Det andra Ryssland

En av Rysslands modigaste journalister, Anna Politkovskaja, medarbetar regelbundet på Aftonbladets kultursidor. Hon är reporter på den frispråkiga tidningen Novaja Gazeta.
Nu utvidgar Aftonbladet samarbetet. I dag är det premiär för vår nättidnings särskilda Rysslands-avdelning.
Varje måndag kommer en artikel ur Novaja Gazeta att publiceras i Aftonbladet på nätet.

Vid stora händelser i öst kommer vi också att samarbeta med de oberoende journalisterna på Novaja Gazeta.
På så sätt kan vi svenskar få en bättre bild av vad som sker i Putins Ryssland och samtidigt kan Aftonbladet stötta demokratins kämpar som dessa journalister i sin dagliga kamp är.Kommentarer

Postat av: Thord F. Lindgren

Hej Helle!
Som jag skrev igår till Johanna Melen tycker jag detta äe ett bra initiativ. Jag påpekade också att Er faktaruta om Ryssland är fel. Landet är uppdelat i 89 republiker, regioner o.s.v. Inte 38 som Ni angett. Tycker detta bör rättas till.
Bästa hälsningar
Thord F. Lindgren
Vologda, Ryssland

2006-apr-11 @ 11:21:07
Postat av: Bengt Karlsson

Fantastiskt aftonbladet helt rätt. Varför skall vi i Europa hela tiden negligera Ryssland. Vi borde intressera oss mer om landet och knyta fler kontakter öka informationsflödet och kritisera putin och hans kompis oligarker, som har stulit världens rikaste nation på i stort sett hela dess enorma rikedomar. Peka ut dom och avslöja dom för deras girighet. Stöd rysslands folk som lever i armod än en gång. Pensionärerna tvingas nu betala 3000 rubler i månaden i hyra när pensionen är 3500 rubler. Allting blir dyrare och folk svälter för de har inte råd att köpa mat. Lyft upp hur den vanlige ryssen lever för att skapa debatt om detta i Europa.

2006-apr-13 @ 09:02:20
Postat av: tras

Novaja Gazeta är intressant just eftersom den går emot den övriga regimtrogna (eller likgiltiga) medieströmmen. Den andra sidan av det myntet är ju naturligtvis att den är medvetet regimkritisk, vilket man bör ha i bakhuvudet när man läser den. Så tidningen står för en "sanning" som har svårt att göra sig hörd i trekvartsdiktaturen Ryssland. Har bekanta i ryska provinsstäder som med största svårighet ibland får tag på ett exemplar av tidningen.

I det nummer som nu ligger ute finns flera mycket läsvärda artiklar, inte minst om situationen i ryska Kaukasus. Där finns en förfärlig historia om den totala rättslösheten i republiken Kabardino-Balkarien, där den balkariska minoriteten det senaste året i praktiken berövats sina utkomstmöjligheter på slättlandet och tvingas bort från sina bergsbyar.

Republikens ledning har nämligen bestämt sig för att åter göra bergen till ett vintersportområde för rika ryska turister, och den lokala befolkningen är därför i vägen. Detta passar den ryska säkerhetstjänsten som görna ser att så många muslimska bergsbor som möjligt försvinner från gerillaterrängen i det ryska Kaukasus.

Ett exempel på politisk och ekonomisk utsugning på etnisk grund som inte uppmärksammats allas i svenska media. Och inte i ryska heller, med undantag för Novaja Gazeta.

Bra val av samarbetspartner, men försök för läsarnas skull att ordna en riktig svensk översättning av intressanta artiklar - maskinöversättningen fungerar mycket dåligt för den som inte redan kan ryska.

2006-apr-13 @ 10:24:35
Postat av: Erik Sandberg

Hej Helle,
Underbart initiativ. Fler media skulle följe Ert exempel, gärna i andra länder med totalitära tendenser.

Lycka tilll! Ser fram mot att ta del av rapporteringen.
Erik Sandberg

2006-apr-13 @ 15:45:12
Postat av: Alexej Segeda

Verkligen ett lyckat initiativ. Av alla medier man kunde ha valt att samarbeta med väljer man den enda stora tidningen i Ryssland som har som mål att klaga på allt den ryska administrationen gör. Novaya Gazeta saknar någon enhetlig politisk linje, utan är en samling av jounralister som gnäller på allt möjligt. Om gnäll är vad man på Aftonbladet anser vara sanning så har man förvisso gjort ett bra val. Om ni vill ha en lite mer objektiv syn på vad som sker i Ryssland så kanske ni vill späda ut gnället med en lite mer seriös samarbetspartner.

2006-apr-13 @ 21:00:30
Postat av: Jani Pirttisalo

Det glädjer mig att Ryssland valt att stödja de demokratiskt valda Hamas i Palestina. Inte sagt att jag på något sätt stödjet Putins ickedemokratiska sätt i sitt eget land.
Ska bli intressant att se vad Novaja Gazeta skriver.

2006-apr-15 @ 08:18:09
Postat av: tras

Till Alexej

I valet mellan gnällspikar och rövslickare eller konformister väljer jag gnällspikarna, och inte bara i Ryssland utan i alla andra länder också. Särskilt om gnällspikarna för fram perspektiv som annars inte hörs.

Tidningen har också ett diskussionsforum där deltagarna förmår skriva balanserade inlägg utan att använda ryska svordomar (mat) i vartannat ord. Tidningen har alltså en ovanligt bildad läsekrets.

2006-apr-18 @ 12:27:07
hits