Fransk revolt och fästingar

I dag kan du på ledarsidan läsa Olle Svennings intressanta söndagsbetraktelse om läget i Frankrike.

"Vårvintern 1968 publicerade Le Monde en klassisk artikel: "Fransmännen har tråkigt". Strax exploderade maj-revolutionen.
Vårvintern 2006 sa Maud Olofsson: "Fransmännen är så nöjda med sina nya arbetsmarknadslag (CPE)."
Sedan smällde det igen
", avslutar Svenning.

På tisdag väntas en storstrejk lamslå hela Frankrike.

Jag ser att Dagens Nyheter toppar med att fästingarna lär bli färre i sommar på grund av den hårda vintern. Alltid något.
Tyvärr bygger artikeln på den felaktiga uppfattningen att borrelia-sjukdom som fästingar sprider är mindre farligt än TBE som de små krypen också kan sprida. Tyvärr har sjukvårdssverige under alltför lång tid levt i villfarelsen att borrelia bara är en enkel infektion som kan behandlas med en veckas penicillin.
Så är det inte. Och det är de flesta forskare i dag överens om. Tvärtom kan borrelia ge riktigt allvarliga neurologiska besvär och kräver betydligt grundligare behandling.
Jag vet av egen erfarenhet.Kommentarer

Postat av: Poi Ran

Ja, jag är tvärsäkert övertygad om att Borrelia har hundratals, kanske tusentals sjukskrivningar och förtidspensioner på sin meritlista. Samt väldigt stort mänskligt lidande såklart.
Såg någon siffra på (ungefär) "1 av 220" fästingbett ger borrelia. Det tror jag är en grav underskattning. Känner personligen flera som fått (bekräftat) Borrelia och då handlar det verkligen inte om speciellt många bett. Känns mer som att 1 bett på 10 ger borrelia. Fast, mycket kanske går oupptäckt eller odiagnosticerat.

Med tanke på att fästingen verkar spridas alltmer, och att allt fler sprider borrelia, så bör någon slags krisplan sättas in.

Jag ser det här som ett större hot än fågelinfluensa i dagsläget, men så är jag ju amatör också. Fästingen är det enda djur i Sverige jag är rädd för, möjligen undantaget björn. Samt bålgetingar om jag råkat sätta foten i deras bo...

2006-mar-27 @ 15:08:22
hits