EU stoppar rapport om Israel

I dag skriver Svenska Dagbladets Bitte Hammargren intressant om hur EU beslutat att stoppa en rapport om Israels framfarter i Östra Jerusalem.
Det brittiska konsulatet i Jersusalem har skildrat ockupationen i en kritisk rapport. EU:s utrikesministrar beslutade i november att EU skulle formulera en gemensam hållning i frågan om Jerusalem. I början av december låg rapporten färdig och i förra veckan gav medlemsländernas ambassadörer sitt bifall.
Men så i måndags, när EU:s utrikesministrar träffades ingrep EU:s högste representant för utrikespolitiken Javier Solana. Han övertalade ministerrådet att lägga rapporten på is.
De nordiska utrikesministrarna, däribland Laila Freivalds, ville att rapporten skulle godtas och offentliggöras.

När jag var i London i början av december så skrev tidningarna där stort om den brittiska rapporten. Storbritannien har ju med sitt ordförandeskap velat flytta fram EU:s positioner i Mellanösternfrågan.
Det vore olyckligt om det nu sattes stopp för detta.
Här kan du läsa rapporten.


Kommentarer

Postat av: Christina

Varför känns det hopplöst?
Jag har i flera år, rätt många faktiskt, försökt att med mina till buds stående medel, skriva, prata, visa bilder mm om situationen i Israel och de ockuperade områdena. Men vad hjälper det? Jag får hela

2005-dec-14 @ 15:15:39
hits