Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetTv
FREDAG 27 OKTOBER 2000
 
  

En kvinnas liv slås i spillror

Brenda Fricker spelar Maureen Lessing vars man, som levt ett dubbelliv, avlider efter att ha råkat ut för en trafikolycka. Foto: MAYFAIR TELEVISION
Foto: AP
SERIESTART SVT 1 20.00
Hittills i höst har vi på SVT 1:s fredagskvällar följt den ädle Horatio Hornblowers öden och äventyr.
   Nu tar miniserien ”Kärlek och svek” i fyra delar vid. Den handlar om en kvinna som tvingas inse att hennes man levt ett dubbelliv. Hon och barnen riskerar att förlora allt när maken och pappan är borta.

   Huvudrollen Maureen spelas av Brenda Fricker som är en av Irlands mest respekterade skådespelerskor. Hon vann en Oscar för sin roll i Jim Sheridans film ”Min vänstra fot”.
   Maureen och hennes man James (Paul Copley) har bott i Tyskland i många år. Hon jobbar på en läkarmottagning för brittiska soldater på en militärbas i Düsseldorf. Mannen har en datafirma som slukar det mesta av hans tid. Därför ser Maureen fram mot att få fira sin 50-årsdag på tu man hand med James och försöka reparera förhållandet.
   Men äktenskapet får inte en andra chans. Efter att ha blivit firad på jobbet av kollegerna blir Maureens bil stoppad på vägen hem. En annan bil har kört av vägen och föraren, James, är svårt skadad. Han dör efter ett par dagar. Efter begravningen hittar Maureen en hög med obetalda räkningar som James gömt. Maureen inser att hans firma var mer eller mindre bankrutt och att familjen troligen måste sälja huset för att klara skulderna.
   Dessutom upptäcker Maureen att James gjort regelbundna resor till Irland - och dessutom lika regelbundet ringt ett särskilt nummer där. Maureen far dit för att försöka ta reda på vad James dolt för henne...
   Den här irländsk-, engelsk- och tyska samproduktionen är även en serie om tre familjer och hur allas öden påverkas av en enda mans död. ”Kärlek och svek” är inspelad både på Irland och i Tyskland. Manus är skrivet av Eric Deacon, som bland annat även skrivit ”I mördarens spår”.


Lill-Babs i möte med Luuk
NÖJE TV 4 22.25
Både Kristian Luuk och hans efterlängtade gäst Göran Persson var glada efter det första ”Sen kväll med Luuk” för i höst. Luuk därför att tittarsiffrorna för första gången passerade miljonen och statsministern därför att han plötsligt upptäckte att hans humor gick hem hos tittarna. Han är mer van vid att höra att han är bufflig.
   Luuk behövde inte ringa och tjata lika länge på kvällens gäst - Lill-Babs, eller Barbro Svensson som hon egentligen heter. Hon är ingen duvunge i tv precis men har aldrig tidigare hälsat på hos Luuk. ”Arga leken” är alltså något helt nytt för denna vänliga människa, som underhållit oss sen 50-talet. Den andra gästen i studion är Buba Badjie, som vi annars ser i årets upplaga av ”Expedition: Robinson” på lördagskvällarna.

Majestätiska vagnar från en svunnen era
DOKUMENTÄR TV 8 19.00
Pullmanvagnar är synonyma med lyx, glamour och klass. De rullade under en epok när alla mäktiga och rika reste med tåg och de majestätiska passagerarvagnarna tävlade med de finaste hotellen i klass. TV 8 berättar om hur de klassiska vagnarna byggdes och varför de inte längre finns i den amerikanska järnvägstrafiken.
   Industrialisten George M Pullman (1831-1897) var mannen bakom de lyxiga vagnarna. Den första, Pioneer, designade han tillsammans med vännen Ben Field. Den gjorde jungfruresan 1865. Tillverkningen av vagnarna utvecklades och blev en storindustri. För att husera alla anställda grundade han staden Pullman söder om Chicago, där den numera ingår som en stadsdel.

Lundin byter Robinson mot Harryson
NÖJE SVT 2 20.00
I morgon leder Anders Lundin ”Expedition: Robinson”. Redan i kväll är han med i Anders Berglunds lag tillsamans med Tina Ahlin och tävlar i ”Så ska det låta”, som också brukar locka ett par miljoner tittare. Anders, 41, har faktiskt ett förflutet som rockmusiker på kvällarna (och lärarvikarie på dagarna) innan han satsade på radio och tv. Tinas, 33, stora genombrott kom i fjol då hon med Hasse Alfredson och Peter Dalle satte upp ”Prins korv under taket” på restaurang Prinsen i Stockholm.
   Anders och Tina ställs mot Susie Päivärinta och Jan Johansen i Robert Wells lag. Susie, 36, började som körsångerska åt bland andra Niklas Strömstedt och hon och systern Lili hade sin första egna hit med ”Sommar i natt” 1985. Jan Johansen, 34, är son till den fine trumslagaren Egil Johansen. Även om Jan också trummar satsar han på en sångkarriär.

Bästa härmare vinner
NÖJE TV 4 20.00
I kväll har Agneta Sjödin, som leder ”Sikta mot stjärnorna”, sin man Niklas Strömstedt i konkurrerande ”Så ska det låta”. Agneta får i stället presentera följande förhoppningsfulla amatörer:
   Konstantin Dimos, 33, Solna, imiterar George Michael med låten ”Killer papa was a Rolling Stone”.
   Göran Lidh, 37, från Dalstorp gör om sig till Gävles Thomas Di Leva och sjunger ”Miraklet”.
   Caroline Bengtsson, 22, från Malmö får vi se som superstjärnan Cher sjungande ”If I could turn back time”.
   Mathilda Carmbrant, 17, Karlsborg, gör Hanna Hedlund med hennes ”Anropar försvunnen” från årets melodifestival.
   Och Åsa Strandberg, 31, från Kista imiterar Andrea Corr från gruppen The Corrs med låten ”What can I do?”.

En utmanare till Gud
DOKUMENTÄR TV 8 20.00
Det är ingen överdrift att påstå att få enskilda naturforskare betytt så mycket för vår världsbild och vållat så mycket uppståndelse i teologiska kretsar som Charles Darwin (1809-1882). Det han blivit mest känd för är hans forskning kring det naturliga urvalets betydelse för utvecklingen. Mest chockerande för omvärlden var att Darwin hävdade att Gud inte skapade människan utan att vi utvecklats från lägre stadier. Att Charles Darwin så helhjärtat kunde ägna sig åt sin forskning berodde på hans goda ekonomi, som blev ännu bättre sedan han gift sig med sin kusin Emma Wedgwood. Han behövde aldrig ta någon examen utan kunde som privatlärd ägna sig helhjärtat åt sin forskning. Hans banbrytande verk ”Om arternas uppkomst” utkom 1859 och översattes till svenska 1871.