Ingen bilfri dag i Stockholm


BILAR BILAR BILAR I stället för att åka kollektivt den 22 september väljer moderaterna i Stadshuset att åka bil till jobbet. Kanske det blir en repris på de här köerna över Skanstullsbron.
Foto: STEFAN NILSSON
... men miljoner européer lämnar bilen hemma
Miljöministern, landstinget och 600 EU-städer säger ja.
  Men Stockholms stadshus vägrar.
  Det blir ingen bilfri dag nästa torsdag.
  
Den 22 september lämnar miljontals européer bilen hemma. Men inte stockholmarna.
  Stadhuset med moderaterna i spetsen säger bestämt nej. Miljöpartiet har motionerat på nytt i frågan, men allt tyder på att även den motionen får avslag.
  I går beslutade landstinget i Stockholm att stödja en bilfri dag i länet.
  – Det har varit ett hästarbete att få med sig alla, men nu vet kommunerna i länet att landstinget ställer upp med kollektivtrafiken, säger Bengt Cedernius, miljöpartiets fullmäktigeledamot i landstinget.

Sverige visar upp Karlstad
  
Sverige har undertecknat en deklaration om att delta i den bilfria dagen, men det är upp till varje enskild kommun att besluta om den vill delta. Nio svenska städer kommer att vara med. I hela Europa deltar över 600 städer.
  En stad i varje land ska ha webbkameror som sänder direkt till bildskärmar i Bryssel. I första hand har EU-kommissionen valt huvudstäderna: London, Rom, Wien, Helsingfors, Aten, Lissabon, Madrid och Köpenhamn. Men i Sverige kommer webbkameran att placeras i Karlstad.

En bra trafikmiljö alla dagar
  
Gatu- och fastighetsborgarrådet Sten Nordin (m) motiverar sitt nej till bilfri dag med att det ska råda en god trafikmiljö för samtliga trafikantgrupper alla dagar under året.

Nio bilfria städer i Sverige
Svenska städer som deltar: Helsingborg, Lund, Eskilstuna, Karlstad, Sundsvall, Falkenberg, Luleå, Karlskrona och Borås.
Ytterligare 25 orter satsar på olika aktiviteter för att göra dagen så bilfri som möjligt.
Målet med dagen är att skapa nya resemönster och locka till alternativa transportmedel. Dessutom ska stadsborna återupptäcka sin stad och få kunskap om luftföroreningar, buller och trängsel som blivit följden av bilar i staden.
Initiativet till deklarationen om en bilfri dag togs av EU-kommissionen.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00