avtal.

En sådan åtgärd kan förvärra situationen bara över en natt. En annan sak som påverkar är hur EU/USA nu gör med det finansiella stödet till PA. Stoppas det så blir kanske resultatet att Hamas direkt ersätter dessa pengar med ett aktivt stöd från t.ex. Iran. Jag är långt ifrån lika hoppfull när det gäller EU:s bidrag som du.

Enligt uppgifter Studio1 så övar redan England/USA/Turkiet för ett anfall mot Iran. En av debattörerna där påstod dessutom att de tränade på att sätta in taktiska kärnvapen. Det var möjligen en ovanligt svartsynt "expert" men ändå.

Enligt en undersökning som gjordes i EU innan vi fick de nya medlemmarna så ansåg medborgarna i EU att Israel och USA var de värsta hoten mot världsfreden. Risken för allvarliga konflikter tycks hela tiden öka och den avspänning vi kunde förvänta oss när järnridån föll har egentligen bara blivit mer spänning i världen, men nu alltmer fokuserat till mellanöstern.

När det gäller teckningarna av Muhammed så är frågan komplicerad. Jag själv är 100 % sekulariserad men anser trots det att man ska ta hänsyn till den gruppen som tror. Och den hänsynen är mycket viktig. Att publicera bilderna bara för att jäklas är illvilligt.

2006-jan-30 @ 18:39:33
URL: http://jinge.se
Postat av: Johan

Helle, varför censurerar du kommentarer som ifrågasätter Jinges påståenden? Är du hans megafon? Delar du hans åsikter? Tycker du att hans hatblogg har rätt att hetsa mot folkgrupp, som hans inlägg och nidbilder av JUDAR (=folkgrupp) gör?

Det vore på sin plats med ett klarläggande, eftersom du upplåter stor plats (och skydd) åt den människan här.

2006-feb-01 @ 17:37:59
Postat av: Helle

Till Johan: Jag censurerar definitivt inte inlägg som ifrågasätter Jinges påståenden. Om du läser min blogg så borde du ha sett alla debatter som förs om mellanöstern där han och andra medverkar. Däremot är jag inte intresserad av att få en debatt för eller mot en viss debattör (med personpåhopp). Håll dig till sakfrågan så blir du publicerad.

2006-feb-01 @ 21:09:19
Postat av: Jagga

Har svårt att se hur vi skall kunna samexistera! Vi är ju ljusår ifrån varandra och nu hotar denna publicering av karikatyrer att leda till att människoliv spills. När en fundamentalist mördar/bombar är man från muslimskt håll nödbedda till avståndstagande och när det blir ohållbart att inte fördöma dåden, är man snabba med att poängtera att man inte kan skylla det muslimska kollektivet för det. När en dansk tidning publicerar karikatyrer, spiller vreden över på flera nordiska länder och man kräver att danska regeringen skall göra en offentlig pudel mm. Detta är inte rimligt, det saknar proportioner och visar mig menat om bristen på tolerans, även hos de förment rationella och moderata muslimska talesmännen- (syftar då i huvudsak på den där svenske konvertiten som huvudsakligen gör ett sansat intryck)

2006-feb-01 @ 21:22:17
Postat av: James

När en självmordsbombare spränger sig själv och tar med sig oskyldiga civila så förutsätter man här i västvärlden att alla muslimska ledare ska ta avstånd och fördöma hans dåd. Varför ställs såna krav på dessa länders ledare om det är en ensam vetvilling som utfört dådet? Och varför ska alla muslimer behöva känna sig misstänkta för att vara terrorister när en muslimsk terrorist har utfört ett dåd? Varför blir alla muslimer beskyllda för att vara kvinnoförtryckare när man läser om 1 man som har förtryckt sin kvinna. Tänk på att det finns över 1.3 miljarder muslimer i denna värld. Om 1% hade varit terrorister så hade nog inte denna jord funnits kvar. Så innan man går ut och anklagar "muslimer" får både det ena o och det andra så tänk er för.

2006-feb-03 @ 02:34:26
Postat av: Al Ghouti

När en publicist släpper en nidbild av Muhammed så förutsätter man där i den msulimska världen att alla västerländska ledare ska ta avstånd och fördöma hans dåd. Varför ställs såna krav på dessa länders ledare om det är en ensam publicist som utfört dådet?

Inte mycket varor jag kan bojkotta, men i detta läge får jag väl sluta köpa Harissa och istället stödköpa danska produkter?

2006-feb-03 @ 20:49:03
hits