Christina Drangel rider sin Aureolo barfota, men anpassar underlaget därefter.
"Du måste anpassa din ridning"

  - Det som jag ser som ett problem, det är personer som utan att de har så stor hästkunskap, går en kurs, tänker att de ska göra "Big Business" på detta och sedan är ute och verkar andras hästar, tycker Christina Drangel som själv har sina hästar barfota och har stor erfarenhet av både hovslagare, strasserverkare och AANHCP’are.
  Christina tycker det är viktigt att hovvården sköts av väl erfarna personer.
   - Jag har en kombination nu av min hovslagare och att jag själv raspar. Om man håller efter och raspar har man en enormt fin hovstatus jämt. Det blir inte som när man haft skor på i veckor att hästen går upp på en två cm för hög hov och sedan helt plötsligt verkar man ner den. När jag hade skor på mina hästar lät jag sko dem var fjärde vecka. Men det gör inte alla, folk har skorna till de ramlar av efter mer än åtta veckor. Så har de köpt en dyr häst och så snålar de på hovvården.
   - Å ena sidan är det billigare att ha hästarna oskodda. Men å andra sidan kräver det mer arbete och mycket mer kunskap från hästägaren. Den hästhållning jag pläderar för kräver ett erfaret öga hela tiden. Jag anpassar efter hästen och ifrågasätter om jag gör rätt dagligen.
   - Den som verkar hästen måste ha stor insikt i hästens rörelsemekanik och i hovmekanismen separat. Sedan vill jag att den personen ska ha en stor portion hästkunskapshantering.
   - De specifika förutsättningarna för var och en måste anpassas. Om du har en häst som behöver skor ska den skos.
   Christina Drangel har alla sina nio hästar oskodda. Sju av dem rids i akademisk ridning och ut i skogen.
   - Om du ska rida din häst varje dag oavsett hovstatus, då menar jag inte ridhus för det kan man alltid göra utan skor, utan för att du inte ska behöva bry dig om var du rider. Vill du kunna rida precis var du vill, då måste man ha skor.
   - Jag tävlar inte, alltså måste jag inte ha en häst med en viss kondition en viss tid. I och med det kan jag anpassa ridningen efter det.
   - Är hästen barfota måste du hela tiden anpassa din ridning, jämt. Jag är inte intresserad av att tävlingsrida och rider inte mina hästar på det sättet. Nu har jag tillgång till ridhus så jag har inte det problemet och jag har flera hagar att välja mellan. Så jag kan byta till sommarhagar som inte är nertrampade och isiga och vädret är sådant. Men det är alltid med betoning på att man måste lyssna på sin häst.
   Christina anpassar alltid efter förutsättningarna att hästarna inte är skodda. Är de lite ömfotade, då rider hon i kanten eller sitter av och leder en bit.
   - Under isperioder har jag ibland varit tvungen att lasta hästarna, fem stycken varje dag, och köra dem till ridhuset. En massa arbete, men det krävs.
   - Jag köpte mina hovskor -98 och hade dem över en övergångsperiod. Jag tror inte man kan rida varje dag oavsett hovstatus och underlag. Om man har en önskan att rida ändå behöver man skor, då kan man inte ha hästen oskodd.
   Fördelar som Christina också tar upp när man har flera hästar ihop som inte har skor är att skaderisken är mycket mindre med sparkar och broddtramp.

Eva Eternell Hagen