Aftonbladet

Millenniebugg slog ut kortläsare

LONDON . Trots att Storbritannien räknas som ett av de bäst förberedda länderna inför millennieskiftet har 20.000 kreditkortsläsare satts ur funktion på grund av den så kallade millenniebuggen.
  
Maskinerna har sedan i tisdags nekat transaktioner på grund av att den 1 januari 2000 tolkats som den 1 januari 1900. Storbanken HSBC, som placerat ut läsarna, säger att de programmerats för att hantera transaktioner under fyradagarsperioder, varför problemen började redan den 28 december. De kommer dock att upphöra från den 1 januari, hoppas banken.
  De befarade problemen kan alltså inte förväntas uppstå enbart i u-länderna, som har den sämsta beredskapen men å andra sidan en betydligt lägre datortäthet. En rad i-länder har också vidtagit extra säkerhetsåtgärder trots långtgående tester på förhand. Exempelvis stänger Israel alla sina kärnkraftverk över årsskiftet.
  - I stort sett vad som helst kan hända. Det kommer att inträffa en handfull händelser världen runt som bara kan beskrivas som katastrofala, säger Peter de Jager, en kanadensisk datakonsult som var en av de första att slå larm om millenniebuggen.
  Det främsta tecknet på människors oro är det stora antalet avbokningar av flygresor på nyårsafton och nyårsdagen. Även om flygbolagen säger sig ha läget under kontroll är rädslan större för vad som kommer att hända med flygledningssystemen, vilket betyder att det blir glest med plan i luftrummet.
  Peru meddelade i onsdags att ledningssystemen är säkrade, men likväl har hälften av alla flygningar från och till huvudstaden Lima ställts in. Brasilianska myndigheter meddelade att en tredjedel av nyårsflygningarna ställts in på grund av avbokningar.
  Internetoperatörer oroar sig inte i första hand för millenniebuggen, utan för virus som befaras slå till vid tolvslaget. Minst åtta sådana är kända, men även hackare väntas ta tillfället i akt.
  -- Vi förväntar oss en viss ökning. Vi väntar oss att hackare kommer att försöka maskera sina intrång som Y2K-problem, säger Kathy Fithen vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh.
  Ett av de länder som tros komma att drabbas värst är Ryssland, som enligt experter i väst har en mycket dålig beredskap. Den amerikanska regeringen har erbjudit ambassadpersonalen fria hemresor för att slippa drabbas av eventuella datorhaverier och strömavbrott. Också kommunikationsproblem befaras, även om den ryska regeringen avfärdar farhågorna som överdrivna.
  Gemene man fruktar emellertid inte några stora problem.
  -- Amerikanerna har inga problem, så de har uppfunnit det här problemet för att ha något att ägna sig åt. Här har vi en massa annat att oroa oss för, som att hur vi ska ge barnen mat och våra dåliga löner, säger Moskvabon Jelena Merkulova.
  AP MK-t
Publicerad: 1999-12-30

© Aftonbladet Nya Medier
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: 71000@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11