Varje dag presenterar vår sportkrönikör Lasse Sandlin en händelse som ägde rum på just dagens datum.

Se rörliga bilder från VM
Välj 28-modem
Välj 56 -modem
Välj ISDN och snabbare Så laddar du hem Realplayer
Just denna dag för åtta år sen, lördag 4 maj 1991, vinner Tre Kronor VM-guld i Åbo. För första gången sker det av egen kraft i ett hockey-VM med alla stora länder på plats. Obesegrade blågula guldgossar efter fem vinster och fem oavgjorda. 2-1 mot Sovjet i den sista direkt avgörande matchen.
  Finalen är en magnifik uppvisning av Tre Kronor. Den fruktade sovjetiska startoffensiven kommer av sig efter Jonas Bergkvists 1-0 i första perioden, ett mål han aldrig glömmer:
  - Jag kom in för att göra mitt första byte i matchen. En ryss passade fel. Så jag fick pucken och kunde göra 1-0 första gången jag rörde pucken. Då hade det gått drygt två minuter av matchen.
  Ryssarna kvitterar i första perioden - Alexander Semak mellan benen på Rolf Ridderwall. Men utan rädsla och nervositet, omärkta av eventuell guldsot är det svenskarna som sätter sig i respekt. Framförallt i andra perioden får man stopp på ryssarna redan i mittzonen.
  Skotten vinner Tre Kronor med 35-26 (11-11, 17-6, 7-9), men den egentliga svenska styrkan ser man i en annan statistisk kolumn: DAC, med vilket menas defensiva aktiviteter. Alltså brytningar, återerövrade puckar, blockerade skott och dylikt.
  Den matchen vinner Sverige med 73-26 (30-4, 18-16, 25-69). Utklassning med andra ord.
  Där Vjatjeslav Fetisov, Alexej Gusarov och Alexej Kasatonov vägrar offra sina numera dollarstinna kroppar tvekar aldrig Calle Johansson och Tomas Jonsson (åtta gånger var), Nicklas Lidström och Kjell Samuelsson (sju gånger).
  Det är också Fetisov som blir förnedrad, när matchen avgörs i mitten av sista perioden. Grundlurad av en svensk 20-åring, Mats Sundin, som fintar inåt men går utåt och förbi denne världsback, innan han skjuter pucken mellan benen på målvakten Andrej Trefilov.
Text: Lasse Sandlin   Sen återstår tio minuters pärs. Tio minuters bombardemang mot ”Riddarn” i målet som ger denne en given plats i svensk hockeys Hall of Fame.
  Den triumfartade hemfärden söndag 5 maj är också början till något nytt: traditionen med guldfirande på Sergels Torg.

Vill du rösta på denna händelse i Århundradets Sport?
Användarnamn:
Lösenord:
Har du inte registrerat dig? Klicka här
Alla händelserna att rösta på. Klicka här

Detta hände också 4 maj: 1913: I svensk fotbolls 19:e landskamp någonsin vinner Sverige över Ryssland i Moskva med 4-1 (1-1) inför 8000 åskådare. Seth Howander, centerforward från IFK Uppsala, debuterar med att göra två mål. Karl ”Köping” Gustafsson, Köpings IS och Iwar ”Iffa Sven” Svensson, IFK Norrköping gör de båda andra.
1981: I Rom sätter italienskan Silvana Cruciata världsrekord i entimmeslöpning - 18084 meter.