Aftonbladet

Misshandel i Malmö resulterar i ungdomsåtal - och debattbok

MALMÖ. Fyra invandrarungdomar i Malmö har åtalats för misshandeln av en 41-årig byggnadsarbetare i stadsdelen Rosengård i januari. Misshandeln blev startskottet till en debattbok om problemen i Rosengård.
  På torsdagskvällen presenterades boken i Malmö.

  
Ungdomarna hade tolkat en signal till en kranförare som en Hitlerhälsning. Dagen därpå sökte fyra av dem upp byggnadsarbetaren och anklagade honom för rasism.
  När 41-åringen, enligt uppgifter i stämningsansökan, kallade en av dem "svartis" kastade de sig över honom med slag och sparkar. De fortsatte att slå även när han låg på marken. Bland annat fick han en sten i huvudet innan arbetskamrater kom till hans undsättning.
  De fyra åtalade har pekats ut vid konfrontationer. En av dem har erkänt att han hotat mannen, en annan även viss misshandel. De två övriga förnekar brott.

Besök i Rosengård
  Den grova misshandeln ledde till att bygget tvärstoppades och återupptogs först efter en vecka under bevakning av väktare.
  Händelsen, rapporter om stenkastning mot bussar i Rosengård och andra återkommande problem i stadsdelen väckte idén hos förra MUF-ordföranden Tove Lifvendahl att själv besöka Rosengård under fem veckor. Resultatet blev boken Vem kastar första stenen?
  - Jag chockades av att det i Sverige finns områden där det inte går några bussar därför att det är för farligt. Jag blev förbannad på stenkastarna, men ännu mer förbannad på de som ger efter för dem som kastar stenarna, säger Lifvendahl.

Samtal
  Hon säger vidare att hon genom samtal och intervjuer sökt föra upp problemen till ytan så som de är: Arbetslösheten, utanförskapet, svartjobbandet och kontrasten mellan bidragsberoendet och lyxbilar i garagen.
  - Flyktingar i Sverige möts av stor välvilja, så stor att allt går snett. Vi erbjuder bara ett kompakt omhändertagande men frågar inte vad de själva kan erbjuda och vad de har med i bagaget, säger Lifvendahl.
  Hon understryker dock att många av Rosengårds problemfamiljer oförskyllt hamnat i ett skruvstäd och saknar verktyg att förändra sin egen situation.
  - Jag tror att det går att ändra på det. Men den första förutsättningen är att man, utan generaliseringar, säger som det är.
Publicerad: 2003-10-09

© Aftonbladet Nya Medier
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: 71000@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11