Aftonbladet

USA begär att palestinsk stiftelses tillgångar fryses

MALMÖ. USA misstänker att stiftelsen Al-Aqsa Spannmål i Malmö med hjälp av insamlade pengar stödjer terroristverksamhet. Förra veckan fick utrikesdepartementet ett brev från USA med begäran om att stiftelsens tillgångar ska frysas.
  
Enligt USA ingår Al-Aqsa Spannmål i ett internationellt nätverk av organisationer vars tillgångar USA vill ta kontroll över.
  - Det hela är patetiskt, säger Nadil Ghodbani när TT ringer upp stiftelsen i Malmö. Vi har aldrig haft några sådana här anklagelser mot oss. Vi har heller inte hört av myndigheterna nu, säger han.
  Den amerikanska begäran till Sverige liknar den som utfärdades för drygt två år sedan och som gällde den somaliska banken Al-barakat. Den gången ledde det till att tre personer i Sverige fick sina tillgångar frysta under lång tid innan de friades från misstankar.

EU-begäran krävs
  Men för att Al-Aqsa stiftelsens pengar i Sverige ska kunna frysas måste USA:s begäran först godkännas av EU.
  - Normalt har vi inte den lagstiftningen att vi kan frysa tillgångar. Vi kan enbart göra det på uppdrag av EU, säger kommissarie Sune Jansson vid finanspolisen till Sveriges Radios Ekoredaktion.
  Al-Aqsa Spannmål bildades för två år sedan och verksamheten går enligt stiftelsen ut på att hjälpa föräldralösa palestinska barn ekonomiskt. Enligt stiftelsen förmedlar man ungefär två miljoner kronor om året till Palestina.
  De ansvariga på stiftelsen säger till Ekoredaktionen att man varken har några kontakter med terrorister eller med de övriga organisationer som USA hävdar att stiftelsen samarbetar med.

Säpo: Inga kommentarer
  Enligt stiftelsen har man bara namnet gemensamt med andra Aqsa-föreningar eller andra Aqsa-välgörenhetsorganisationer. Därför säger man sig heller inte vara orolig för att stiftelsens tillgångar ska frysas.
  Säpos chef i Malmö, kommissarie Hans Paulinder, säger sig inte ha hört talas om stiftelsen, som har kontor i Malmö. Han vill därför inte uttala sig.
Publicerad: 2003-05-30

© Aftonbladet Nya Medier
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: 71000@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11