Aftonbladet

Kvinna fick sex nya organ vid transplantation i Göteborg

GÖTEBORG. En kvinna i 40-årsåldern från Västsverige fick på måndagen sex nya organ vid en transplantation på Sahlgrenska sjukhuset.
  Det är första gången i Skandinavien så många organ transplanterats vid ett och samma tillfälle.
  - Det har skett vid något enstaka tillfälle i USA tidigare, sade kirurg Gustaf Herlenius som deltog i operationen.

  
Vid operationen fick kvinnan en ny lever, magsäck, tolvfingertarm, bukspottkörtel, tarm samt en njure.
  - Det var njuren som var nytt vid detta tillfälle. Tidigare har vi transplanterat fem organ, sade Michael Olausson, chef för transplantationsenheten på Sahlgrenska och som var den som transplanterade in de nya organen i kvinnan.
  Operationen inleddes natten mellan söndag och måndag när ett läkarlag under ledning av Gustaf Herlenius började operera ut tarmpaketet från donatorn. Några timmar senare började Michael Olausson operera den sjuka kvinnan. På måndagsförmiddagen inleddes transplantationen.

18 timmar
  - Hela operationen, från det vi började operera donatorn tills vi var klara med kvinnan, tog mellan 16 och 18 timmar, säger Michael Olausson.
  Kvinnan vårdas nu på intensivvårdsavdelningen på Sahlgrenska sjukhuset och mår efter omständigheterna väl.
  - De första två dygnen är kritiska och sedan tar det ett par veckor innan man kan säga om det hela lyckats.
  Alla organ opererades ut och in i ett sammanhängande paket, vilket är en fördel eftersom läkarna inte behöver bryta förbindelserna mellan de olika organen.

Åtta operationer
  Sedan paketet opererats ut från donatorn spolas det rent och kyls ner innan det opereras in i mottagaren.
  - Sammanlagt var paketet utanför kropp i fem timmar, vilket är en kort tid, säger Olausson.
  Första gången man gjorde en så kallad multitransplantation vid Sahlgrenska sjukhuset var 1998 då en femårig flicka fick fem nya organ. Sedan dess har man gjort ytterligare sex stycken. Den nu opererade kvinnan är den åttonde patienten som multitransplanterats.
  - Vi har förlorat tre av de tidigare opererade patienterna, men de övriga mår bra. Även den lilla flickan har nu ett normalt liv, berättar Gustaf Herlenius.

För kort tarm
  Multitransplantationer görs på patienter som lider av så kallat korttarmssyndrom. Det innebär att tarmen är för kort och inte kan ta upp tillräckligt med näring, vilket i sin tur leder till så kallade näringsbortfall. Näringsbortfallen påverkar de andra organen i bukhålan och innebär att det inte räcker med att bara transplantera tarmen.
  - En patient som utvecklat symptomen har en överlevnadstid på ett till två år, sade Herlenius.
  För närvarande har Sahlgrenska sjukhuset en kö på tre patienter som väntar på en liknande transplantation, enligt Michael Olausson.
  - Det gäller en liten flicka och två vuxna.
Publicerad: 2003-11-25

© Aftonbladet Nya Medier
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: [email protected]
Ring: 08 - 411 11 11