Terskhäst

Historia
  Rasen har utvecklats ur spillrorna efter den gamla streletskhästen, vilken var en sorts angloarab från de berömda stuterierna Orlow och Rastopchin, med blod av donhäst och kabardin. Streletskhästen var berömd under den senare delen av 1800 talet och i början av 1900-talet och ansågs ha fått de bästa av arabens egenskaper. Rasen tilldelades vid flertalet gånger belöningar på internationella utställningar, bland annat guldmedalj i Paris år 1900. Men streletskhästen dog tyvärr ut så gott som helt under första världskriget med undantag för endast två hingstar vid namn Cylinder och Tsenitel. Dessa två hade många typiska arabiska drag och bägge var ljusa skimlar.Terskhästen utvecklades under åren 1921 och 1950 på Tersk och Stavropol stuterierna i Nordkaukasien. Syftet var att återskapa den gamla streletsktypen. Det fanns uppenbarligen för få renrasiga streletskhästar att tillgå för att kunna med renavel. Man använde därför arabiska fullblod och korsningsaraber. Avelsmaterialet togs ut med stor omsorg och endast de exteriört bästa hästarna valdes ut.Efter trettio år hade man fått fram en så pass konsoliderad typ för att den skulle få erkännas som egen ras, vilket den gjordes år 1948, och den nya rasen fick namnet Tersk.

Exteriör
  Mankhöjden ligger på 150 till 155 cm. Endast skimmel förekommer. Huvudet är ädelt och elegant och påminner mycket om arabens med sina stora vackra ögon och framträdande ganascher, men det är längre än arabens, och nosprofilen är rak, näsborrarna är långa och smala, mulen spetsig och öronen är långa och spetsiga.
  Halsen är väl ansatt, av medellängd, smäcker, väl uppburen och vackert böjd i nacken. Den vilar på goda långa sluttande bogar och en prominent manke. Ryggen är rak, länden kraftig, välutvecklad bakdel och högt ansatt svans. Benen är smäckra med god benstomme och är normalt korrekta. Senorna och lederna är torra och hovarna små, välskapta och hårda.

Användningsområden
  Det är en framstående sporthäst med god galopp- och hoppförmåga. Den används i kapplöpning mot araber och hävdar sig bra i banhoppning, dressyr och fälttävlan.
Eva Eternell Hagen