Unga israeler kämpar för rättvis fred

Jag läser en av mina favoritskribenter, Cordelia Edvardson i Svenska Dagbladet i dag. Hon skriver om det planerade israeliska uttåget ur Gaza och om de fanatiska bosättarnas motstånd.

"Vanligt folk, inte minst de israeler som arbetslösa sitter i undertröjorna och svettas i små, illa planerade lägenheter i de så kallade "utvecklingsstäderna", kan nu storögda begapa "pionjärernas" livsstil i Gaza. Välkända journalister och politiker håller brasan vid liv genom att igen och igen, i närbild, visa upp bosättarnas vackra, vita småhus med röda tegeltak, välskötta trädgårdar, och inte sällan havsutsikt.

Här finns en underbar sandstrand, som palestinska barn, för att inte tala om vuxna, förstås inte har tillträde till. Vilket andningshål den kunde vara för palestinierna i flyktinglägrets tryckkokare, bara ett stenkast iväg! Stenkast var det; kanske fattar nu en och annan varför så många palestinska ungar kastar sten med sådan entusiasm. ", skriver hon från sin Jerusalem-horisont.

Jag fick ett intressant mejl från chefredaktör Avi Zillberberg i Tel Aviv. Zillberberg är en välkänd publicist i den israeliska pressen. Han har bland annat arbetat för Ma`ariv, Israels näst största dagstidning där han var med och startade dess helgbilaga och skrev för en särskild politisk bilaga.

Nu har Zillberberg tillsammans med några andra etablerade israeliska journalister startat en webbtidning och nyhetsbyrå som de kallar Inside-Out. Tanken är att där försöka ge andra bilder av situationen i mellanöstern än vad mainstream-media i Israel ger.

Här finns många intressanta artiklar att läsa. Jag fastnar bland annat för en (War zone Woodstock, hittar tyvärr ingen permalink till den men kolla på förstasidan och klicka på artikelns rubrik) om det växande engagemanget bland israeliska ungdomar mot muren och ockupationen av Palestina. Det är hoppfullt.

Inside-Out bådar gott för framtiden.


Kommentarer

hits