Valet i Israel

I morgon går israelerna till val. Valet betecknas av många bedömare som ett slags folkomröstning om Västbankens framtid. Problemet är att de två miljoner berörda palestinierna inte får säga sin mening.
Läs mer i min krönika på dagens ledarsida.

Kommentarer

Postat av: Anna Veeder

Helle, det är sant att palestinierna på Västbanken inte har rätt att rösta i de israeliska valen eftersom de inte är israeliska medborgare och att det också handlar om deras framtid.

Men rent konkret, hur anser du att de skulle kunna rösta? De röstar i valen till den palestinska myndigheten. Där har jag som israel inget att säga till om (hade inte nödvändigtvis röstat på Hamas), och det finns en viss risk till att jag också blir berörd av vad som händer där, även om det naturligtvis inte är samma situation.

F ö skulle jag i så fall kräva att få rösta i USA eftersom den amerikanska administrationen har ett enormt stort inflytande över det område där jag lever :-)

2006-mar-27 @ 21:07:54
Postat av: Oded Meiri

"I stället måste omvärlden uppmuntra demokratiseringen i Palestina och samtidigt ställa krav på att den israeliska ockupationen upphör. Israel måste tillbaka till förhandlingsbordet." Skriver klein.
Märk språkbruket när det gäller palestinierna skall man uppmana och på Israel skall man ställa krav. När kommer Klein att kräva att Hamas som idag tar över palestinska administration skall upphöra med terror. Innan hon gör detta är hennes trovärdighet mycket låg

2006-mar-27 @ 21:50:53
Postat av: Johan Hellström

ibland borde Persson kanske lyssna lite på aftonbladet =)

2006-mar-27 @ 23:02:34
URL: http://johan-hellstrom.blogspot.com
Postat av: Peter

Det palestinska terrorn är försvinnande liten om man jämför hur många som dödas och skadas av terrorn från andra sidan. De israeliska terroristerna representeras av israeliska armen och bosättare.

Våld och mord är alltid hemskt, men varför fokuserar så många på den ilskna myran när det står en våldsam elefant bredvid.

2006-mar-28 @ 08:39:07
Postat av: Helle

Till Anna V: Självklart har du rätt - formellt sätt är det de israeliska medborgarna som ska rösta. Min poäng var snarare att peka på ockupationens konsekvenser - när ockupationsmakten går till val bestämmer den även för dem som inte har rösträtt.
När Ehud Olmert lovar väljarna att han ska dra upp nya israeliska gränser inom fyra år utan att förhandla med palestinierna så är det ockupanten som talar.

2006-mar-28 @ 09:26:48
hits