Vansinnig EU-hållning

I dag konfirmerade EU:s utrikesministrar, inklusive Sveriges, EU-kommissionens beslut att strypa allt budgetstöd till den palestinska myndigheten.
Det är absurt.
Här har det palestinska folket genomfört ett av de mest demokratiska valen i Mellanöstern, något som våstvärldens valobesrvatörer hyllade (bland andra Carl Bildt och Jimmy Carter). Bara för att folket valde "fel" ur Israels synvinkel ska nu folket straffas.
Följden blir att de moderata krafterna i Hamas - de som faktiskt hela tiden sagt sig vilja förhandla och fullfölja "vägplanen för fred" vilket faktiskt inbegriper att de ser Israel som en förhandlingspart - trängs tillbaka för extremisterna.
Ekonomiskt innebär det en katastrof vilket skapar socialt kaos och leder till ännu mer av extremism.
Risken är stor att Palestina nu tvingas söka ekonomiskt stöd hos Irans allt annat än trevliga regim. Bra ordnat, EU!
Allt medan Israel ensidigt sätter sina nya gränser utan något som helst förhandlande och flagrant bryter mot både folkrätt och FN-resolutioner. Är det någon som upphört att hävda tvåstatslösningens idé så är det den israeliska regeringen under Ehud Olmert och Kadima-partiet.
Men det blundar EU och västvärlden för.
Det är sanslöst!
Läs gärna Carl Bildts kritik av EU:s märkliga mellanösternpolitik.Kommentarer

Postat av: petter

Jag håller med, det är helt sanslöst.

Kanske kan Sveriges och EU's ensidiga stöd av USA/Israel få en motsatt effekt som gör att folk börjar vakna upp och inse att det är någonting som inte stämmer.

EU förlorar sin utrikespolitiska integritet genom att agera lydiga tjänare år USrael.

Men nu kommer Kina till undsättning i stället. Jag har bloggat om det här: http://www.trancecom.se/2006/04/07/att-kina-har-diplomatiska-forbindelser-med-hamas/

mvh, petter

2006-apr-11 @ 01:05:30
URL: http://www.trancecom.se
Postat av: Trofinos

Jag tycker det är rätt att hålla inne med budgetstödet. Härmed signalerar EU att de inte accepterar Hamas ståndpunkt att staten Israel inte har rätt att existera. EU sätter också tryck på Hamas att omvärdera sin ståndpunkt. Helle anser att EU ignorerar palestiniernas lidande, men vem är det egentligen som ignorerar det? Jo, Hamas. De vet vad de måste göra för att EU skall ge pengar, men vägrar att göra det.

2006-apr-11 @ 09:19:15
Postat av: Magnus Lindberg

Vilka moderata krafter är det då du talar om? Kan du nämna en enda Hamas-parlamentariker som officiellt utan krusiduller hävdat Israels rätt att existera utan att sedan omedelbart ta tillbaka uttalandet?
Om Israel bryter mot FN-resolutioner eller inte är fullkomligt ovidkommande. Praktiskt taget samtliga av dem är lagda i generalförsamlingen och är som sådana bara rådgörande.
Det är också intressant att se var de där resolutionerna kommer ifrån. Varenda en har initierats av diktaturer i arabvärlden och sedan sponsrats av olika kommunistsiktaturer. De är inte värda pappret de är skrivna på. Skall man tala om FN-resolutioner kan det också vara intressant att nämna att Israel är det enda landet i världen som inte får sitta med i säkerhetsrådet eftersom man konsekvent bojkottats i sin regionala grupp och utan medlemsskap i en sådan kan man inte sitta i säkerhetsrådet.

Det är inga problemt för palestinierna att vrida på biståndskranen igen. Det enda de behöver göra är att avsäga sig terrorn och erkänna Israels rätt att existera.

2006-apr-11 @ 09:35:49
URL: http://al-hamatzav.org
Postat av: Alex

ahhh, jag blir så arg och frustrerad!
Skulle så gärna vilja veta i vilka banor dom tänker i. Vad som skulle göra saken bättre om dom kapar bistånd. Fattar ingenting...Men får ju bara skämmas
ojoj

2006-apr-11 @ 09:58:41
Postat av: G. Tikotzinsky

Palestinierna straffas inte för att de valt fel. Däremot så straffas terror-organisationen Hamas för att den inte erkänner Israels existens, fortsätter att stödja terror, samt vägrar att acceptera underskrivna internationella traktat. Det går inte att i demokratiska val välja in en terror-organisation i regeringen och sedan fortsätta med business-as-usual.

Jag kan heller inte förstå din logik, Helle. Olmert är ju helt demokratiskt vald, så då kan det ju inte vara något fel på hans politik? Eller är det så att palestinierna skall stödjas vad de än gör, och Israel skall motarbetas under alla omständigheter?

