Aftonbladet

Säker seger för IFK Göteborg i Uefakvalet

GÖTEBORG. Ge IFK Göteborg internationellt motstånd så ler fotbollslyckan mot laget.
  Utan att prestera en alltför bra match vann IFK Göteborg säkert mot irländska Cork i kvalet till Uefacupen med 3-0 (1-0).

- Vi får vara mycket nöjda med resultatet. Vi spelade inte bra, men lyckades ta till vara på våra målchanser, sa IFK:s tränare Stefan Lundin.
  Cork inledde matchen med en 4-5-1-uppställning och ett aggressivt spel. Det var också irländarna som skapade matchens första målchans. På en hörna från vänster nickade Patrick Molley, men Pär Karlsson lyckades rensa bort bollen på mållinjen.
  - Den var inte hård, men jag blev lite tveksam och fick bara bort bollen till en ny hörna, sa Pär Karlsson.
  Corks tunga öppning överraskade IFK Göteborg som pressades tillbaka och inte fick till något riktigt kantspel.
  - De var bättre än vi väntat, och alla våra mittfältare vill helst spela i mitten. Ingen av dem på kanten. Vi jobbar på det, men har inte hittat någon lösning, sa Stefan Lundin.

Viktigt ledningsmål
  Nu lyckades IFK Göteborg få hål på Cork när Stefan Landberg i 36:e minuten slog ett inlägg från vänsterkanten in till Patric Andersson som lyckades slå bollen förbi målvakten.
  - Vi hade tur som fick med oss ett ledningsmål i paus, sa Pär Karlsson som i andra halvlek blev IFK:s matchvinnare.
  I 74:e minuten dribblade sig Pär, framspelad av Magnus Erlingmark, förbi tre försvarare och sköt säkert intill den högra stolpen.
  Tre minuter före full tid dribblades sig Emmanuel Tetteh, som avlöst Andreas Hermansson, ner till kortlinjen och spelade snett innåt bakåt till Pär Karlsson som sköt stenhårt i mål via ribban.
  - Vi fick oerhört bra utdelning på våra chanser, sa Pär Karlsson.
  Trots att laget inte spelade bra så spelar IFK Göteborg med betydligt större trygghet än vad man gjort i Allsvenskan.
  - Man är alltid lite extra på hugget när det blir internationellt motstånd, sa Pär Karlsson.

Ramlade ur bilen
  Pär Karlsson spelade med en hårt tejpad högertumme.
  - Jag tappade balansen när jag skulle kliva ur bilen på eftermiddagen och stukade tummen. Men, det var aldrig någon risk för att jag inte skulle kunna spela matchen.
  Tre mål upp verkar säkert och de flesta tror nog att IFK Göteborg ska gå vidare till nästa omgång. Men, både Stefan Lundin och Pär Karlsson varnar för returen på Irland om två veckor.
  - Det här är inte klart ännu, sa Pär Karlsson.
  - Cork är ett bra lag och vi tar inget för givet,sa Stefan Lundin.
Publicerad: 1999-08-12