Moderata skandaler

Jag läser om två moderater som lämnar sina politiska uppdrag.
Den ena är toppolitikern Gunilla Carlsson. Hon lämnar inte alla uppdrag utan två internationella: vice ordförandeskapet i den konservativa gruppen i EU och så platsen i en forskningsstiftelse.
Orsak? Hon har yrkat avdrag på 49.000 kronor som skattemyndigheten inte godkänt.

En del av avdragen har handlat om klädinköp och extra nyhetskanaler på kabel-tv. Det kan tyckas småsnålt att yrka avdrag för sådant. Samtigt känns det inte som något oerhört upprörande.
När hon var på uppdrag i Washington och hennes väska inte kommit med på planet behövde hon inhandla lite kläder så att hon kunde fullgöra sitt representativa uppdrag. Ganska förståeligt.
Att hon som utrikespolitisk talesman för moderaterna behöver kolla in fler internationella tv-nyheter är inte heller så märkligt.
Reglerna för riksdagsledamöter är dock sådana att denna typ av avdrag inte går att göra.
Kanske dags att diskutera reglerna?

Den andra moderaten heter Hans-Erik Malmros - toppolitiker i Sundbyberg. Han anklagades tidigare i höstas för att ha olagligt använt kommunens dator och mobiltelefon för porrsamtal. Förundrsökningen lades dock ner.
Det pågår en JK-granskning om huruvida Malmros skulle ha efterforskat källor eller inte.Kommentarer

Postat av: Jinge

Gunilla Carlsson är ju uppfinningsrik..

Själv funderar jag på att sticka iväg till Coop Forum idag för att köpa mat, jag skulle även behöva köpa några par byxor eftersom utomhussäsongen närmar sig snabbt för alla fågel- och naturintresserade.

Jag har ju aldrig kunnat drömma om att dra av dessa kostnader på skatten, och därmed låta andra skattebetalare stå för notan. Hur kan det då komma sig att högerpartiets vice ordförande trott det?

Är det bara ett uttryck för den egoism och elitism som ligger bakom det Moderata Samlingspartiets ideologi?

Vad blir nästa idé som kläcks av dessa högermänniskor? Kommer de att de vilja att skattebetalarna ska betala för deras pigor också..?

2006-apr-06 @ 13:09:00
URL: http://jinge.se
Postat av: Kjell Johansson

Om Malmros var skyldig eller inte var upp till rättsväsendet att avgöra, vad gäller Gunilla Carlssons avdrag upprör det när högeralliansen en längre tid driver tesen att bidragstagare i stor utsträckning fuskar sig till ersättningen , och inte gör rätt för sig i samhället.Att som du säga att det är en skitsak, och fel på reglerna, när politiker inte lever upp till lagar vi alla förväntas efterleva för att samhället ska fungera någorlunda tror jag inte så många håller med om.Om så vore fallet fick vi nog se oss om efter nått nytt skattesystem som tog in pengar till vård skola omsorg.
hälsn Kjell Johansson Skarpnäck

2006-apr-06 @ 13:44:08
Postat av: Stefan Appelgren

Nu steg du i aktning Helle. Jag reagerade på precis samma sätt som du angående Gunilla Carlssons deklarationsavdrag. Struntsaker och dessutom helt begripliga, om än ej godkända, avdrag. Moget att inte hacka på henne bara för att din politiska åskådning så påbjuder.

Tycker du inte i "samma anda" att din redaktion bör ta tillbaka smutskastarartiklarna om Moderaternas medlemsvärvarkampanj i Solna. Dessa kampanjer var inplanerade sedan länge och jag tror folk hade reagerat än mer om man hade kampanjat utan att på något sätt hedra Gûstav.

Heder Helle, Skäms AB!

2006-apr-06 @ 16:10:28
Postat av: Christina

Hmmm, det som jag närmast tänker på är att nu tror "hela svenska folket" att politiker som grupp, har möjlighet till skatteavdrag, höga pensioner och höga månadslöner.
Jag tycker att det är på sin plats att tala om att huvuddelen av Sveriges politiker är fritidspolitiker. Att vara fritidspolitiker innebär inga andra ersättningar än för förlorad arbetsförtjänst (om man har sådan) och sammanträdesarvoden, vilka varierar från olika kommuner och landsting. För dessa sammanträdesarvoden, som i min kommun är ca 380 beskattningsbara kr oavsett sammanträdets längd (hel, halv kvarts dag eller timmar), skall man betala extrautgifter, som telefon, resor till och från sammanträden, luncher ute (man hinner inte hem för att äta), porto, kanske en extra blus, skjorta eller jumper, för att inte alltid ha samma kläder, mm, mm. Har man inget arbete, då är arvodet inte heller pensionsgrundande.

Som fritidspolitiker kan man inte yrka avdrag för något som kan ha med det politiska uppdraget att göra. För det är pga detta som man har arvode. Det skall också ses som en liten kompensation för att man alltid är tillgänglig, för att man får ta emot både det ena och det andra från medborgarna, som kan härskna till ordentligt mellan varven.

Me detta vill jag bara säga, att döm inte alla politiker som grupp, utan se till uppdragen och individen.

2006-apr-06 @ 18:47:42
Postat av: Micke

Skandaler?
Att alla små skitsaker blir "skandaler" får nog Aftonbladet vara en av de första att ta på sig ansvaret för.
Tidningens rubriksättningar brukar ju sällan ens ligga i närheten av verkligheten.

2006-apr-07 @ 09:01:05
hits