Arbetsmiljölagens för och nackdelar

Jag fick ett intressant mejl från Sussie som beskriver problemet med arbetsmiljölagen i fallet med busschauffören Nikolai.

"Hej!
Jag tycker givetvis som alla andra att bussbolagets agerande verkar inte klokt, men ur ett arbetsmiljöperspektiv så är det väl så här:
Arbetsgivaren ska göra allt som står i hans makt för att den anställde inte ska riskera skada eller ohälsa i samband med arbetet (arbetsmiljölagen). Om t.ex en anställd struntar i att bära skyddshjälm på en arbetsplats där det krävs skyddshjälm, då MÅSTE arbetsgivaren skriftligen varna den anställde att om han inte använder hjälm så riskerar han uppsägning. Om inte arbetsgivaren ger en sådan tillsägning, så samtycker han, d v s OM den anställde sedan skadar sig, så riskerar arbetsgivaren fängelse eftersom han riskerar att bli fälld för arbetsmiljöbrott.
I det här fallet har en busschaufför i sin yrkesutövning gått ur bussen och avstyrt en pågående misshandel. Jättebra tycker vi, men samma sak här:
Den anställde har på arbetstid utsatt sig för stor fara, något som inte ingår i arbetsuppgifterna. Om bussbolaget tiger, så fortsätter killen (och alla andra chaufförer på bolaget) att ingripa i misshandelsfall. DÅ har vi ett arbetsmiljöproblem utan dess like, alltså om det sedan händer något så riskerar cheferna på bussbolaget fängelse!
Intressant är också hur facket skulle ställa sig om bussbolaget tvärtom applåderade, och sa att det är helt OK om våra chaufförer ingriper i bråk på stan. Då har de i praktiken sagt att detta ingår i chaufförernas jobb, och då tror jag skyddsombuden skulle reagera och kräva olika skydd för chaufförerna eller mera betalt och liknande.
Arbetsmiljölagens utformning är mycket sträng och kan tyvärr få sådana här bieffekter!"


Nu tror jag att Sussie överdriver i sin uttolkning av lagen. Självklart ska det inte anses som en normal arbetsuppgift för en busschaufför att idka polisarbete. Däremot måste en arbetsgivare kunna se från fall till fall och inte bli en sådan paragrafryttare att normal mänsklig medkänsla motarbetas. I det här fallet har facket reagerat starkt mot arbetsgivaren vilket är bra.

Kommentarer

Postat av: Markus "LAKE" Berglund

Jag tycker också att det var ett ganska rimligt agerande av buddbolaget. Staten (sossarna) står också på företagets sida!

Staten har, med ekonomiska styrmedel, stimulerat företag att se till att hålla deras anställda borta från farliga situationer. De måste ju bära 15 % av den anställdes sjukskrivningskostnad, oavsett varför/hur den anställde kom att bli sjukskriven.

Likaså drabbas chauffören av 15% löneavdrag om han blir skadad och sjukskriven, eller är det så att försäkringskassan ger dispens till de som begår hjältedåd? Eventuell sjuklön är knappst något jag skulle tänka på när en medmänniska misshandlas, men det är inte direkt uppmuntrande heller...

Läs mer:
Civikurage?
/Markus "LAKE" Berglund

2006-jan-17 @ 11:35:12
URL: http://lakonism.blogspot.com
Postat av: Också chef

Enlig de erfarenheter jag har som chef överdriver inte Sussie arbetsmiljölagen. Jag är helt övertygad om att hennes beskrivning om vad som kan hända är korrekt och att bussbolaget som säkert varit med om samma saker agerade utifrån detta. Det är arbetsgivaren som är ansvarig för arbetstagarens säkerhet i arbetet och arbetsmiljölagen har också ett straffansvar med böter och fängelse som tänkbar påföljd.

2006-jan-20 @ 06:19:30
hits