EUs beslut är helt logiskt och helt riktigt. Om palestinierna vill ha pengarna så kan det ordnas på fem minuter - erkänn Israels existens, avsluta terrorn och acceptera underskrivna avtal.

Det är dags för Aftonbladet att ställa krav på palestinierna och inte bara Israel. Det första kravet bör vara att ta ansvar för sina handlingar.

2006-apr-11 @ 11:36:49
URL: http://www.al-hamatzav.org
Postat av: Jinge

Helle! Sedan den nuvarande intifadan startade har 3858 palestinier dödats och 29,691 skadats. Merparten av dessa dödade och skadade hade över huvud taget inget att göra med konflikten. De bara råkade vara på fel plats när raketer och skott avlossades från israelisk sida.

Att PA nu tvingas knyta sig närmare Saudiarabien och Iran kan innebära att all vilja till fred kommer att försvinna. Israelerna har ju inte velat fred alls under en längre tid, och när nu palestinierna mister allt stöd från väst så kanske Mahmoud Ahmadinejads retorik blir vad som kommer att dominera.

Palestinierna blir förstås mer och mer desperata för varje dag som går och vilket resultatet blir av det törs jag inte tänka på.

2006-apr-11 @ 16:25:54
URL: http://jinge.se
Postat av: Jinge

Gus T: "Jag kan heller inte förstå din logik, Helle. Olmert är ju helt demokratiskt vald, så då kan det ju inte vara något fel på hans politik? Eller är det så att palestinierna skall stödjas vad de än gör, och Israel skall motarbetas under alla omständigheter? EUs beslut är helt logiskt och helt riktigt. Om palestinierna vill ha pengarna så kan det ordnas på fem minuter - erkänn Israels existens, avsluta terrorn och acceptera underskrivna avtal."

Men borde vi inte kräva att även Israel ska erkänna palestiniernas rätt att välja parti själva? Att Israel ska följa internationell rätt och konventioner som Genèvekonventionen? Att Israel ska dra sig tillbaka till 1967 års gränser? Att landet ska utrymma de olagliga bosättningarna?

Om det inte kan vara fel på Olmerts politik för att han är demokratiskt vald så kan det väl inte vara något fel på Hamas politik? :-)

2006-apr-12 @ 07:59:50
URL: http://jinge.se
Postat av: Magnus Lindberg

Det är välkommet att Jinge bytt ut sitt gamla mantra "3000 palestinier fängslade utan vare sig rannsakan eller dom" mot nya *exakta* siffror på antalet skadade och dödade. De är visseligen lika felaktigt som det tidigare ständigt upprepade mantrat och det är pinsamt naivt att tro att dödsfall eller antalet skadade kan mätas exakt på någon av sidorna.
Slutligen är uppgifterna direkt felaktiga. Statistik visa gång efter annan att majoriteten av de palestinier som dödats i Intifadan varit kombattanter. Detta kan jämföras med att majoriteten av de dödade israelerna varit civila.
Men som vanligt redovisas inga källor för Jinges bisarra påståenden.

2006-apr-12 @ 10:52:34
URL: http://al-hamatzav.org
Postat av: Hans

För det första så är antalet dödade palestinier till sin absoluta majoritet (ca. 88%) terrorister, som dödats i strid eller genom självmordsattentat (dessa inkluderas direkt i statistiken). För det andra så är det den palestinska regimen som har sig själv att skylla för att den "tvingas" vända sig till Iran, Syrien och Saudiarabien, precis som den gjort tidigare för att få terrorismpengar. För det tredje så är detta ett fullgott bevis att palestinierna inte vill ha fred. Om de hade velat ha fred så hade de omedelbart erkänt Israel och stoppat terroristerna. Nu försöker de istället hitta andra finansieringskanaler för fortsatt terror.

Eftersom palestinierna än en gång har bevisat att de inte vill ha fred, så borde inte Sverige ge dem ett korvöre, och allt stöd till dem borde stoppas, av precis samma anledning som vi inte skickade pengar till den talibanska regimen, den syriskma, den iranska m.fl.

2006-apr-12 @ 11:23:56
Postat av: erik

"Att PA nu tvingas knyta sig närmare Saudiarabien och Iran kan innebära att all vilja till fred kommer att försvinna. "

Vilken vilja till fred? PA:s ledare har ju klart och tydligt deklarerat att de helst vill se en värld utan Israel, och helst utan judar också, som beskrivs som hundar, grisar etc.

2006-apr-12 @ 21:31:21
Postat av: Anna

The United States of Israel and Palestine. U.S.I.P.

