Hästens bakben är motorn och den påskjutande kraften. En rakriktad häst bär upp lika mycket vikt med båda bakbenen, vilket sedan är en förutsättning för korrekt samling.
Foto: Roland Thunholm
Spåra i snö

Evas ridtips:
   Snö är härligt underlag att rida på. Man kan dessutom utnyttja snö för nyttiga saker som att spåra.
  När hästen rör bakdelen och framdelen på samma spår kallar man det för att "spåra". Genom att spåra kontrollerar man att hästen är rakriktad (liksidig).
  Arbetet med att rakrikta hästen gör man för att den ska belasta båda sidorna lika mycket. Hästar har naturligt en svagare och en starkare sida, precis som vi är höger eller vänsterhänta. För att inte hästen ska få belastningsskador är det viktigt att träna upp liksidigheten.
  En häst som är rakriktad är lika ridbar i båda varven. Bakdelens påskjutande kraft verkar i riktning mot hästens tyngdpunkt. Ryttaren känner att hästen tar vänster och höger skänkel respektive tygel lika lätt på båda sidor.
  För att korrigera rakriktning använder man sig av rörelsen öppna. Man ska alltid rikta in framdelen på bakdelens spår, inte tvärt om. Man utgår alltid ifrån den påskjutande kraften bakifrån.
Ryttaren måste ha tyngdpunkten rakt över hästen och får inte vika sig åt någon sida.
Foto: Roland Thunholm

Snön avslöjar om du lyckats.
Foto: Roland Thunholm
Eva Eternell Hagen