Eitill var jätteduktig att lyfta på fötterna vilket gör honom utmärkt som spansk skritt-häst.
Foto: Eva Eternell Hagen


Cirkus med islandshästar

Redaktörens ruta

   Vi vill prova något nytt tyckte ett gäng hästägare utanför Gävle och ordnade en helg i konsten att lära sig cirkuskonster.
  11 islandshästar med glada ägare hade i helgen kurs i cirkuskonster. Eller ”Lek & lär” som en dam tyckte att man också kan kalla det. För cirkuskonster är ett sätt att umgås och ha kul med sin häst.
Styggve tycker det går precis lika bra att ligga på knä och äta morot.
Balder börjar putta på mattan med mulen i jakt på godisbitar.
Balder fortsätter rulla upp mattan...
..så har han tillslut rullat upp hela mattan.
Hildur har lärt sig att hon ska gå upp och stå still på podiet.
   Att allihop var islands- hästar berodde på att det var islandshästföreningen Gyda som bjudit in mig särskilt för detta.
   Varje person fick välja en cirkuskonst som de ville göra med sin häst. De fick välja mellan spanska skritt, stå på podium, frihetsdressyr, rulla matta eller gå ner på knä och buga.
   Här är de som var med på kursen och vad de gjorde:
Annika Sundquist - Styggve - Buga
Annika Höjer - Leo - Buga
Maria Höjer - Baldur - Rulla matta
Carina Eklund - Hildur - Stå på podiet
Maja Eklund - Sveidur - Spansk skritt
Eva Edin-Lindström - Gigja - Spansk skritt
Ida Göthe - Eitill - Spansk skritt
Emelie Eklöf - Glitnir - Spansk skritt
Camilla Wengelin - Feykir - Spansk skritt
Doris Kalliokoski - Rispa - Frihetsdressyr
Christina Skoglund - Svala - Frihetsdressyr
  Två av hästarna - Leo och Styggve - lärde vi att gå ner på knä och buga. För detta tar man hjälp av en longeringslina för att VISA hästen vad man vill att den ska göra. Precis som man använder tygeln för att visa hästen att man vill rida till höger eller vänster.
  Det går inte ut på att med våld dra ner hästen. Cirkus i form av panikslagna hästar som hoppar runt i ridhuset med linor runt benen är inte den typ av cirkus jag vill ha i alla fall.
   Carina valde att hennes sto Hildur skull lära sig att stå på ett podium. För detta hade de särskillt byggt ett podium av lastpallar.
   Till en början får hästen gå fram till podiet och sätta upp en hov. Nästa steg blir att gå fram och sätta upp båda framhovarna. Men hästen får inte kliva ner utan att den som leder hästen har gett den särskild signal om att den får det.
   Efter några gånger var Hildur så duktig att hon kunde stå på podiumet och gick inte ner förrän Carina sade till om det. Slutmålet är att hästen ska kunna göra detta när den är helt lös.
  Så kan man använda sin fantasi och bygga vidare. Kanske hästen ska vinka med ena framhoven, låta en hund hoppa upp bredvid, ett gäng vilda indianer kommer in och dansar krigsdans runt hästen... Vad man nu kan hitta på.
   Fem av deltagarna började lära sina hästar spansk skritt. Till en början lär man hästen det från marken att den ska lyfta benet. När den har förstått det kan man sitta upp.
   I början gick jag bredvid och knackade på hästens ben med ryttaren på. Ett par av eleverna kunde sedan själva få hästen att lyfta på benet när de red.
  Rispa och Svala tränade vi grunderna i frihetsdressyr med. Att hästen helt lös går framåt i alla gångarterna, stannar och byter varv.
  Hur som helst. Detta är exempel på att det finns massor av skojiga saker man kan göra tillsammans med sin häst. Vi hade alla - ägarna, jag och inte minst hästar - en jättekul helg tillsammans.

Eva Eternell Hagen

Publicerad: 2005-02-07