Den enda lösningen för fred mellan Israel och Palestina är ett gemensamt land för alla i området. Landet man slåss om är för litet för att kunna delas samtidigt som båda sidor gör anspråk på samma områden och naturresurser.

Palestinier drabbades av en stor orätt när deras land annekterades men dagens Israeler, eller andra länder som bidrog till annekteringen, kan inte anklagas för vad deras förfäder gjort.

Vi är alla "offer" för vår historia och orätt och blod har har flutit i alla länder, inte minst i Skandinavien. De som är födda i Israel kan inte förvägras rätten till sitt land.

Fråga Israelisk och Palestinsk ungdom vad som vore den idealiska lösningen på konflikten och ni kommer garanterat att finna att alla normala människor önskar fred och fredlig samexistens. Denna insikt och önskan bör utgöra målet för FNs arbete.

Om det inte varit för fanatiska religiösa mördare så hade Israel och Palestina varit ett land för länge sedan, och mördandet kommer inte att stoppa innan det gemensamma landet har bildats.

De som är motståndare till en fredlig samexistens i ett gemensamt land är i huvudsak religiösa fanatiker som inte önskar demokrati.

Det är naturligtvis många som är oroliga för meningslöst dödande om terrorister, (person som använder blint våld för personligt eller religiöst mål) fritt kan vandra in i dagens Israel, och den oron är berättigad. Men även dagens Palestina har samma problem då de inte kan bli en demokrati så länge terroristerna går lösa.

I ett gemensamt land skulle alla normala människor slåss mot ett gemensamt mål och fotfästet för terroristerna skulle försvinna. Det kommer att krävas en stark närvaro av FN och att all form av terrorism slås ned hårt och omgående.

The United States of Israel and Palestine, eller vad de väljer att kalla sig, bör införa ett FN mandat i det nya landets grundlag som garanterar att landet skall följa FNs krav om demokrati och lika behandling av alla landets invånare.

FN måste även garantera att ingripa om endera sidan försöker skaffa sig mer makt än vad avtalet tillåter. Allt kommunalt och statligt stöd till religion måste förbjudas och landet får inte ha en officiell trosinriktning.

Detta bör vara ett billigt pris för fred - om det är fred man verkligen önskar?

The United States of Israel and Palestine skulle, om det infördes, på kort tid bli ett av världens rikaste länder, då alla demokratiska nationer önskar en varig fred i mellanöstern och vore villiga att stödja en snabb uppbyggnad av landet.

Frågan till befolkningen i Israel och Palestina är således: Önskar Ni fortsätta dagens dödande - eller skapa ett gemensamt land, och inom 5-10 år bli ett av världens rikaste länder?

Vi måste utgå ifrån att normala personer önskar fred. Är inte Israeler och Palestinier som folk flest?

Det är inte länge sedan Europa var en religiös diktatur där den som vågade säga att exempelvis jorden INTE var centrum i Universum avrättades omgående av prästerskapet.

Samma "typ" av religiös smörja således som islamisterna nu försöker införa i hela världen.

Problemet med Hamas är att de redan sitter i knät på den Iranska diktatorn, en närmare relation än vad de redan har går inte att få. Vad anser Du? Hittades på hemsidan till innovationspartiet, http://www.innovationspartiet.com/services.html

Postat av: Maria

Bra bloggat Helle!
Till Magnus L: Hur kan du tycka "det är fullkomligt ovidkommande att Israel bryter mot FN-resolutionerna???" Ta till exempel FN´s resolution om de mänskliga rättigheterna, är det inte SKANDAL att Israel så ostraffat får hålla på att bryta mot dessa utan att omvärlden reagerar kraftigt?

2006-apr-16 @ 22:28:42
Postat av: Gunnar

Måste erkänna att jag blir lite mörkrädd av dina åsikter i denna fråga, speciellt nu när jag läser om att Hamas-regeringen vägra kritisera terroristattacken i Israel som dödade nio personer och skadade ett 50-tal. Har jag förstått det rätt att du vill ge pengar till en sådan regering? Är bidrag till en regering som tycker att döda israeler är "självförsvar" lämpligt? Har svårt att se hur du kan tycka så. I så fall är det bara att gratulera, du spelar nu i samma liga som Irans president. Död åt Israel och USA går före allt. Herregud.

2006-apr-17 @ 22:24:44
Postat av: Magnus Lindberg

Maria:
Det är skillnad på resolutioner och resolutioner. De resolutioner som lagts mot Israel har konsekvent initierats och sponsrats av diktaturstater och är endast rådgivande eftersom de lagts i generalförsamlingen.
Det finns många stater som bryter mot de mänskliga rättigheterna i betydligt större utsträckning än Israel. Samtliga arabländer t ex.

2006-apr-18 @ 13:22:15
URL: http://al-hamatzav.org
hits