Håll utrustningen ren
Här håller jag på att smörjaTrinitys sadel.
Foto: MATTIAS HAGEN
All utrustning måste hållas ren dels för hästens och din egen skull och dels för att den skall hålla.
  Textila saker såsom täcken och vojlockar kan oftast tvättas i maskin. Har de läderremmar eller läderspännen skall dessa smörjas in med läderfett efteråt. New Zealandstäcken och oljevaxtäcken skall dessutom impregneras efteråt. Utrustning av platsmaterial typ medicinvojlockar rengörs med vanligt vatten och en svamp. Allt i läder skall smörjas.
  Till smörjning behöver man en sadeltvål, en svamp eller trasa och gärna läderfett. Börja med att plocka isär alla delar. Skriv upp i vilket hål de olika remmarna satt om du inte kommer ihåg det utantill. Bett och spännen rengörs med varmt vatten. Sitter det smuts fast som är svårt att få bort kan man använda svinto. Använd ljummet vatten till lädret. Blöt svampen och krama ur den ordentligt. Gnugga den på tvålen tills rikligt lödder uppstår. Sedan tvättar man lädret med löddret, inte med vattnet. Tvätta noga och var särskilt noggrann vid spännen och fästen. Överflödligt skum torkas bort med en torr svamp eller trasa, men allt läder behöver inte torkas av, för det torkar av sig själv ända. Smörj gärna in lädret med läderfett efteråt, men inte sadeln sittyta då det kan komma att förstöra ridbyxorna.
  Låt lädret hänga eller ligga fritt och torka innan du sätter ihop det igen. Det får inte ligga i solen eller i närheten av ett element för då kan det spricka. När man sätter ihop tränset börjar man med att trä på pannbandet på nackremmen, spänner fast sidostyckena, nosgrimman, bettet, tyglarna eller tömmarna i nämnda ordning.
  Smörj ofta, det förlänger livslängden på utrustningen. Smutsiga, ingrodda grejor kan dessutom ge hästen skav. Och visst är det mycket mera trevligt med rena, snygga grejor!
Eva Eternell Hagen