Dialog bättre än diktat

I dag ska partiledarna träffas för att diskutera situationen med brända ambassader och Jyllandspostens nidbilder av Muhammed. Måtte samtalen befrias från valrörelseretorik och inrikespolitiskt spel.

Hoppfulla tecken är att Islamska konferensen och andra muslimska ledare manar till lugn och dialog. Den stora fredsdemonstrationen i Köpenhamn i går är också ett ljus i mörkret - där danskar ville visa på ett annat Danmark än det intoleranta och rasistiska som Jyllandsposten underblåst.

EU och västvärlden måste också inse att dialog är vägen att gå, inte diktat. Självklart måste vi värna vår yttrandefrihet men att använda den för att kränka människor är sannerligen inget som gagnar demokratin.
Anna Lindh tog i EU initiativ till "euoro-islam"-projektet, där bland annat den svenske diplomaten Ingemar Karlsson var inblandad. Måtte denna dialogiska strategi får förnyad kraft.
Läs vår huvudledare i dag - Dialog kan kväva elden.
Läs också gärna Göran Greiders krönika i dagens Metro.

Kommentarer

Postat av: G. Tikotzinsky

Helle,

Dialog är OK i Sverige, men det hela rör sig ju om att förhållandena i Mellanöstern och Norden skiljer sig. I Munchen 1938 försökte sig Neville Chamberlain också på dialog. Resultatet blev inte den "peace in our time" som han hade hoppats. Det filosofiska problemet för svenskarna faller inom två sfärer där de kollektivt saknar erfarenhet: Först att avgöra när dialogen har nått sitt slut, sedan att göra något så o-svenskt som att vidtaga kraftåtgärder för att skydda sina intressen.

2006-feb-06 @ 09:57:17
URL: http://www.al-hamatzav.org
Postat av: B. Karlsson

Vilket ansvar har vi?

Det finns ingen debatt om vilket ansvar religösa muslimska ledare har för utvecklingen med olika terrordåd.
Visst, de fördömer våldet, men varför går de inte ut hårdare med ex. religösa hot. Det kan ju inte vara troligt att man blir väl mottagen av sin Gud om man utför så pass ogudaktiga handlingar. Och varför finns inget tryck på dessa religösa ledare i debatten?

2006-feb-06 @ 17:20:57
Postat av: Torgny Tholerus

Aftonbladet borde så fort som möjligt publicera de tolv karikatyrerna av Förintelsen, som den iranska tidningen Hamshahri ska publicera! Detta är en dialog som verkligen skulle kunna kväva elden. Då har vi i västlandet möjlighet att visa den islamska världen att vi menar allvar med vårt tal om yttrandefrihet. Att vår yttrandefrihet inte bara gäller sådant som kan skada islam, utan att vår yttrandefrihet även gäller sådant som vi själva håller för heligt.

2006-feb-06 @ 19:37:00
URL: http://www.dsv.su.se/~torgny
Postat av: svenne

"Självklart måste vi värna vår yttrandefrihet men att använda den för att kränka människor är sannerligen inget som gagnar demokratin"

Så lät det inte när Ecce Homo visades i Uppsala Domkyrka... Det var synnerligen kränkande - men brydde man sig om de kristna då? Inte mycket.

2006-feb-06 @ 21:45:41
Postat av: Anders

Om man inte får skriva eller säga något som någon kan uppfatta som kränkande, vad skall man då med yttrandefriheten till?

2006-feb-07 @ 08:45:38
Postat av: Johan Kjellén

Tikotzinsky fattar vad det handlar om. Tyvärr tenderar liberaler och sossar tro att deras måttstockar på mänskligt beteende kan appliceras på totalitära ideologier och dess psykopatiska ledargarnityr.
Chamberlain är ett typexempel, han var naiv nog att tro att det gick att resonera vettigt med Hitler, vi vet hur det gick, Churchill fick ta över skutan och förblev glasklar i sin kamp mot totalitarismen.
Tyvärr blev Churchill "a lame duck" efter andra världskriget och kunde inte mobilisera kraftfull opposition mot det ondskefulla Sovjetunionen.
Dagens Palestina- Israelkonflikt är djupt tragisk, det hade kunnat se betydligt ljusare ut om Arafat tagit Clintons generösa fredsförslag, men Arafat valde fortsatt konflikt.
Jag är ateist, men respekterar människors religiösa känslor och tycker illa om publiceringen av Muhammedteckningarna.
De flesta muslimer är naturligtvis fridens människor, men jag oroas över att det verkar finnas så många islamister, en totalitär ideologi likt kommunism eller fascism.
Tyvärr tror jag inte islamister är öppna för dialog, lika lite som nazisterna eller kommunisterna och vi som tror på yttrandefrihet och demokrati måste vara beredda att betala ett pris för att försvara det vi tror på.

2006-feb-07 @ 18:41:56
hits