Palestina, Israel, Libanon och Irak

I dag skriver jag och Olle Svenning om utvecklingen i dels Israel/Palestina, dels Libanon.
I dag träffas ledare från ett åttiotal länder inklusive EU-företrädare och FN i Bryssel för att diskutera Iraks framtid. På Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt skriver fem nordiska utrikesministrar, däribland Sveriges Laila Freivalds: Irak är allas ansvar.
Det är en fullkomligt okritisk hyllning till den så kallade demokratiseringsprocessen. Inte ett ord om att det folkrättsvidriga kriget faktiskt ännu pågår, inte ett uns av kritik mot den amerikanska ockupationen eller om det faktum att landets oljetillgångar tas över av amerikanska oljemagnater.
Att diktatorn Saddam Hussein är borta är självklart något gott men det innebär inte att USA:s brott mot FN-stadgan och den internationella rätten ska accepteras.
"Tyvärr hämmas Iraks väg framåt av den extremt svåra säkerhetssituationen", skriver Freivalds med flera.
En svår säkerhetssituation? Jovisst, amerikanska militärer attackerar dagligen nya mål i Irak, städer bombas, självmordsbombare slår till och civila dör som flugor.
Dagens debattartikel är pinsam för den svenska regeringen.
I morgon börjar en stor internationell Irak-tribunal i Istanbul. Dit kommer internationella folkrättsexperter, människorättsorganisationer, politiker, opinionsbildare och anti-krigsrörelsen. Det finns all anledning att sätta fokus på hur det är ställt med de mänskliga rättigheterna i Irak.
Demokrati är inte bara att få lägga sin röst i ett val.


Kommentarer

hits