Ehud Olmert leder Israels regering

Vice premiärminister Ehud Olmert fick redan i natt ta över Sharons maktbefogenheter. Det är första gången något sådant sker och det visar på det allvarliga hälsoläget för Sharon. Just nu meddelas att Sharon kommer att vårdas med respirator under ännu ett dygn.

Ehud Olmert är för svensk publik ingen känd israelisk politiker, men han har suttit i Knesset sen 1973 då han som 28-åring valdes in. Han har alltid hört till högerblocket Likud men under 1990-talet stödde han den israeliska vänstern och förordade palestinskt självstyre. Han har också varit borgmästare i Jersualem under tio års tid.
När Netanyahu och hans högerfalang protesterade mot Sharons planer att lämna Gaza stödde Olmert honom. Han följde också Sharon när denne i höstas bestämde sig för att lämna Likud och bilda ett nytt parti - Kadima.
I dag håller den israeliska regeringen extramöte där Olmert formellt utses som ställföreträdande premiärminister. Officiella källor har hittills deklarerat att valet ska hållas som planerat 28 mars.
Den israeliska politiska scenen har dock radikalt förändrats.


Kommentarer

Postat av: Gert

Varför intresserar Sverige så mycket om vad som sker i Israel? Vi har väl ingenting med dem att göra? Vi kunde ju lika intressera oss för hur det går för indianerna i USA.

2006-jan-05 @ 19:06:54
Postat av: Jinge

Ja det är ju sant Gert. Men sannolikt beror det på kristendomens plats i folksjälen och tusenåriga traditioner. Kristendomen, Islam och Judendomen kommer från dessa trakter och var och varenda medborgare i de länder som omfattar de religionerna är mycket medvetna om konflikten i mellanöstern.

Se dig omkring på alla stora nyhetsbyråer, tidningar, TV-kanaler så finner du snabbt att Sharons hälsa toppar samtliga medier.

Israel har väl 6 miljoner innevånare, något mer än Norge. Om den norska statsministern eller kungen skulle få en hjärnblödning och ligga för döden skulle det givetvis också nämnas i medierna. Men bara här i Skandinavien skulle rubrikerna vara jämförbara med Sharons hälsa. Om ens här..

Och när du skriver att Sverige intresserar sig mycket så bortser du faktiskt från att det är en förstanyhet hos de flesta ländernas nyhetsmedier. Så det är inte isolerat till vår lilla plätt på jorden..

2006-jan-06 @ 21:58:11
URL: http://jinge.se
Postat av: Javier

En annan förklaring till intresset för Israel skulle kunna vara dess eventuella världspolitiska konsekvenser. Israels inrikespolitiska förhållanden ger i förlängningen troligtvis avtryck i Israel-palestinakonflikten, en konflikt som världspolitiskt är mycket viktig.

2006-jan-07 @ 12:03:11
hits