När ska du tvätta hästen?
När du skall tvätta hela hästen måste du först välja ett bra tillfälle. Vädret måste vara hyffsat, det skall inte regna eller vara för kallt, du skall dessutom ha gott om tid för det tar ganska lång stund att få hästen torr igen.
  Du måste också tänka på att ha rätt kläder på dig för uppgiften - regnkappa och gummistövlar - för man blir mycket blötare än vad man kan tro när man skall duscha en häst. För det fjärde så måste du ha någon som håller i hästen åt dig. Många häster är inte alls lika lugna att duscha som att rykta. Innan du börjar måste du även leta upp en bra plats att stå på om ni inte har någon spolspilta förstås. Utanför stalldörren skall man inte stå, inte bara för att andra skall ut och in, utan för att det blir så blött på marken.
  Börja med att duscha igenom hela hästen ordentligt med vattenslagen. Duscha inte hästens huvud och akta så att det inte stänker i öronen! Fläckar och smuts skurar du bort under rinnande vatten med en rotborste.
  Massera in hela hästen med hästscampo. Det finns speciella rykthandskar eller gummihandskar med noppor på handen när du löddrar in hårremmen som är väldigt praktiska.
  Duscha av hela hästen mycket noggrant! Massera med fingrarna över hästens hårrem samtidigt som du duschar bort allt schampo. Blir det schampo kvar i hårrötterna kan det orsaka hästen obehag såsom klåda och hudirritationer.
  Skrapa bort så mycket vatten som möjligt med en svettskrapa. Börja uppe vid nacken och för alltid skrapan i hårens riktning. Skulle du inte ha tillgång till en svettskrapa så kan du använda ett ridspö som du böjer lätt. Torka bort allt överflödigt vatten med frottéhanddukar.
  Gå ut och gå med hästen så att den får torka ordentligt i luften. Lägg på ett svettäcke när du ställer in den i stallet sedan.
Eva Eternell Hagen