En häst som går på tygeln, dvs i rätt form, arbetar bakifrån genom hela ryggen fram till ryttarens hand.
Foto: Anna Kärvestedt
Frågor till ridsportredaktionen

Hur får man hästen att gå på tygeln?

  Detta är den absolut vanligaste frågan som många läsare har mailat om. Så här svarar vi alla som vill veta.

Hejsan
  Hur får man hästen att gå på tygeln? I övergångsperioden mellan det att man själv som ryttare börjar kunna inverka på hästen men inte lyckas att få den att gå i rätt form och fram till dess att man faktiskt börjar komma dit så är det många som försöker "såga" ned hästen och sannolikt gör större skada än nytta. Vad ska man göra istället och vad är det man egentligen vill uppnå i hästen?


Om ryttaren bara drar ner hästen med tygeln böjer hästen på halsen utan bakbensaktivitet och ryggverksamhet.
Foto: Anna Kärvestedt

Svar:
  Som ryttare ska man hela tiden koncentrera sig på att kunna känna bakbenen. Ett bra tips är att sitta på hästen och strunta i allt annat än att känna hur den tar ett steg med vänster bak, ett med höger bak, vänster bak...
   Dock behöver man hjälp från marken i just det skedet. Att rida regelbundet för instruktör är alltid det bästa. Men vissa saker som detta, kan man be en hästkunnig kompis stå bredvid och tala om. Det räcker med att ni tränar detta i skritt. Men känslan har ni nytta av senare i hela ridningen.
   Förutsättningen för att hästen ska gå på tygeln är att den är engagerad bakifrån. Den ska ha energi. Men det är inte alls detsamma som att en het häst springer. Energin ska man kunna kontrollera.
   Genom att lägga små volter så fort man känner att man är på väg att tappa formen på hästen återställer man hästens balans. Ett annat knep är att istället gå några steg i öppna. Kan man inte öppna så går det bra med skänkelvikning. Så fortsätt framåt igen. Lyssnar inte hästen: ta några steg i sidvärtes till och rid fram.
   Jag är emot att man sitter och driver en massa. En häst ska kunna gå själv. Om den inte är uppmärksam så lägger jag hellre på spöet symboliskt en gång än att sitta och trycka och trycka. När du fått grepp om detta, då först kommer du till frågan om handen.
   Det är viktigt att ryttaren kan känna hur hästen arbetar med ryggen. Handen ska möta upp vad du åstadkommit från hästens bakbensaktivitet genom hela ryggen. En häst som inte har någon connection mellan bakdelen och framdelen går inte i rätt form. Att kompensera detta med att såga med tygeln är precis som du säger fel väg att gå.
   När det gäller handens position så utgår jag ifrån hästens utbildningsståndpunkt. Jag rider inte en unghäst på samma sätt som en häst som går medelsvår. Med en unghäst kan man behöva ta många ledande tygeltag för att visa vägen framåt nedåt. Men även för en ryttare som är under utbildning så kan det vara lättare att få till att hästen söker sig framåt nedåt med hjälp av ledande innertygeltag. Rid på en stor volt och kom ihåg att ledande tygeltag alltid ska föregås av att du engagerat bakbenen så att du får till vägen till handen bakifrån!
Om hästen springer och försöker komma undan så ta några steg i öppna eller skänkelvikning. Lös inte problemet med att sitta och dra och såga i munnen. Tränset på bilderna är förresten dessutom utan bett.
Foto: Anna Kärvestedt