I morgon går palestinierna till val

För första gången på länge är det parlamentsval i Palestina. I morgon får palestinierna i Gaza, på Västbanken och även i Östra Jerusalem (efter att USA och omvärlden tryckt på Israel att släppa på restriktionerna) rösta fram ett nytt parlament.
Den här gången står den stora valstriden mellan Fatah-partiet som slits av interna generationsmotsättningar och det militanta islamistiska Hamas. Läs mer på dagens ledarsida.
USA och EU lär i förväg ha lovat Israel att inte erkänna en regering där Hamas ingår. Om detta stämmer är det osedvanligt korkat av västvärlden - en sådan markering skulle bara stödja våldsverkarna och dem som inte tycker att det är lönt att förändra genom politik. Dessutom tyder en sådan hållning på en synnerligen märklig demokratisyn.
Omvärlden måste istället stötta den palestinska demokratin som är hårt trängd av å ena sidan extremister inom de palestinska samhället, å andra sidan av den pågående israeliska ockupationen.


Kommentarer

Postat av: Anna

Apropå demokratisyn - hur står det till med demokratin om partierna kan ha var sin liten privat arme vid sidan? Eller anser du att Hamas borde avmilitariseras och istället erkännas som ett legitimt palestinskt politiskt parti?

2006-jan-24 @ 10:29:26
Postat av: Jinge

Jag läste just på Lasses blogg att USA satsat 2 miljarder dollar på Fatah bara för att hindra Hamas att vinna (http://fotolasse.se/?p=300) För oavsett om Anna har en poäng i sin kommentar så kan man inte med bästa vilja i världen sortera in EU och USA:s agerande i något som ens kan liknas en demokratisk grundsyn.

Man måste hela tiden hålla i minnet att palestinierna blivit frånrövade sitt land, och alltjämt blir. Även vi som är klart positiva till en tvåstatslösning kan inte bortse från den berättigade vrede som många palestinier känner.

Trots allt så är det en uppfattning som delas av väldigt många israeler också så i bästa fall kommer arbetarpartiet att vinna stora framgångar i det israeliska valet inom någon månad.

2006-jan-24 @ 11:52:15
URL: http://jinge.se
Postat av: G. Tikotzinsky

Det är inte ovanligt inom diplomatin att en demokratiskt vald ledare är oacceptabel som förhandlingspartner eller sammarbetspartner. Ett lysande exempel på detta är när ex-SS officeren Kurt Waldheim valdes (demokratiskt) till Österrikes president. Då valde stora delar av västvärlden att kyla sina relationer med Österrike samt att bojkotta presidentämbetet.

2006-jan-24 @ 11:59:23
URL: http://www.al-amatzav.org
Postat av: Johan

Varför skulle det vara OK att acceptera terrorgruppen Hamas, medan EU bojkottade den österrikiska extremhögerpopulisten Jörg Heider och införde sanktioner, trots att han var *demokratiskt* vald.

Kan Helle och Jinge svara på detta?

2006-jan-25 @ 15:52:09
hits