Pastor Green-domens förödande konsekvenser

Vi var många som upprördes över HD:s märkliga friande dom av pingstpastor Åke Greens svavelosande predikan mot homosexuella. Vi ställde frågan om hetslagen överhuvud taget går att praktisera efter denna dom.
Nu finns skrämmande exempel på vad domen får för konsekvenser. I dag skriver Aftonbladet om en högerextrem kristen rörelse som sprider hat och hot mot kända svenska homosexuella. Åklagaren har lagt ned förundersökningen med hänvisning till pastor Green-domen i HD.

Det är djupt oroväckande om svenskt rättsväsende nu anser att det är fritt fram att hetsa mot homosexuella.Kommentarer

Postat av: kjelle

Åke Green hetsade inte mot homosexuella. Han predikade bara (förvisso klumpgt) vad det står i Bibeln om diverse synder, bl.a. homosexualitet. Green uppmanade inte till våld. Däremot är det olyckligt att så kallade kristna grupper hotar homosexuella och andra. Det är inte särskilt kristet. Har man mött Jesus och blivit förvandlad så hotar man inte andra med våld. De är möjligen "namnkristna". Särskilt troende kristna är de säkert inte.

2006-feb-01 @ 16:56:18
Postat av: Johnny

Hej.

Du måste läsa hela predikan för att inse att det inte handlar om hets. Han menar att det liv dessa människor lever i är synd i enlighet med vad bibeln säger. Det har inget med hets att göra.

2006-feb-01 @ 17:23:52
Postat av: Lasse Gustafsson

Det här är det andra ärendet i en kedja som kommer att bli lång, om ingen gör något radikalt. För några veckor sedan beslutade RÅ att ta upp fallet med "flygblads utedlning i Söderhamn" till prövning. Det handlar inte om åsiktsfrihet utan ren hets mot folkgrupp i alla tre fallen. Skulle de utpekade varit "färgade" eller en politisk grupp hade troligen resultat blivit annorlunda.

Lasse Gustafsson.
Hetrosuxuel men illa berörd.

2006-feb-01 @ 18:53:26
Postat av: Christina

För det första tror jag inte att de där s.k. "kristna" extremisterna kommer att skada några homosexuella. Och för det andra så kan vi inte skylla galenskapen på Åke Green. Det som står i bibeln står i bibeln och det har stått där lääänge. Sen beror det på om man läser den eller inte om man får reda på vad som står i den. Om man läser bibeln i sin helhet har den mycket att lära oss människor hur vi ska leva rättfärdigt för att få det liv och den värld vi längtar efter. Angående att vara en kristen människa är det en människa som gett sitt liv åt Kristus, blivit "född på nytt", frälst. När man blivit det så kan man absolut inte tänka sig att skada eller döda någon. Då har man inte Kristi kärlek i sitt hjärta. Det finns många som kallar sig kristna men bekänner de Jesus som sin Herre eller inte? Ibland tror jag det är människor som gillar bråk som ger sig ut för att vara kristna. De älskar inte Jesus mer än någon annan gör.

2006-feb-01 @ 18:57:17
Postat av: Erica

Jag förstår inte varför man lägger ner förundersökningen med hänvisning till Åke Green-fallet, då det fallet gällde hets mot folkgrupp, medans detta borde ses även som olaga hot, klassat som hatbrott. Om åtalspunkterna i sådana fall skulle skilja sig kan väl inte Åke Green-fallet anses vara prejudicerande? I mina öron låter det enbart som en ursäkt att lägga ner fallet.

2006-feb-01 @ 19:17:59
Postat av: Gertkvist

Inte alls. Snarare ett tecken på att åklagare kan göra vad de vill.

Åke Green namngav inga personer, han sade inte att homosexuella per se skulle dödas och han förde ett långt filosofiskt-religiöst resonemang. Hemsidan i fråga gör raka motsatsen. Har åklagaren ens kollat om upphovsmännen är religiösa?

Jag är mot hetslagarna, men detta fall är ju ett rent fall av olaga hot eller anstiftan till mord. Praktiexempel, till och med. Vore jag åklagarens chef skulle jag inte ge honom löneförhöjning, så att säga ...

2006-feb-01 @ 19:43:17
URL: http://www.moderskeppet.blogspot.com/
Postat av: Janne

Ingen talar om att den så kallade "kristna" högerextremistiska rörelsen namnger och utpekar pastorer som representerar pingströrelsen och livets ord som falska (satans) profeter och att dom bör utplånas. Att kalla såna extremister som uppmanar till förföljelse av kristna för kristna känns en aning ogenomtänkt...

