Köp Plus här

Yassir Arafat gav efter i sista stund - ny palestinsk regering godkänd

JERUSALEM. Bara timmar innan tidsfristen löpte ut backade Yassir Arafat och godkände den tillträdande palestinske premiärministern Mahmud Abbas regering. Beslutet öppnar vägen för nya internationella försök att mäkla fred mellan Israel och palestinierna.
  
Abbas, även kallad Abu Mazen, hade redan förberett sin avskedsansökan till Arafat. Men brevet behövde aldrig överlämnas.
  - Om Arafat hade haft något annat alternativ så hade han tagit det. Men det hade han inte, sade Hafez al-Bargouthi, chefredaktör för den palestinska dagstidningen al-Hayyat al-Jadidah, till TT.
  Efter flera dagar av massiv press från USA, EU och flera arabländer gav Arafat efter och accepterade Abbas utnämning av Mohammed Dahlan till säkerhetsminister.
  Dahlan, som står Abbas nära, är en ung reformivrare som anses vara beredd att konfrontera militanta grupper som Hamas och Islamiska jihad. Arafat ville behålla sin förtrogne Hani al-Hasan på den viktiga posten.

Maktdemonstration
  Efter över tre årtionden som palestiniernas ledare befarar den nu 73-årige Arafat att han är på väg att utmanövreras av Abbas, med USA:s och Israels goda minne.
  Arafat tvingades visserligen backa, men genom att sätta sig på tvären visade han att han inte kan räknas bort så lätt.
  - Han ville bevisa för britterna, israelerna och amerikanerna att beslutet låg i hans händer, och att premiärministern inte kommer att bli så oberoende som de vill att han ska vara, sade al-Bargouthi.
  Om Arafat hade vägrat vika sig för Abbas krav hade han gjort sig skyldig till att blockera nya internationella försök att blåsa liv i den avsomnade fredsprocessen.
  USA och EU har investerat mycket förtroende i Abbas, och lovat att den så kallade vägkartan för fred ska läggas fram så snart hans regering har tillträtt. Det kan ske genom en omröstning i parlamentet inom ett par dagar.

Stegvis reträtt
  Enligt fredsplanen, som även stöds av FN och Ryssland, ska Israel stegvis retirera från ockuperade områden i utbyte mot att den nya palestinska regeringen tar krafttag mot terrorverksamhet.
  Processen ska krönas med utropandet av en palestinsk stat år 2005, är det tänkt. Israel accepterar vägkartan i princip, men har inte mindre än 15 olika invändningar mot hur planen är formulerad.
  - Vägkartan kommer säkert att publiceras, frågan är om den kommer att implementeras. Det beror på Israel. Det kommer att ta tid, sade Hafez al-Bargouthi.
  Onsdagens överenskommelse mellan Arafat och Abbas välkomnades på många håll i världen.
  Amerikanska UD uppgav att USA "ser fram emot att arbeta tillsammans med Abu Mazen", medan Sveriges utrikesminister Anna Lindh sade att det nu är "angeläget att fredsprocessen mellan palestinier och israeler återupptas".
Publicerad: 2003-04-23


Sverige
(Inga telegram)

Världen
(Inga telegram)


Tidigare nyheter

Tipsa Aftonbladet

SMS/MMS 71000, telefon 08-411 11 11, e-post 71000@aftonbladet.se
Upp

Tjänstgörande redaktör: Henrik Ståhl

Chefredaktör, ansvarig utgivare och vd: Jan Helin

Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin

Sajtchef: Andreas Aspegren

Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Telefon växel: 08 725 20 00

Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se

Aftonbladet Plus KundcenterE-post

Org.nr: 556100-1123

Momsregistreringsnr: SE 556100-112301

© Aftonbladet Hierta AB

Tipsa Aftonbladet 71000
MMS/SMS
71000
E-post
Telefon
08-411 11 11
Fredag 12-09-21
Sök på Aftonbladet