Bra markering, Ann Linde

Häromdagen avslöjade Svenska Dagbladet att EU stoppat en kritisk rapport om Israels ockupationspolitik.
Jag skrev en bloggnotis om detta.
Nu ser jag att socialdemokraternas internationella sekreterare Ann Linde skrivit tillsammans med SSU:s internationelle sekreterare Faraj Abu-Iseifan ett debattinlägg om rapporten.

"Vi har båda sett med egna ögon hur både de bosättningar som redan finns, men framför allt de som planeras, skär rakt igenom palestinskt område. De kommer att omöjliggöra framkomst på vägar som nu förbinder Västbanken och Östra Jerusalem, och ringar in staden som ett framtida Väst-Berlin på israeliskt område, istället för en lättillgänglig kommande huvudstad i ett fritt Palestina", skriver de.

"Vad är det då som är så känsligt med rapporten? Jo, att den berättar sanningen rakt upp och ner om konsekvenserna av vad Israels bosättningspolitik blir. En av de viktigaste förutsättningarna för att det ska kunna bildas två stater, Israel och Palestina, inom säkra och erkända gränser, är att Jerusalem blir huvudstad i båda länderna", slår de fast.

Helt rätt. Det är skamligt att Javier Solana lyckades stoppa utrikesministrarna från att anta och offentliggöra rapporten.

"Vårt hopp är att fler och fler israeler ska reagera mot ockupationen, de illegala bosättningarna och byggandet av muren på ockuperad mark. Vårt hopp är att de israeler och palestinier som trots allt tror på en framtid i fred ska orka med att hålla igång en dialog, med hjälp av utländska vänner. Vårt hopp är att palestinierna ska vara starka nog att ta itu med korruption och de oacceptabla våldsdåden mot israeler. Men en sådan framtid gynnas inte av att man försöker mörklägga verkligheten så som den ser ut. Därför är det viktigt att EU:s utrikesministrar antar och offentliggör sin egen rapport om Östra Jerusalem", avslutar Linde och Abu-Iseifan.

Jag brukar klaga på att den svenska socialdemokratin är för tyst och tillbakalutad i mellanösterndebatten. Nu måste jag berömma den för en viktig markering.Kommentarer

hits