2006-feb-01 @ 23:08:36
Postat av: Pierre

Hej Helle!

Åke Greens dom innebar helt enkelt ett inkorporerande av Europakonventionens yttrandefrihets- och religionsfrihetsrättigheter tio år för sent! Jag vågar inte ta bestämd ställning till åklagarens beslut i det nu aktuella fallet men vad beträffar Greens ärende så är avgörandet konventionsenligt och därmed korrekt enligt alla konstens regler. Svensk grundlag ÄR underordnad Europakonventionen. Det bygger på traktaträttsliga principer och hör till sådant som vi får lära oss att leva med. Personligen anser jag att man bör koncentrera sig på de positiva konsekvenserna av Green-domen framför de negativa.

2006-feb-01 @ 23:55:51
Postat av: godartad svulst

Åke Green kallade oss "en cancersvulst på samhällskroppen" och så vitt jag vet är enda sättet att bota en cancersjuk människa att på något sätt döda av alla cancerceller...
Så sluta påstå att han inte hetsade till våld mot oss!

2006-feb-02 @ 06:51:14
Postat av: Torgny Tholerus

Pastor Åke Green sade att de homosexuella är en cancersvulst på samhällskroppen. Vad brukar man göra med cancersvulster? Man opererar bort dem. Man dödar dem. Det som pastor Green uppmanar till är alltså att döda alla homosexuella.

Detta har Phineas prästerskap tagit fasta på. Nu gör de det som pastor Åke Green uppmanade dem till. De dödshotar ett antal namngivna personer, med förhoppningen att någon ska verkställa det som de uppmanar till.

Vart har det kristna kärleksbudskapet tagit vägen?

2006-feb-02 @ 10:25:39
URL: http://www.dsv.su.se/~torgny
Postat av: k-e

Det är helt oförenligt att på samma gång vara med i en högerextrem grupp som hotar andra människor och samtidigt kalla sig för "kristen". Då har man antagligen inte läst Bibeln alls - eller så har man inte förstått vad som står där. Nynassar är inte kristna!

2006-feb-02 @ 10:28:18
URL: http://www.studentkyrkan.se
Postat av: stefan sandell

Aftonbladet fortsätter sin hets mot kristna.Återigen ropar löpsedlarna ut att en högerkristen grupp dödshotar homosexuella,när några nazister(högerextremister)hotar homosexuella.Detta vet Aftonbladet mycket väl.Samtidigt som man böjer sej för ständiga hot fr islamismen.

2006-feb-02 @ 13:08:17
Postat av: Louise Persson

Det är inte domen mot Åke Green som är väsentlig här. Utan snarare att åklagaren missförstått vad domen handlar om. Den domen har inte undanröjt att hot mot människor kan utföras med att göra hotet med hjälp av citat. Greens predikan bedömdes i ett sammanhang. Samma sak ska gälla detta fall.

2006-feb-02 @ 15:10:53
URL: http://www.louisep.com
Postat av: le@h

Självfallet har Åke Green bedrivit hets mot folkgrupp, genom de ordval han använt under sina predikningar. Att kalla en grupp människor för en cancersvulst på samhället, är att utpeka en särskild grupp och dessutom nedvärdera den med en idiotisk liknelse om cancer... budskapet är väl tydligt nog från åke green? Cancersvulst är knappast något positivt. det skär man bort, och det är ju precis vad Åke Green önskar att man gjorde med den homosexuella samhällsgruppen.

2006-feb-02 @ 19:49:05
Postat av: James

Torgny Tholerus, Du undrade över vart den kristna kärleken tagit vägen. Enkelt svar. Den försvann i och med att jesus dog. Kristna har gjort så mycket ont i denna värld sedan Jesus dog att det inte finns ord för det. Mord, utrotningar, slaveri, tvångskonvertinger etc etc. Kristnheten är en cancersvulst på samhället som borde opereras bort tycker jag. Och att hetsa mot folk har alltid varit en av kristendomens starka sidor. Judar, homosexuella, muslimer etc etc you name it, kristendomen has done it. Så ni hycklande kristna kan ju kanske börja rannsaka er själva innan ni börjar peka finger på andra religioner för att vara extrema och barbariska

2006-feb-03 @ 20:46:35
Postat av: James

En sak som jag glömde skriva var: Om man nu anser att Åke Green's uttalande om homosexuella var hets mot folk grupp så tycker jag att det är konstigt med tanke på att man tycker att det är helt ok att kränka muslimer med nid teckningar av profeten muhammed och gömma sig bakom yttrandefriheten. Vart är Åke Greens yttrandefrihet då?

