Israel och demokratin

Radio-ekot berättar att Israel förbjuder palestiner att delta i det palestinska parlamentvalet i januari.
Förbudet gäller de palestinier som bor i östra Jerusalem.
I de palestinska val som hållits tidigare har vallokaler tillåtits i postkontor i östra Jerusalem, men premiärminister Sharons kansli motiverar förbudet med att den palestinska islamistiska organisationen Hamas deltar i valet, uppger Ekot.

Den palestinska myndigheten hotar att ställa in parlamentsvalet den 25 januari om Israel inte tillåter röstning i östra Jerusalem.

Sanslös demokratisyn som Ariel Sharon ger uttryck för.


Kommentarer

Postat av: petter

Hej Helle, bra skrivet.

Har du sett Göran P's kommentar om telefonlistorna i tsunamidiskussionen?

"- Om jag skulle börja rota i telefonlistor när det inte finns någon brottsmisstanke, vad finns det då för spärrar för framtidens makthavare att gå in i den typen av handlingar. Fundera på det!"

Ställ det mot Thomas B's övervakningskampanj som bygger på att övervaka _alla_ medborgare och sedan "rota" i informationen för att hitta samband och mönster, naturligtvis utan brottsmisstanke.

Kommentar?

mvh, petter c

2005-dec-21 @ 17:53:10
URL: http://www.trancecom.se
Postat av: Jinge

Ja det är tragiskt. Sedan motiveras det med att Hamaz inte får vinna valet. Men hade Israel betett sig vettigare mot palestinierna så hade de inte radikaliserats till den grad som nu sker.

2005-dec-21 @ 22:56:43
URL: http://jinge.se
Postat av: Pelle

Till Helle & Jinge.

Hamas är förvisso terrorister och man kan förvänta sig vad som helst av dom. De skumma typerna här är "traditionalisterna" de inser att de kommer torska valet pga att de är så genomkorrumperade och har vanskött ett område som fått enorma bidrag till vanvett. Slutsatserna: 1. PLO ställer in valet enl ovan - syndabock=Israel 2. PLOs vanstyre är anledningen till att palestinierna radikaliseras syndabock enl terroristkramarna = Israel. Är ni blinda eller blundar ni bara?

2005-dec-22 @ 15:32:44
Postat av: anonymous

Helle,

Skall organisationer med väpnade privatmiliser få ställa upp i Svenska val? Eller gäller det bara de palestinska valen?

En privatarmé kan skrämma folk till att rösta på ett visst sätt. Detta verkar gälla i Palestina - inte ens Abbas vågar göra något.

2005-dec-22 @ 17:49:43
Postat av: G. Tikotzinsky

De flesta demokratiska lander avvisar odemokratiska eller omstortande partier fran sina val. I Tyskland, tex, tillats inte nazistiska partier. Enligt Oslo-traktaten far personer (partier) som utovar illegala handlingar inte stalla upp i valen (Annex II, Article III). Hamas terrordad ar i allra hogsta grad illegala. Det ar alltsa helt i linje med sunda demokratiska principer att Hamas inte tillats delta i valen.

2005-dec-22 @ 18:34:47
Postat av: Jinge

Det är förväntat att den grupp som Wahlström beskrev i Ordfronts nummer 12 skulle dyka upp som Israels advokater här också.

Eller snarare *särskilt* här också..

Men det kanske skulle vara mer passande att kommentera Helles bloggpost i stället för att börja värdera olika palestinska grupper.

Jag håller verkligen med henne om att Sharons demokratisyn är sanslös. Möjligen med tillägget att den synen är den förhärskande inom den israeliska statsledningen. Så Sharon är inte den enda som bör bära hundhuvudet även om han är den mest påtagliga.

Dessvärre är Ordfrontsartikeln helt korrekt. Wahlström pekar på att Israel har en hel kår av "försvarsadvokater" som i vått och torrt kritiserar alla som säger något kritiskt om staten Israel. Det är just det vi fått se här i kommentarerna. (Jag rekommenderar de som ännu inte läst den att göra det)

Israel är säkerligen ett fint land på många sätt, men man kan inte ens med bästa vilja i världen påstå att landet gör ens det minsta försök att uppfylla Genèvekonventionen, FN:s resolutioner eller ens de mest elementära hänsyn till palestiniernas mänskliga rättigheter.

Jag vill inte starta en debatt om debatten men jag rekommenderar intresserade att ta del av den artikel jag talade om tidigare.

Hälsningar / Jinge

2005-dec-23 @ 05:00:12
URL: http://jinge.se
hits