Hamas valets vinnare

Det mesta tyder på att Hamas blev det palestinska valets stora vinnare. Det är egentligen logiskt. Rörelsen har vunnit lokalval efter lokalval i Gaza och på Västbanken. Missnöjet med Fatah-partiet visade sig ännu större än vad opinionsundersökningar och bedömare trott.

Nu väntar en prövningens tid för det palestinska samhället. Hamas måste lämna våldsideologin och bli en politisk rörelse där uppgörelser och kompromisser med Israel med nödvändighet måste ingå. Redan att Hamas ställde upp i val till parlamentet sade något om rörelsens förändring - en av den palestinska myndighetens huvuduppgifter är att förhandla med Israel.
Prövningens tid gäller också omvärlden. Valresultatet måste respekteras och demokratin tas på allvar.
De moderata krafterna som vill se en genomgripande förändring av Hamas som innebär erkännande av staten Israel och bort från våldet måste få känna att deras väg lönar sig att gå.Kommentarer

Postat av: S R Larson

Klein,

Du fortsatter din pro-Hamas linje. Blaogd som du ar ser du inte att Hamas enbart betraktar demokratin som ett maktinstrument - precis som Arafat gjorde. De foraktar demokratiska institutioner och anvander dem enbart nar de har nagot att vinna pa det. Sa fort deras nyvunna makt ar hotad, eller nar de inte har nagot att tjana pa den parlamentariska demokratin, kommer de vederborligen att avskaffa den. Nu far de tillgang till enorma hjalpfonder fran godtrogna europeer och kan bedriva sin terror pa statsniva utan att du och andra egentligen kan kritisera dem. De har ju folket bakom sig, eller hur?

Att Hamas har givit folket sjukvard ar inget att imponeras av. Mussolini fick tagen att ga, Hitler byggde motorvagar och beordrade fram folkvagnen. Castro har minskat spadbarnsdodligheten och lart folk lasa. Gor det dessa herrar till goda statsman? Ska vi plotsligt respektera fascismen, nazismen och stalinismen bara for att deras proponenter givit folket brod?

Var och en som vet skillnaden mellan frihet och tyranni svarar givetvis "nej". Vad svarar du?

2006-jan-26 @ 20:51:32
Postat av: Jinge

Intressant att du skriver att Hamas föraktar demokratiska institutioner nu när de vunnit en demokratisk politisk jordskredsseger över Fatah. Hur det förhåller sig med demokratisynen bland alla Hamas aktivister vet jag förstås mindre om, liksom du där du sitter i Israel.

Men ska man skälla Hamas för bristande demokratiska traditioner, och det kan man väl göra, så ska man i samma stund påpeka att Israel bryter konsekvent mot Genèvekonventionen, att de bryter mot FN:s resolutioner samt att de håller 3000 palestinier fängslade utan vare sig rannsakan eller dom. Att de aktivt underlåter att respektera palestiniernas fri- och rättigheter bör ju också nämnas.

När man har detta klarlagt så kan man visst kritisera, och till och med ifrågasätta, en del av Hamas göranden och låtanden genom åren. Men nu har vi en helt ny situation. När Ariel Sharon medvetet provocerade fram den andra intifadan så blev reaktionerna hätska och våldsamma. Det visste han om och det var hans avsikt.

Sedan den dagen har tre gånger så många palestinier fått sätta livet till som israeler.

Idag har vi en ny situation. Sharon ligger för döden vilket tyvärr kommer att leda till att hans brott aldrig kommer att komma upp i krigsförbrytardomstolen. Hamas är inte guds bästa barn men nu får de ansvar för den palestinska politiken, ett ansvar som de tidigare bara haft lokalt i vissa städer.

Det ÄR ett absolut framsteg och troligen den enda vägen till en tvåstatslösning. Det är ingen lätt väg men att beskylla folk för att vara blåögda leder inte till någon större acceptans för en pro-Israelisk linje.

2006-jan-27 @ 10:45:40
URL: http://jinge.se
Postat av: G. Tikotzinsky

Jinge -

Jag trodde Kleins post handlade om Hamas och inte om Sharons hälsotillstånd eller det ganska urvattnade konspirationsteorierna om hur andra intifadan startade. Som vanligt har du svårt att hålla dig till ett givet diskussionsämne. Skall jag räkna ord igen?

2006-jan-27 @ 21:13:00
Postat av: Jinge

Gösta!

Jag förde fram motargument mot skribentens resonemang. Om du inte förstod hur jag menade så får du gärna fråga. Annars så rekommenderar jag givetvis ordräkning. Man ska ägna sin kraft åt det man är bra på..

2006-jan-27 @ 22:16:19
URL: http://jinge.se
hits