USA sätter press på Israel

USA:s president George W Bush vill att det palestinska valet ska kunna hållas den 25 januari som det är tänkt, uppger Vita huset enligt israeliska tidningen Haaretz.
Bush anser också att palestinier bör tillåtas att rösta i Östra Jerusalem.

"We believe that people must have access to the ballot," the White House spokesman said.
"Arrangements have been made in the past to ensure that those persons can vote and we believe some arrangements should be possible at this time.
", skriver Haaretz.

När ska Sverige agera i EU och se till att omvärldens tryck ökar mot det israeliska försöket att sabotera det palestinska valet?

(Se mina tidigare bloggnotiser i ämnet.)Kommentarer

Postat av: G. Tikotzinsky

Frågan gäller inte rösträtt för invånarna, utan om det skall placeras valurnor på de fem postkontoren i Ö. Jerusalem. I förra valet röstade ca 1000 Jerusalem-invånare på postkontoren, resten valde att resa till andra vallokaler på Västbanken. Om postkontoren är öppna eller stängda har ingen som helst praktisk effekt på valet eller demokratin. Det hela är endast en symbolfråga. Om Helle Klein söker demokrati-sabotörer i regionen bör hon titta på de palestinska grupper som inte är intresserade av att valen skall äga rum.

2006-jan-04 @ 05:52:51
Postat av: Jinge

Frågan gäller enbart huruvida Israel har rätt att bestämma huruvida palestinierna i Östra Jerusalem ska få rösta eller inte. Det kanske är helt obekant för dig att palestinier inte kan röra sig fritt, och definitivt inte resa till Västbanken hur som helst. Israel håller i nuläget på att inringa Östra Jerusalem genom att bygga olagliga bosättningar runt om. Detta i strid med internationella lagar, FN-konventioner och liknande.

Israel och deras apologeter har inte heller någon slags ensamrätt när det gäller att uttala sig om det har någon betydelse för demokratin eller inte. De som har att uttala sig om sådant är de palestinier som har rätt att rösta i valet. Och vilka som ska ha det är inte upp till Israel att avgöra.

När det gäller regionens "demokratisabotörer" så behöver man knappast lämna Knesset för att finna dessa. Detta känner du väl till men du låtsas inte om det. Folk som är nyfikna på hur israeler agerar för att påverka världsopinionen kan läsa Johannes Wahlströms intressanta artikel i Ordfront Magasin som nu finns att läsa även på nätet:

http://www.ordfront.se/Ordfrontmagasin/Artiklar/israel.aspx

Vad palestinierna själva tycker hörs sällan i mediabruset, därför är det mycket bra att Helle tar upp frågor som den hon avslutade sin bloggpost med.

2006-jan-04 @ 13:07:03
URL: http://jinge.se
Postat av: G. Tikotzinsky

Jinge -
Din tilltro till Wahlströms artikel är starkare än en treårings tro på jultomten. Artikeln är totalt avfärdad vid det här laget.

Vad gäller invånarna i Ö. Jerusalem: De har israeliska ID kort kan därför röra sig mer eller mindre fritt genom vägspärrarna på Västbanken. Som nämnt ovan, Israel ifrågasätter inte att de deltar i valet, det hela gäller de fem postkontoren i Ö. Jerusalem. Som så många gånger förr i Mellanöstern, så blåses symboler upp till orimliga proportioner, eller utnyttjas för en helt annan agenda.

2006-jan-04 @ 19:48:37
Postat av: Jinge

Jag tycker att du ska avhålla dig från infantiliserande påhopp i diskussionen. Hade vi diskuterat julfirande hade det möjligen varit relevant, men det gör vi inte här och nu.

"Artikeln är totalt avfärdad vid det här laget."

När det gäller Wahlströms artikel så är vissa delar av den ifrågasatt av två-tre personer mig veterligen. Men själva sakinnehållet, och därmed det väsentliga budskapet, är det ingen som har ifrågasatt.

Han berättar att den israeliska staten har människor som ägnar sin tid till att i alla sammanhang kontakta medier och deras chefer/ägare för att kritisera skribenter/journalister som till äventyrs skulle skriva någon israelkritisk artikel. Här i Sverige är det minst 22 personer som ägnar sina dagar åt detta, berättar han.

Att det finns en sådan lobby vet både du och jag.

Att den israeliska staten inte tål kritik om hur de behandlar palestinierna, hur de bygger ut bosättningar på ockuperad mark i strid med färdplanen för fred, hur de bygger en mur på palestinskt territorium och håller 3000 palestinier fängslade utan vare sig rannsakan eller dom, ja det är rent ut sagt - skamligt.

Jag tror inte att den allmänna uppfattningen om Israel stärks av att du nu börjar dra in tomtar och troll i diskussionen.

2006-jan-05 @ 11:04:39
URL: http://jinge.se
Postat av: G. Tikotzinsky

Jag trodde diskussionen handlade om rösträtten i Ö. Jerusalem.

2006-jan-06 @ 08:56:02
Postat av: Jinge

G. Tikotzinsky: "Jag trodde diskussionen handlade om rösträtten i Ö. Jerusalem."

Ja det var precis vad jag trodde också?

Men du skrev redan i första meningen och första kommentaren:

G. Tikotzinsky: "Frågan gäller inte rösträtt för invånarna, utan om det skall placeras valurnor på de fem postkontoren i Ö. Jerusalem."

Men när jag anförde motargument mot ditt sätt att resonera så började du tala om tomten. Jag skrev: "Han (Wahlström) berättar att den israeliska staten har människor som ägnar sin tid till att i alla sammanhang kontakta medier och deras chefer/ägare för att kritisera skribenter/journalister som till äventyrs skulle skriva någon israelkritisk artikel. Här i Sverige är det minst 22 personer som ägnar sina dagar åt detta, berättar han. Att det finns en sådan lobby vet både du och jag."

När du sedan skulle bemöta det började du tala om tomten och nu säger du att diskussionen gällde rösträtten i östra Jerusalem. Det du i din första kommentar sade att den INTE gjorde.

Det blir svårt att följa ditt sätt att resonera på grund av detta..

Bestäm dig!

2006-jan-06 @ 21:48:02
URL: http://jinge.se
Postat av: G. Tikotzinsky

Jinge skrev 586 ord i tre kommentarer. Av dessa, handlade 133 (=23%) om Östra Jerusalem, 40 var citat från mig, och 413 (=70%) handlade i huvudsak om en israelisk mediekonspiration.

Jag själv skrev 179 ord i tre kommentarer, av dessa handlade 156 om Östra Jerusalem och 23 om Wahlström. Den här kommentaren är inte inräknad i statistiken.

Därmed är diskussionen avslutad för min del.

2006-jan-07 @ 14:37:02
Postat av: Jinge

Ja det var ord och inga visor det.. Ngn mediekonspiration har det väl aldrig handlar om, möjligen en konspiration riktad mot medierna.

Men det kanske är dumt att märka ord, liksom att räkna dem..

2006-jan-08 @ 20:16:01
URL: http://jinge.se
Postat av: Magnus Lindberg

Med anledning av Jinges referens till Johannes Wahlströms artikel kan det även vara på sin plats att länka till Ordfronts ursäkt för publicerandet av densamme:

http://www.ordfront.se/Ordfrontmagasin/Ursaktdebatt.aspx

2006-jan-13 @ 15:43:05
URL: http://al-hamatzav.org
hits