Varje dag presenterar vår sportkrönikör Lasse Sandlin en händelse som ägde rum på just dagens datum.

Strömbergs filmning gav Sverige straff i VM-kvalet
Välj 28-modem
Välj 56 -modem
Välj ISDN och snabbare
Så laddar du hem Realplayer
Just denna dag för 14 år sen, onsdag 5 juni 1985, besegrar Sverige på Råsunda Tjeckoslovakien i kvalet till Mexiko-VM 1986 med 2–0. Men Sverige gör en halvdan landskamp tills de båda målen kommer den sista kvarten: 1–0 på straff av Robert Prytz i andra halvlekens 32:a minut och 2–0 av inhopparen Lasse Larsson några minuter senare efter Torbjörn Nilssons förspel inklusive tvåfotsdribbling.
  Men det som med tiden blir klassiskt i matchen är hur Glenn Strömberg genom medvetet fusk – filmning – ordnar den avgörande straffsparken.
  Det börjar med att Sven Dala Dahlkvist skickar ut bollen till vänsterbacken Stig Fredriksson, ungefär mitt på egen planhalva. Stickan slår en hård löpboll mot Janne Svensson som har en tjeck i bakhasorna, men Janne rör inte bollen och grundlurar därmed tjecken.
  In i handlingen träder nu Glenn Strömberg, evighetsmaskinen som jagar vidare mot det tjeckiska straffområdet. Där möter han Jan Berger, slår en tunnel på honom och rusar vidare in i straffområdet.

Text: Lasse Sandlin Där slår han krokben på sig själv, ramlar utan att tjeckiske Berger ens nuddat honom – det avslöjar tv-bilderna hänsynslöst – och domare Eamonn Farrell flöjtar glatt för straff.
  Och Robert Prytz missar naturligtvis inte den chansen. Det är hans femte straff i landslaget, hans femte straffmål.

Vill du rösta på denna händelse i Århundradets Sport?
Användarnamn:
Lösenord:
Har du inte registrerat dig? Klicka här
Alla händelserna att rösta på. Klicka här

Detta hände också 5 juni: 1953: Tennisspelaren Big Bill Tilden (eg. William Tatem Tilden) avlider 60 år gammal. Tre gånger vann han herrsingeln i Wimbledon – 1920, 1921 och 1930.