Köp Plus här

Israelisk minister: Barriären kan utlösa bojkott av Israel

JERUSALEM. Om Israel fortsätter med sitt omstridda barriärbygge på Västbanken riskerar landet att utsättas för en internationell bojkott av samma slag som bidrog till att fälla den sydafrikanska apartheidregimen.
  Det sade Israels justitieminister Tommy Lapid på söndagens regeringsmöte.

  
Lapid sade enligt sin presstalesman att regeringen "måste se över" dragningen av barriären.
  Lapid är ledare för det mitteninriktade Shinui, det näst största partiet i den israeliska regeringen. Han är också är vice premiärminister.
  Den israeliska barriären, som består av omväxlande murar, stängsel och djupa diken, är tänkt att skydda Israel från terrorister. Men bygget är skarpt kritiserat i omvärlden eftersom det på flera platser går långt in på palestinsk mark. Palestinierna fruktar att Israel med barriärens hjälp försöker begränsa den framtida palestinsk stat som kan bli resultatet av ett fredsavtal.
  FN:s generalförsamling har anmält Israel till Internationella domstolen i Haag, som väntas ta upp barriären till granskning den 23 februari.

Undergräver förtroendet
  Israels premiärminister Ariel Sharon sade i december att barriärbygget ska påskyndas, trots kritiken. Även USA:s president George W Bush, Israels närmaste vän, anser att bygget undergräver förtroendet för fredsförsöken i Mellanöstern och den "färdplan" för fred som USA, EU, FN och Ryssland står bakom.
  När den omstridda barriären står klar 2005 kommer att innebära att sex procent av palestinsk mark annekteras, skrev den israeliska tidningen Haaretz på sin webbsida på söndagskvällen. Tidningen stödde sig på en icke namngiven säkerhetskälla.
  Sharon och försvarsminister Shaul Mofaz gav på söndagen order om att ytterligare två olagliga israeliska utposter på Västbanken ska avlägsnas. Fred nu-rörelsen betecknade åtgärden som försumbar och påpekade att utposten Havat Maon hyser enbart två familjer och att Tal Binyamin är obebodd. Där finns bara en byggnad i vilken det bedrivs religiösa studier.
  Judiska bosättare har upprättat ett hundratal olagliga utposter på Västbanken. Färdplanen för fred stipulerar att alla utposter som upprättats efter mars 2001 ska avlägsnas.

Fred nu kritiskt
  I förra veckan gavs order om att fyra utposter som byggts utan den israeliska regeringens tillstånd skulle evakueras.
  Talesmannen för Fred nu, Yariv Oppenheimer, sade att organisationen inte är överraskad av att Sharon och Mofaz "väljer dessa försumbara utposter i stället för att ägna sig åt större och mer utbyggda utposter".
  Krafttag mot större utposter skulle kunna leda till konfrontation med de judiska bosättarna och skaka grunden för Sharons regerande högerkoalition.
  Det förelåg ingen omedelbar palestinsk reaktion på de nya evakueringsorderna.
Publicerad: 2004-01-04


Sverige
(Inga telegram)

Världen
(Inga telegram)


Tidigare nyheter

Tipsa Aftonbladet

SMS/MMS 71000, telefon 08-411 11 11, e-post 71000@aftonbladet.se
Upp

Tjänstgörande redaktör: Henrik Ståhl

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Tipsa Aftonbladet 71000
MMS/SMS
71000
E-post
Telefon
08-411 11 11
Fredag 12-09-21
Sök på Aftonbladet