2006-feb-03 @ 20:48:27
Postat av: Christer

Phineas prästerskap består av EN medlem - en känd nynazist. Han var tidigare bl a ledare i en sekt som ägnade sig åt asatro samt "nordisk schamanism". Deltagarna skulle vara av "nordiskt ursprung". Detta är knappast vad man kan kalla kristna aktiviteter. Aftonbladet har återigen passerat ett lågvattenmärke i journalistikens grumliga hav. Anta att denne man på sina hemsidor kallat sig "socialdemokrat" istället - skulle Aftonbladet ha gått ut med liknande krigsrubriker även då? Knappast. Aftonbladet försöker konstuera ett falskt samband mellan högerextremister och kristna. Ett sällsynt dåligt angrepp mot kristenheten och en hets mot de kristna som grupp. Tänk om Aftonbladet hade ägnat sig åt samma angrepp mot ex. judarna? Då hade en liknande artikel knappast undgått en fällande dom.

2006-feb-05 @ 13:38:01
Postat av: Daniel

Vad jag vet sade aldrig Green att homosexuella var en cancersvulst, utan att sexuella abnormiteter var det. Men man läser som man vill om målet är att bli lite härligt kränkt.
Väx upp! Det måste vara OK att tycka olika.
Det är intressant att kristen har gått ifrån att vara en säker artikeldödare till att bli ett användbart rubrikord. Phineas prästerskap är inte mer kristna än satanisterna är det. De använder Bibeln, men för att komma till en ståndpunkt motsatt kristendomens.
Slutligen - varför är det det udda och avanliga som skrämmer oss? Kanibaler, nazister, fågelspindlar, kristna? Jag tycker det är betydligt mer skrämmande att vi styrs av ett sekulärt socialdemokratiskt etablisemang som i stort sett har monopol på politik, media och kyrka. Det är ännu mer skrämmande att detta etablisemang tror sig vara tolerant.

2006-feb-06 @ 12:39:38
Postat av: Torgny Tholerus

James, tidigare tyckte jag precis som du, att kristendomen var orsaken till allt ont här i världen. Inkvisition och en massa illgärningar har utförts i Guds namn. Men jag insåg senare att dessa illgärningar inte hade något med kristendomen att göra, utan det var bara maktgalna människor som utnyttjade kristendomen för sina egna egoistiska syften.

När det gäller Muhammed-bilderna, så är den naturliga slutsatsen av muhammedanernas våldsamma beteende att islam är en terrorist-religion som helt saknar respekt för grundläggande mänskliga rättigheter.

Men det är samma sak med islam som med kristendomen. Maktgalna människor utnyttjar islam för sina egna egoistiska syften. al-Fatah-anhängarna i Gaza utnyttjar Muhammed-bilderna för att försöka störta den legitima Hamas-regeringen. Och i Libanon försöker Syrien återta kontrollen över landet med Muhammed-bilderna som förevändning.

2006-feb-06 @ 14:16:30
URL: http://www.dsv.su.se/~torgny
Postat av: erik

james:" Kristnheten är en cancersvulst på samhället som borde opereras bort tycker jag."

Det tycker inte jag, men jag tycker att du har rätt att uttrycka dig så och tar det inte personligt trots att jag är kristen. Det är inte hets - möjligen otrevligt och klumpigt uttryckt... F.ö. pratade Green om allt sex utanför äktenskapet, dvs otukt, och han menade att det var osunt och skadligt. Han pekade inte ut homosexuella som cancersvulst utan otukt som fenomen.

2006-feb-07 @ 19:34:35
Postat av: Cancersvulsten.

Jag förstår inte varför man pratar om att det som står i bibeln alltid har stått där och det är det Åke Green följer, han har väl egen vilja och egna åsikter? Det han kommer och snackar om är inget han säger baraför att det står i bibeln, det säger han för att han TYCKER så.
Jag är inte hetero och jag är kristen, men man börjar nästan skämmas när såna här saker händer.

2006-feb-20 @ 23:01:43
hits