Championtränare Mischa Kahn ger träningsråd.
Foto: EVA ETERNELL HAGEN
Så tränar du upp hästens kondition

Championtränare Michael Kahn berättar hur man tränar upp en häst så att den blir hållbar.

Michael ”Mischa” Kahn är championtränare för galoppörer sedan tretton år tillbaka i Sverige. Hans framgångar beror mycket på att han får fram hållbara hästar. Mischa sätter alltid hästen i centrum och håller på att varje häst måste tränas individuellt.
   Problem med ”trasiga” hästar finns inom alla hästsportgrenar. Varför går hästarna då sönder och vad kan man göra åt det?
   - En häst som är tränad för uppgiften går sällan sönder. Det är hästarna på vägen dit som brukar dra på sig skador, säger Mischa.
   - Hästen ska jämföras med en idrottsman. Det är ungefär samma skador på en idrottsman som på en häst, det är knäskador och ledskador.
   God grundkondition viktig Mischa är väldigt noga med grundträningen. Varje häst måste ha en god grundkondition innan den får börja tränas mer på allvar.
   - Uppträningen är den viktigaste av allt. Har du inte en bra grundkondition rasar allt som ett korthus. Ju bättre grundkondition desto mer kan man träna. Dessutom blir de bättre tävlingsindivider, menar han.
   - Det är ju bara träning som gäller och ger resultat. Träna i ur och skur. Om du är en ishockeyspelare springer du i skogen hela hösten innan du sätter på dig skridskorna för att du ska ha grundkonditionen först.

Träningsråd
   För att träna upp grundkonditionen på en häst, oavsett om den ska användas till hoppning, galopp, fälttävlan eller vad den ska användas till, kan man följa Mischas råd:
   - Börja att galoppera i långsamma tempon. Öka sakta längden och tempot. Till en början räcker det kanske med 1 km första gångerna, sedan 1,5 och efter hand 2 km.
   - Hästar får träningsvärk precis som vi människor. Det får man träna bort, men inte för hårt. Därför är det viktigt att träna en längre tid. När hästen kommit upp i kondition kan man öka på tempot.
   Att skynda på och öka för fort kan få allvarliga konsekvenser. Mischa varnar bestämt för det:
   - Att ta ut en häst i ett lopp som den inte är tränad för kan vara ödesdigert. Gör du det är det som att be om att få skador. Är hästen inte väl förberedd får den så mycket mjölksyra i kroppen att skadorna kommer som ett brev på posten, säger han.

Träna lagom
   Hästen ska tränas lagom mycket för att bygga upp sig. Med det menas inte hård träning varje dag. Varje träning bryter ner, det är maten och vilan efteråt som bygger upp.
   - Jag tränar mina hästar 6 dagar i veckan. En dag får de bara i hagen. En utav dessa 6 dagar får de gå i hård träning, de andra dagarna rids de som vanligt.
   - När man tränar hästar är det viktigt att komma ihåg att det är olika från individ till individ. En häst är inte lik en annan. Om en häst verkar tveksam inför arbetet får man dra öronen åt sig. Varje ryttare känner sin häst bäst. Om det verkar vara ett uppenbart fel måste man ju i så fall kontakta en veterinär.

Viktigt vad hästen tycker
   Mischa är väldigt noga med att hästarna ska tycka om arbetet. När undertecknad tränade för honom på arabhästen Pijano kom han fram efteråt och frågade om Pijano hade tyckt det var roligt. Det var det viktiga, inte vad jag tyckte.
   - Det är viktigt att hästen tycker det är kul med träningen. Det finns hästar som inte vill gå in på banan, Det är hästens enda chans att säga ifrån att någonting är fel. Att man har pressat den för hårt eller att den har ont någonstans.
   - Hästar har ju sitt språk de talar med. Jag ser direkt på mina hästar om de behöver ett ”brake”.

Uppvärmning
   - Uppvärmningen är väldigt viktig. Jämför igen med en idrottsman, de värmer upp både före och efter. Lika viktigt som det är att värma upp innan, lika viktigt är det att verkligen varva ner efter arbetet så att man inte bara ställer in dem i stallet sedan.
   Uppvärmningen börjar man alltid med att skritta först. Sedan travar man under lättridning, småjoggar lite grand för att värma upp muskulaturen.
   - Hur länge är individuellt, hästen ska kännas mjuk och smidig. Inför detta arbete är det som inför vilken prestation som helst. På en hopptävling har ju alla värmt upp och haft framhoppning. Ingen går ju bara rakt in på banan och hoppar första hindret, menar Mischa.

Hästen ska tycka det är kul med arbetet.
Foto: EVA ETERNELL HAGEN
Träna på galoppbana
För alla som bor i Stockholmstrakten finns möjligheten att åka in till Täby Galopp och rida varje torsdagskväll. Där finns en uppvärmningsbana och så kan man rida inne på stora banan. Men det är ju inte alla som har den möjligheten.
   - Det kan finnas fina gamla timmervägar eller gamla järnvägsvallar där man bor, det har jag ridit på. Stranden är ett fint komplement, det är det finaste om man har möjlighet till det. Utomlands rider man ofta på stränder, berättar Mischa.
   Annars kanske man har den fördelen att det finns någon granngård med travbana där man kan få lov att rida.

Underlaget
   Alltid när man rider är det viktigt att tänka på underlaget.
   - Helst så slätt som möjligt. Lite grand hårdare är inte lika farligt som om det är ojämnt, för då blir det lätt vrickningar och påfrestningar på kot- och knäleder.
   Det finns andra saker man kan göra för att skydda hästarnas ben från skador. Mischa låter aldrig hästarna tränas utan något skydd på benen.
   - Ha alltid benskydd eller lindor som en säkerhetsåtgärd. Det är så lätt att de sparkar till sig själva. Slår de i med skokanten kan det bli fula saker av det.
   Lindar man är det dock viktigt att det blir rätt. Annars är det bättre att använda benskydd.

Skötseln
   Hästen måste alltid skötas om väl efter varje arbetspass. Har den varit svettig ska den duschas eller svampas av. Rykt håller hårremmen ren och ger dessutom en nyttig massage.
   - Efter ett ansträngande arbete är det bra att kyla med vatten eller lera på benen. Det finns även värmeomslag. Vi brukas använda floggbandage. Om man ska värma eller kyla beror på vad man vill skydda mest. Har man en häst med känsliga kotor vill man kanske värma medan senor ska kylas.
   - Vi har även massörer och kiropraktorer som regelbundet behandlar våra hästar förutom veterinärer. Har du inte en frisk häst kan den inte prestera. Det är samma sak där, det finns inte en idrottsman som inte har massör.


ridsport@aftonbladet.se