Stort engagemang för busschauffören

Det strömmar in reaktioner på fallet med busschauffören i Jönköping som visade civilkurage men riskerar att mista jobbet. Du kan läsa en del av dem under "kommentarer".

Jag fick mejl från bloggläsaren Pär Olsson som skriver:

"Hej Helle,
skulle gärna anställa Nikolai om jag hade bussbolag. Stöder gärna ngn aktivitet som uppmuntrar till civilkurage. Min egen son avväpnade en knivbeväpnad yngling före jul, något som gläder en farfar men också vållar bestörtning -tänk vad som kan hända - småbarnsförälder o allting.
Hälsn
Pär Olsson
"

Härligt att se engagemanget för busschauffören Nikolai.

Kommentarer

Postat av: joh@n

Han ska ha en elog för uppvisande av civilkurage. Hans arbetsgivare borde skämmas ögonen ur sig. Det är helt sanslöst att hantera ett sånt hjältemod med att hota med sparken. Var har allt sunt förnuft tagit vägen egentligen. Man blir ju mörkrädd när chefer agerar så här mot sina anställda.

2006-jan-15 @ 20:18:37
URL: http://www.kanonfilm.se
Postat av: JalleS

Intressant blir det när man läser Arrivas hemsida...

Citat:
Som ARRIVA-anställd förväntas du att…

•...

• arbeta för ett säkert resande för våra kunder och en säker arbetsmiljö för dig och dina medarbetare!


Jojo...

--jarl

2006-jan-15 @ 21:03:17
Postat av: FLorens

Hej Helle!
Jag själv har bott på Råslätt under hela mitt liv.
Mkt händer här nere, och det är inte ofta folk ingriper vid sådana situationer.
Det är starkt av busschaufören att ens våga närma sig dessa, många hade avikt vid sådana tillfällen. Istället för att prisa honom för sin hjälteinsats får han en varning, fy skämms!!
Och bara för att få en sak klargjord, till alla som har fördomar om att Råslätt är ett livsfarligt område att vistas i, skitsnack Råslätt är den bästa stadsdel man kan växa upp i!
Tack för mig!
Mvh Florens-Syrianen

2006-jan-15 @ 22:06:59
Postat av: Gerd

Om jag vore personen som Nicolai hjälpte, DÅ skulle jag vara homom EVIGT TACKSAM,
klart han gjorde en fin insats!!!!
BU för en sån arbetsgivarattityd..

2006-jan-15 @ 22:13:58
Postat av: Magnus

Jag tycker givetvis som alla andra att det verkar inte klokt, men ur ett arbetsmiljöperspektiv så är det så här:

Arbetsgivaren ska göra allt som står i hans makt för att den anställde inte ska riskera skada eller ohälsa i samband med arbetet. Om t.ex en anställd struntar i att bära skyddshjälm på en arbetsplats där det krävs skyddshjälm, då MÅSTE arbetsgivaren skriftligen varna den anställde att om han inte använder hjälm så riskerar han uppsägning. Om inte arbetsgivaren ger en sådan tillsägning, så samtycker han, d v s OM den anställde sedan skadar sig, så riskerar arbetsgivaren fängelse eftersom han riskerar att bli fälld för arbetsmiljöbrott.

I det här fallet har en busschaufför i sin yrkesutövning gått ur bussen och avstyrt en pågående misshandel. Jättebra tycker vi, men samma sak här:

Den anställde har på arbetstid utsatt sig för stor fara, något som inte ingår i arbetsuppgifterna. Om bussbolaget tiger, så fortsätter killen (och alla andra chaufförer på bolaget) att ingripa i misshandelsfall. DÅ har vi ett arbetsmiljöproblem utan dess like, alltså om det sedan händer något så riskerar cheferna på bussbolaget fängelse!

Intressant är också hur facket skulle ställa sig om bussbolaget tvärtom applåderade, och sa att det är helt OK om våra chaufförer ingriper i bråk på stan. Då har de i praktiken sagt att detta ingår i chaufförernas jobb, och då tror jag skyddsombuden skulle reagera och kräva olika skydd för chaufförerna eller mera betalt och liknande.

Arbetsmiljölagens utformning är mycket sträng och kan tyvärr få sådana här bieffekter!

2006-jan-15 @ 22:19:21
Postat av: Lennart

Nikolai Jungsin gjorde det bästa tänkbara av en svår situation. Han tog en stor personlig risk, men knappast någon risk för sina busspassagerare.

Arbetsgivaren Arriva tycker tydligen annorlunda. I stället för att stödja sin busschaufför tycks man föredra att följa reglerna till punkt och pricka.

Jag tycker inte att arbetsgivare ska få uppföra sig på det här viset. Det gör vårt land till en farligare plats att leva på. Har vi lagliga möjligheter att häva avtal med arbetsgivare som gör på det här sättet?

2006-jan-15 @ 23:10:21
URL: http://OurComments.org/blog/
Postat av: ingalill Richardsson

Det är inte länge sedan man diskuterade om att "den som inte ingrep när en annan människa utsattes för brott skulle ev. dömas till böter.Man tror inte att bussbolagets tralesman är en riktikt klok person.Vi har tydligen det råa samhälle som vi förtjänar.Heder åt busschauffören som visade mod o medmänsklighetja civilkurage.Heder åt en sådan man.

2006-jan-15 @ 23:31:50
Postat av: Chris

Han skall ha medalj för det han gjorde underbart civilkurage borde bli medalj av Persson för detta ett föredöme för oss Svenskar

2006-jan-15 @ 23:52:47
Postat av: En typ

Gött jobbat mannen. Låt inte chifens egen rädsla för att aggera stoppa dig.

2006-jan-16 @ 00:17:09
Postat av: Stefan i Norrköping

Nikolai Jungsin, jag hoppas att du inte ändrar på dig bara för att din arbetsgivare är en feg skit.
Det du gjorde var det ände rätta! Stå på dig!
Om det händer igen, lita då mer på ditt eget omdöme än på din arbetsgivares.

2006-jan-16 @ 01:58:18
Postat av: KAS

Bussföretaget Arriva
Uppvisar en moral som inte hör hemma i ett civiliserat samhälle. Företaget föredrar tydligen att en misshandel slutar med ett dödsfall eller hur skall man annars tolka att bussföraren som ingrep hotas med avsked.

hits