Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 2 JUNI 2000
 
 


288 SPÖKSLOTTET Det cirkulerar många rykten om Spökslottet på Drottninggatan 116. I den här trappan spökar det, berättar intendent Nina Weibull som arbetar i huset.
Foto: SOFIA EKSTRÖM


Skelett och vålnader i Stockholms spökslott
Hostningar, stolar som skrapar och vålnader som smyger upp för källartrappor.
  Spökslottet, på Drottninggatan 116, är nog ett av Stockholms mest hemsökta hus.
  – Ryktet går att man hittat rester av människor inmurade i källaren, säger Spökslottets intendent Nina Weibull.
  
En sen vårkväll satt Nina Weibull ensam kvar och arbetade på sitt arbetsrum i det så kallade Spökslottet, som disponeras av Stockholms universitet. Plötsligt hörde hon en diskret hostning utanför rummet och förväntade sig att en väktare skulle komma när hon tittade ut i korridoren.
  – Men där var tomt, säger Nina Weibull.

Spökat sen 1800-talet
  
Spökerierna i det 300 år gamla köpmannapalatset på Drottninggatan 116 har pågått sedan början av 1800-talet.
  Vid ett tillfälle öppnades flera dörrar på vid gavel och en man sågs komma uppför trappan till förstugan – men det var endast hans vålnad.
  Man hittade också ett gravvalv med kista och ett oidentifierat skelett i trädgården, vilket gav upphov till fler rykten om spökerier. Vålnaden hördes tjuta och yla i trädgården och inne i huset blåstes ljus ut och det bankades i väggar och tak.

Hämtad av djävulen själv
  
Det påstods att vålnaden antingen var husets förste ägare, Hans Petter Scheffler, eller en senare ägare, brukspatron Jakob von Balthazar Knigge.
100 GAMLA RIKSARKIVET Riddarholmen. Det påstås att en arkivarie som arbetade över en kväll blivit galen av skräck efter att ha mött en obeskrivlig varelse.
Foto: JENS OLOF LASTHEIN/INTERCULT

79 CONFIDENCEN, Ulriksdals slottsteater. Här spökar en man och två små flickor i 1700-tals kläder.
Foto: PRESSENS BILD

100 KUNGLIGA OPERAN, Jakobs torg 2. På 1970-talet sade en nattvakt upp sig på grund av spökerierna, någon förde mycket oväsen i kulissmagasinet. Personalen har också sett den så kallade Grå damen, en vålnad som plötsligt sitter i den kungliga logen, trots att den är låst.
Foto: RICKARD KILSTRÖM

80
GAMLA RIKSDAGSHUSET Birger Jarls torg 5 (Riddarholmen). Gråmunken Gideon, från 800-talet, spökar i källaren och vissa i personalen vägrar gå ner i soprummet i källaren. Det ryktas också om att någon ambassadör tagit livet av sig på vindsvåningen.
Foto: ROLF PETTERSON

100
VAN DER NOOTSKA PALATSEN, S:t Paulsgatan 21. I ett intilliggande rum till biblioteket finns en vålnad. Ingen har sett den men dörrar öppnas, steg hörs och någons närvaro känns, enligt serveringspersonalen.
Foto: PER-ÅKE PERSSON
Ryktet sa att Knigge var mycket grym och att han på sin dödsdag blev hämtad av djävulen själv, utanför Spökslottet i en vagn som drogs av frustande hästar i onaturlig fart. Historiska papper visar dock en helt annan sida av Knigge, bland annat donerade han pengar till Enkehusets uppförande och andra välgörande ändamål.

Stängde in sin fru i källaren
  
Ytterligare en spökhistoria fick Nina Weibull höra bara för några år sedan, om en gengångare som visat sig så sent som 1920, då yngsta dottern till Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta ännu bodde i Spökslottet.
  – En kvinna, som hyrde den södra flygeln, ska ha sett en vålnad i form av en kvinnogestalt i källartrappan, berättar Nina Weibull.
  Kvinnan som sett vålnaden trodde att det var Knigges fru som gick igen. Hon hade hört en historia om att när Knigge skulle ut på en resa så hade han stängt in sin fru i källaren och murat igen dörren för att hålla henne på plats. Knigge kom dock hem någon dag senare än planerat och frun var då inte längre i livet.
  – Faktum är att Knigges fru överlevde honom med många år, säger Nina Weibull, som ändå gärna betraktar spökerierna som en del av husets historia.
  – För några år sedan kände en besökare närvaron av flera personer. Hon sade att tre kvinnor hemsöker paradvåningen och att närvaron av en man var påtaglig i källaren.
Fotnot: Spökadresserna har hämtats från ”Stockholms skuggor och spökhus” av Martin Stugart samt ”Stockholms spökhus” av Stig Linnell.
Spökslottets lokaler disponeras idag av Stockholms universitets förvaltning. Här finns också en omfattande målerisamling. Spökslottet är öppet för visning efter bokning.




Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER