Mycket pengar går åt...
Hur dyrt är det att ha häst?
Många slantar går åt varje månad...
Vad kostar det att ha häst? Det är en bra fråga ställa sig innan man skaffar sig en. Allt som oftast kostar det mer än vad man tänkt sig.
  Först och främst kostar själva hästen en slant i inköp. Hur mycket pengar man är beredd att lägga på det ska ställas i relation till vad man vill ha ut av hästen. Vill man ha en bra kompis att ha på trevliga uteritter kan man mycket väl köpa en f.d. travare för några tusenlappar. Vill man köpa en häst för att rida svårklass hoppning handlar det snarare om några hundratusen.
  Priset på hästen är ofta relaterat till vilken ras man väljer. Halvblodshästar är klart dyrast. Men det finns många bra hästar inom andra raser. Flera andra raser än halvblodshästar kan med fördel tävlas upp i medelsvåra klasser. Rannsaka dig själv: kommer du att kunna rida 160-hoppning eller S:t Prix George dressyr? Många raser får aldrig chansen att visa vad de går för därför att tävlingsryttare sällan köper annat än halvblodshästar. Med andra ord: det finns många bra hästar som skulle kunna bli något men aldrig får chansen!
  Priset beror lite på vad som är mode för tillfället. Arabiska fulblod var svindyra på 80-talet, nu slumpas de i vissa fall ut. Själv köpte jag min arab för samma pris som en bekant köpte en hund. Han är på väg upp i medelsvår klass nu i hoppning.
  Oavsett hur mycket du betalar för hästen så är ett gott råd att du köper den kontant. Utgifterna varje månad för en häst är ändå så pass höga att ett lån ovanpå det kan bli rätt tufft. Se också till att du har råd att stå för hela hästen ensam. Häng inte upp hela ekonomin på att ha medryttare som betalar. De kan sluta eller om hästen blir halt kan du inte kräva att de ska betala.
  När du nu kan räkna bort kostnaderna för själva hästköpet återstår de löpande kostnaderna vilka är:
   Stallhyra
   Ridhusavgift
   Hö eller hösilage
   Strö
   Kraftfoder
   Hovslagare
   Ridlektioner
   Försäkring

