Så gör du hästen extra fin
Inför tävlingar brukar man fläta manen för att göra den extra fin. Men att fläta riktigt snyggt är en konst så öva dig till vardags då övning ger färdighet som man brukar säga. Brukligt är att man flätar både manen och pannluggen när man skall tävla i dressyr, men bara manen vid hoppning.
  Flätorna får inte sitta i mer än högst tre dagar för att inte slita på manen. Man kan antingen sy fast flätorna eller snurra fast dem med gummisnodd. Gummisnodden går fortare att sätta på och av och det är lite enklare. Att sy fast flätorna tar lite längre tid, men det håller bättre och sliter inte lika mycket på manen.
  1. Börja med att kamma igenom hela manen och pannluggen med en mankam. Sedan delar du upp manen i lagom stora toffsar, helst i ojämt antal för det sägs bringa tur.
  2. Dela upp varje toffs i tre mindre toffsar och fläta. Fläta ända ned och fäst ordentligt med en gummisnodd.
  3.Vik varje fläta så att den blir dubbel och fäst antingen med en gummisnodd eller peta upp änden genom flätans rot, snurra runt änden och sy fast den.
  4. Tejpa över fästerna med mantejp. Personligen så tycker jag bäst om vitt på alla hästar utom skimlar, blått brukar vara snyggt på vita hästar.

Ardennerfläta
  På kallblod brukar man fläta en såkallad ardennerfläta. Ställ dig på en pall när du skall fläta så att du inte flätar underifrån. Flätan skall vara stadig, men du får inte fläta för hårt för då stramar den när hästen sträcker på halsen.
  1. Börja uppe i nacken. Tag en tofs och dela upp den i tre lagom stora delar.
  2. Börja fläta precis som vanlig i två tag.
  3. Tag en ny tofs och dela den i tre delar och lägg in den i flätan, fläta ihop dem i två tag.
  Fortsätt att fläta så ända ned till manken. Fäst flätan med en kraftig gummisnodd och låt manen som blivit över hänga i en toffs
  4. Dekorera gärna flätan med band. Du kan till exempel ta tre långa band som du knyter ihop i ena änden, och lägger den i flätan direkt när du börjar bakom öronen. Att dekorera flätan med rosetter är också snyggt.

Övning ger färdighet. Här gör jag en svansfläta på Shagya-araben Trinity.
Foto: LISA JOHANSSON
Fläta svansen
  Fläta svansen kan vara lite svårt i början, men när du väl lär dig det så går det ganska så snabbt. Fläta svansen brukar man göra vid hoppning och fälttävlan, men inte i dressyr då det strider mot tävlingsreglementet.
  1. Dela av tre toffsar uppe vid svansroten.
   2. Börja fläta precis som vanligt i två tag.
  3. Ta en ny toffs från sidan i vartannat tag, varannan gång från vänster, varannan gång från höger.
  4. Fortsätt att fläta och ta in ända ned till svansroten. Avsluta flätningen med en vanlig fläta. Om du vill kan du stoppa upp flätänden inunder flätningen och syfast den.
  5. Vid fältävlan då hästen inte skall ha hängande svans flätar du hela svansen i en fläta när du kommer till svansroten.
  6. Rulla in flätänden och fäst den med ordentliga gummisnoddar eller sy fast den.

Foto: EVA ETERNELL HAGEN
Schackrutor
  Schackrutor piffar upp hästen lite extra. Schackrutor brukar man framförallt göra på hästen när man skall tävla i hoppning. Hästen skall bara ha rutor på ena sidan.
  Torka hårremen med en fuktig svamp. Schackmönstret fäster bättre om hårremmen är fuktig. Kamma sedan med en mannkam eller en vanlig kam som du brutit av till ca 5 cm. Kamma vartannat tag åt sidan i hårens riktning och vartannat tag nedåt så att ett schackrutemönster bildas.
Eva Eternell Hagen