   Beroende på var man står betalar man boxhyra, ridhusavgift, strö och hö i stallhyran i så kallade fullskötselstall medan i mindre stallar eller kollektivstall så betalas dessa poster separat. I vissa fullskötselstall kan man dessutom välja till eller bli tvungen att betala extra för in- och utsläpp, byte av täcken, mockning.
   Kraftfoder kan vara väldigt dyrt eller billigt beroende på vilket foder man väljer. Hovslagaren ska regelbundet verka hovarna och sluta inte med att rida för instruktör bara för att du har fått en egen häst. Ska du utvecklas tillsammans med din häst är en bra tränare ovärderlig. Att snåla in på instruktör är inget jag kan rekommendera. Inte ens Malin Baryard är utan tränare....
   Dessutom tillkommer kostnader som veterinär, vaccinationer, avmaskning, utrustning som behöver bytas ut eller läggas till, kanske tvätt av täcken, tävlingsavgifter, licenser, hyra av hästtransport någon gång eller så alla kostnader för att ha en egen.
  Det är stor skillnad på stallhyror i Stockholm och ute i landet. Står man på någon av de större anläggningar kring huvudstaden ligger stallhyrorna kring 3.500-4.500 kr i månaden. Då ingår ridhusavgift, strö och hö eller hösilage i viss mängd. En del anläggningar tar extra för in- och utsläpp med täckesbyten, hos andra ingår det. På landsbygden kan man hitta stall med 500 kr i hyra. Då är det inte så flådigt med ridhus och fin anläggning. Å andra sidan kanske du kan köpa hö och halm billigt direkt av en bonde.Åker/rider man till ridhus får man betala anläggningsavgift dit vilket kan vara omkring 650 kronor per termin.
   I stallar där man bara betalar kallhyra köper man själv in hö och strö. Om du får tag i ett hö eller hösilage för 3 kronor inklusive moms och frakt, din häst äter 8 kg per dag, det är 31 dagar per månad så köper man in ett par ton. Det blir alltid lite svinn, det måste man räkna med. Dessutom är det bra att ha lite hö kvar att blanda med när det nya kommer. Hösilage är oftast billigare per kg men tänk då på att hästen behöver mer kg hösilage per dag än hö på grund av att vattenhalten är högre i hösilaget.
   Men grovt räknat blir hökostnaden då:
8 kg /dag á 3 kr = 24 kr per dag
24 kr på 31 dagar = 744 kr per månad
Avrunda det till 800 kronor för att vara på den säkra sidan. Får du tag i billigare hö, till exempel 2,20 kr kg sänks givetvis kostnaden.
   Priset på strö varierar. Halm är billigast. Kan köpas för några kronor balen av vissa bönder. Att ha hästen på halm kan vara mer än hälften så billigt som att välja torv eller spån. Spån kan man också få billigt på vissa platser. Men se då till att det är lämpligt för hästar. Spån kan innehålla höga värden av terpentin och är då direkt olämpligt för djur.
   Pris på strö man köper ligger på:
Torv ca 73 kronor balen
Spån ca 50 kronor balen
   För en stor häst går det åt ca 1 1/2 bal torv i veckan eller två spånbalar. Då blir priser per månad:
Torv: 438 kr
Spån: 400 kr
   Kostnaden för kraftfoder behöver inte bli så hög. Se till att köp in ett bra hö med analys så slipper du en massa extrafoder. Att kompensera ett dåligt hö med protein- och vitamintillskott är i regel dyrare och inte bättre för hästen. Har du ett bra hö räcker det med betfor och mineraler med vitaminer i samt havre beroende på hästens arbete. Müsli och annat i all ära, det är visserligen bra på sitt sätt, men väldigt dyrt. Jag ger mina hästar: betfor, naturliga mineraler, foderjäst och lite havre. Ibland får de extra BE-vitaminer. Det kostar mig cirka ett par hundralappar i månaden per häst.
   Om vi då gör en väldigt generell kostnadskalkyl över hela landet så kan den per månad bli:
Stallhyra inklusive ridhusavgift, hö och strö: 3.000 kr
Kraftfoder: 250 kr
Hovslagare: 1000 kr var sjunde vecka, dvs 500 kr/månad
Ridlektioner: 400 kr
Summa: 4.150 kr för en månad + försäkring och eventuella oförutsedda utgifter

Eller:
Kallhyra en box: 1.000 kr
Ridhusavgift: 150 kr
Strö: 400 kr
Hö: 700 kr
Kraftfoder: 250 kr
Hovslagare: 1000 kr var sjunde vecka, dvs 500 kr/månad
Ridlektioner: 400 kr
Summa: 3.400 kr för en månad + försäkring och eventuella oförutsedda utgifter

   Försäkring är ett kapitel för sig. Försäkring beror på vilket belopp hästen är försäkrad för och vilken försäkring man väljer. Jag har två hästar fullförsäkrade för 75.000 kr var. Ett halvblod och ett arabiskt fullblod. Halvblod är dyrare att försäkra mot till exempel araber, gotlandsruss och nordsvenskar. Betalar man per helår är det billigast mot för varje månad som är dyrast. Jag betalar varje halvår vilket blir:
5.713 kr i halvåret för halvblodshästen, dvs 11.426 per år
3.862 kr i halvåret för arabhästen, dvs 7.724 per år
   Det är betydligt billigare att ha ponny än en stor häst. Många stallar, men inte alla, har billigare hyra för ponnyer. De äter hälften så mycket eller ännu mindre hö och kraftfoder och gör av med mindre strö. För en B-ponny kan man halvera mina ovanstående kostnadsberäkningar förutom hovslagaren och ridlektionerna.

Eva Eternell Hagen